Povești la cafea: ”Mai știi…” cine a compus ”Cântecul de inimă albastră”?

A debutat la Flacăra în urmă cu peste 40 de ani cu melodia cu care, mai târziu, un alt artist român își face cale către public. Un public inteligent care, însă, nu l-a trădat niciodată pe botoșăneanul poet.

Botoșăneanul Adrian Jacotă este omul cu chitara. Dar înainte de chitară a fost poezia. Înainte de cântec a fost cuvântul.

”Prima poezie am scris-o la 10 ani. Apucăturile de copil, cum pățesc toți copiii inventivi... Dar și poezia am luat-o în serios mult mai târziu, când am întâlnit persoane demne de încredere. De exemplu Mircea Ionescu-Quintus, pe vremea când mergeam la cenaclu la Ploiești și el mai venea pe acolo”, povestește Adrian Jacotă.

 

După poezie a simțit și fiorul muzicii. A luat versuri pe care le-a înșirat pe melodii. Le-a cântat în spectacole, unele au trecut și prin Flacăra. Cum a fost cu ”Cântec de inimă albastră”, pe versurile lui Mircea Dinescu.

”După ce am debutat la Flacăra cu ”Cântec de inimă albastră”, am rămas o vreme acasă. După un timp m-au trimis la înregistrări și apoi m-au chemat iar să cânt. I-am găsit pe undeva prin țară, nu mai țin minte unde. Cam un an și jumătate am cântat cu ei, am avut vreo 400 de spectacole. Se cânta zilnic, uneori și câte două spectacole pe zi. Într-o lună ajungeam la 33-34 de spectacole pe lună. Și nu plecai în turneu pentru lună! Am avut turnee și de trei luni”, spune Adrian Jacotă.

Melodia a plăcut. A fost aplaudată, ovaționată, chiar și ”furată”.

S-a scris de multe ori povestea cântecului ”împrumutat” de Mihai Mărgineanu fără ca adevărul să fie rostit vreodată până la capăt. Adică fără numele compozitorului: Adrian Jacotă.

Mihai Mărgineanu chiar a imprimat-o pe CD-uri cu numele ”Mai știi…”.

Aproape de fiecare dată, iubitorii muzicii vin să îi amintească lui Mărgineanu: ”Autorul muzicii e Adrian Jacotă, iar cel al versurilor, Mircea Dinescu”; ”E superbă melodia pentru că nu e compusă de Mărgineanu, ci de Adrian Jacotă”; ”Adrian Jacotă nu trebuie uitat pentru că a fost o valoare”; Mărgineanu a luat melodia de la Adrian Jacotă”; ”Cântecul adolescenței noastre, tot Dorohoiul îl cânta prin anii 80!”.

 

Însuși Andrei Păunescu (fiul lui Adrian Păunescu) l-ar fi muștruluit pe Mihai Mărgineanu, într-o emisiune: ”Spune, omule, a cui e piesa și cine a compus-o!”.

Adrian Jacotă râde de fiecare dată. Recunoaște că, într-o zi, Mihai Mărgineanu l-a căutat și i-a cerut voie să imprime piesa pe un CD. Desigur, asta nu îl face pe Mărgineanu compozitor…

”Eu am aflat târziu că Mărgineanu îmi cântă piesa. Mi-a spus Viorel Ilișoi. Nu știam nimic. Mărgineanu a pus piesa pe un CD și m-a căutat să îl las să cânte, am semnat o hârtie că sunt de acord să o cânte. Dar nu că e piesa lui”, lămurește lucrurile artistul din Botoșani.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Cea mai dureroasă taxă lovește direct în sufletele tăcute și iubitoare: ”Îmi stă plânsul în gât!”

Wednesday, 16 July 2025

Într-o societate din ce în ce mai încercată și mai vocală, cu oameni care luptă pentru fiecare leu pierdut din salariu, există niște ființe tăcute care nu pot și nu știu s...

”Vin de păpădie” în vacanța de vară și temerarii din Botoșani care călătoresc de doi ani cu o carte în rucsac! (Foto, Video)

Wednesday, 9 July 2025

S-au strâns pe peronul gării unul câte unul, cu întrebările agățate de privire și cu nerăbdarea în talpă. Îmbrăcați lejer, pregătiți pentru canicula care deja ...

”Șapte zile cu Cezar Ivănescu”. Și o viață să descoperim înălțimi poeticești!

Monday, 7 July 2025

Cezar Ivănescu pare să fi fost, pe timpul vieții și al morții, cel mai controversat poet din literatură română a ultimului secol. Detractorii s-au întrecut pe ei înși...