Urmașii noștri au mai multe șanse să facă lumină și dreptate

Urmașii noștri au mai multe șanse să facă lumină și dreptate

de Cătălin Borangic, istoric:

Istoria a reținut faptul că în 1907 armata a tras în țărani.

N-a fost nici un proces, nici un condamnat din rândurile armatei sau liberalilor aflați la guvernare.

Istoria a reținut faptul că în 1916 armata română a fost zdrobită la Turtucaia. Corupția endemică o lăsase prost echipată și cu un corp ofițeresc incompetent. Comandantul trupelor, generalul Teodorescu, împreună cu majoritatea ofițerilor au fugit abandonându-și unitățile. După după război nimeni nu a răspuns pentru lașitatea care a costat mii de vieți.

Istoria a reținut că armata română a abandonat fără emoții Ardealul de Nord și implicit nenumărați civili în calea revizioniștilor maghiari și Basarabia în calea sovieticilor. Totul a costat viața multor români. Nimeni nu a răspuns pentru asta.

Istoria a reținut faptele abominabile ale Securității românești făptuite împotriva propriului popor. De 30 de ani se muncește la uitarea acestor fapte.

Istoria a reținut că în decembrie 1989 armata a tras în propriul popor încercând cu disperare să țină în viață un regim stalinist. Și la uitarea asta se lucrează încă.

Istoria a reținut că în 10 august 2018 Jandarmeria a reprimat violent și gratuit un amplu protest pașnic. Și la acest abuz, mustind de lașitate și slugărnicie specifică, se lucrează pentru a fi uitat.

Cum vedeți istoria, această memorie colectivă, este o formă de justiție.

Dacă uităm toți, dacă acceptăm denaturarea faptelor, transformarea lașilor și trădătorilor în eroi, dacă admitem că n-a contat, că morții, răniții, deportații, victimele torturilor și abuzurilor au suferit degeaba, ne merităm soarta.

Poate acum au scăpat, ei fac legile, legile sunt strâmbe, dar putem lăsa viitorimii scris ce s-a întâmplat. Urmașii noștri au mai multe șanse să facă lumină și dreptate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VERSURI DIN STRADĂ: SPAIME. De Claudia Mitră

Sâmbătă, 12 Iunie 2021
117

Orele serii aduc o nouă poezie în paginile publicație noastre. Le selectăm aleatoriu, indiferent dacă vin de la poeți cu nume sau doar de la cei care doar încearcă să-și exprime se...

CSM Botoșani a reușit prima afacere a verii! A dat un jucător, la schimb cu doi, de la rivală

Sâmbătă, 12 Iunie 2021
195

CSM Botoșani și CSU Suceava au realizat prima afacere a verii. Elod Szasz va face pasul către CSU Suceava, după doar un sezon la CSM Botoșani.Pivotul a fost nemulțumit de retrogradarea echi...

Un nou medic specialist la Spitalul de Recuperare ”Sf. Gheorghe” din Botoșani

Sâmbătă, 12 Iunie 2021
1728

Spitalul de Recuperare ”Sf. Gheorghe” din municipiul Botoșani are începând din această lună un medic specialist nou.Este vorba de Carmen Ștefania Olariu, medic pneumol...