Urmașii noștri au mai multe șanse să facă lumină și dreptate

Urmașii noștri au mai multe șanse să facă lumină și dreptate

de Cătălin Borangic, istoric:

Istoria a reținut faptul că în 1907 armata a tras în țărani.

N-a fost nici un proces, nici un condamnat din rândurile armatei sau liberalilor aflați la guvernare.

Istoria a reținut faptul că în 1916 armata română a fost zdrobită la Turtucaia. Corupția endemică o lăsase prost echipată și cu un corp ofițeresc incompetent. Comandantul trupelor, generalul Teodorescu, împreună cu majoritatea ofițerilor au fugit abandonându-și unitățile. După după război nimeni nu a răspuns pentru lașitatea care a costat mii de vieți.

Istoria a reținut că armata română a abandonat fără emoții Ardealul de Nord și implicit nenumărați civili în calea revizioniștilor maghiari și Basarabia în calea sovieticilor. Totul a costat viața multor români. Nimeni nu a răspuns pentru asta.

Istoria a reținut faptele abominabile ale Securității românești făptuite împotriva propriului popor. De 30 de ani se muncește la uitarea acestor fapte.

Istoria a reținut că în decembrie 1989 armata a tras în propriul popor încercând cu disperare să țină în viață un regim stalinist. Și la uitarea asta se lucrează încă.

Istoria a reținut că în 10 august 2018 Jandarmeria a reprimat violent și gratuit un amplu protest pașnic. Și la acest abuz, mustind de lașitate și slugărnicie specifică, se lucrează pentru a fi uitat.

Cum vedeți istoria, această memorie colectivă, este o formă de justiție.

Dacă uităm toți, dacă acceptăm denaturarea faptelor, transformarea lașilor și trădătorilor în eroi, dacă admitem că n-a contat, că morții, răniții, deportații, victimele torturilor și abuzurilor au suferit degeaba, ne merităm soarta.

Poate acum au scăpat, ei fac legile, legile sunt strâmbe, dar putem lăsa viitorimii scris ce s-a întâmplat. Urmașii noștri au mai multe șanse să facă lumină și dreptate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

După 20 de ani, coșmarul unui infirm obligat să cerșească și în Botoșani s-a terminat! (Video)

astăzi, 07:25
66

Un individ cu dublă cetățenie, română și moldovenească, este suspectat că a forțat o persoană vulnerabilă, cu infirmități grave, să cerșească timp de mai mulți ani.A fost pla...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţit Mc. Vasilevs, Episcopul Amasiei; Sf. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis (Cernavodă)

astăzi, 06:58
16

În vremea prigoanelor venite asupra creştinilor la sfârşitul secolului al 3-lea şi începutul celui de-al 4-lea, în cetatea Axiopolis din Dobrogea (numită astăzi Cernavodă...

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
150

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...