Când se flutură treaba asta cu salvarea e necesar să-ți verifici portofelul

Când se flutură treaba asta cu salvarea e necesar să-ți verifici portofelul

de Cătălin Borangic, istoric:

Nu știu cine a remarcat, dar perioada de după 1989 este marcată profund de un anume soi de mesianism.

De la Frontul Salvării Naționale la Uniunea Salvați România, mai toate grupările politice și-au propus cu aplomb să ne salveze.

N-a contat și nu contează dacă trebuia, dacă voiam, dacă metoda era salvatoare sau nu, pentru salvatori conta misiunea lor cu accente divine, asumată, și mai puțin subiectul salvării.

Nu-mi iese din minte gestul unei astfel de săritoare la necaz care, încercând să salveze un copil lovit de o mașină prin nu știu ce sat, în loc să cheme ambulanța, a luat copilul leșinat de pe asfalt și l-a zguduit serios, încercând să-l trezească. Numai că din smucelile nebunei, o coastă ruptă i-a perforat copilului inima și acela a murit. Ancheta a stabilit că ar mai fi avut zile dacă era lăsat în pace până soseau profesioniștii.

Povestea asta îmi aduce aminte zilnic de salvatorii de vocație care ne promit salvarea mai ceva ca cine știe ce cult religios, aplicându-ne tot felul de proceduri zguduitoare.

Mesianismul devine, cel puțin pentru mine, un avertisment.

Nu contest că nu or exista intenții bune. Drumul către iad e pavat sănătos cu chestii de astea, dar istoria ne arată că toate mișcările astea, toate ideologiile  cu iz salvator au fost întotdeauna confiscate rapid. Iar unele au venit viciate gata chiar de la naștere.

Revoluțiile au fost întotdeauna pornite de naivi, continuate de intriganți și exploatate de escroci.

Când se flutură treaba asta cu salvarea e imperios necesar să-ți verifici portofelul. Mai ales dacă nu ești în apă până-n gât.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Spectacole pentru toate vârstele la Teatrul „Mihai Eminescu”, în weekend

astăzi, 12:40
8

La finalul acestei săptămâni, iubitorii de teatru vor putea viziona două mari spectacole oferite de actorii Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani. Astfel, sâmbă...

Consiliul Județean din Botoșani cere urgentarea construirii heliportului medical

astăzi, 12:08
49

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean (CJ), a solicitat conducerii Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Administrației și Internelor date referitoare la stadiul proiec...

Încă un înger a urcat la ceruri: Sofia, fetița care lupta să trăiască din primele clipe de viață, a murit

astăzi, 09:55
252

Micuța Sofia, copilul pentru care zeci de oameni și Asociații s-au implicat să o țină în viață chiar din primele minute, s-a stins din viață la doar 8 luni de zile, în cursul zil...