De 16 ani împreună: Vă mulțumim, cititori dumneavoastră!

Pe 15 septembrie 2008 am pornit la un drum cu prieteni. Pentru că voiam ca Știri.Botoșani să unească mai mult decât să dezbine. Voiam ca Știri Botoșani să îndrepte mai mult decât să acuze. Să cultivăm partea frumoasă a sufletului pentru ca, astfel privind înainte, să construim împreună o Cetate în care să viețuim împreună, nu să ne (z)batem unul câte unul.

Am adus oamenii împreună. Am creat emoții și am împărțit nu doar bucuria, ci și tristețea. Nu am făcut promisiuni, nici nu am supralicitat subiecte, poveşti sau drame născute pe caldarâmul societăţii tot mai greu încercate. Cu paşi mici, dar păstrând proporţiile şi evitând baloanele de săpun care dispar odată cu prima adiere. Am mizat de la început pe informaţia corectă, pe cultura spiritului, pe buna rostire şi buna credinţă a colaboratorilor noştri.

Ştiri Botoşani nu a fost niciodată un pariu, ci o investiţie în viitor. Am scotocit istoria vie a locului în care (con)vieţuim, am invitat oamenii plecaţi în lume să vorbească celor de acasă. Academicieni, profesori, medici, olimpici, sportivi sau mari artişti.

Asistăm de câțiva ani la mutaţii considerabile în media românească. Mutaţii care, trebuie să recunoaştem, au provocat schimbări fundamentale în însăşi structura societăţii, au creat confuzii, contradicţii şi false principii sau au aşezat pe soclul din Cetate nonvalori de tot soiul.

Pirandello considera că avem înăuntrul nostru mai multe suflete, care se luptă între ele: sufletul instinctiv, sufletul moral, sufletul afectiv şi sufletul social. Într-o zi ne domină unul, în altă zi îl hrănim pe un altul dintre ele. Important este să alegem în cunoştinţă de cauză, să înţelegem ceea ce ni se întâmplă şi să acceptăm că suntem parte a poveştii şi că putem determina deznodământul. Pentru că nu drama făureşte personajul, şi nu presa stabileşte adevăruri. Nu dă verdicte, nu emite judecăţi de valoare.

Într-o societate sănătoasă, presa nu produce subiecte pentru un public bolnav. Așa cum, într-o societate bolnavă, nu ignori dezastrul, dar poți aprinde lumina pe stradă astfel încât oamenii să se (re)cunoască, să se apropie unii de alții și să-și devină unii altora prieteni și salvatori.

Ştiri Botoşani rămâne o uşă deschisă către oameni, către vieţile lor din care nu contenim a învăţa. Nu sunt puţine momentele de recunoştinţă, mai ales atunci când pătrundem în lumile oamenilor frumoşi, când ne întoarcem de la un interviu cu lacrimi în ochi, pătrunşi de înălţimea trăirilor, de statornicia binelui, de forţa învingătorilor.

Da, presa mai înseamnă şi asta. Chiar dacă din ce în ce mai puţin! Dar pentru dumneavoastră, cititorii noştri care citesc "şi asta", merită să începem încă şi încă o zi! De 16 ani!

Mulţumim dumneavoastră! Cititori, colaboratori, foști și actuali colegi, prieteni, oameni care ne încurajează sau ne critică, tuturor celor care – Zi de zi, oră de oră! – ne sunteți alături de 16 ani!

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Un pianist, un actor, un pictor! 14 septembrie și triada culturală botoșăneană!

Saturday, 14 September 2024

Pianistul În urmă cu 100 de ani, pe 14 septembrie 1924, se năștea la Botoșani marele pianist Corneliu Gheorghiu, plecat la cele veșnice în locuința sa din Bruxelles, pe 8 octombri...

Povestea impresionantă a lui Eric Cracană: După show-urile din Los Angeles și Washington, debut la Botoșani în teatrul profesionist! (Foto, Video)

Saturday, 14 September 2024

Eric Cracană se poate considera un star internațional. La doar 15 ani, a urcat pe scene din SUA, Canada, Franța sau Germania, a pășit pe urmele unor iluștri artiști. Peste mai puțin de trei s...

102 ani de la nașterea lui Ion Murariu, unul dintre cei mai mari acuareliști ai României!

Thursday, 12 September 2024

S-a născut pe 12 septembrie 1922, la Dorohoi, județul Botoșani, unde a urmat și cursurile școlii primare. Între 1941-1946 a fost student la Academia de Arte Frumoase din Iași, avându...