Cu mult suflet despre harta spirituală a Ibăneștilor

De-a lungul unei perioade de aproape două decenii, inginerul-profesor Octavian Vitcu ne oferă o altă faţetă a activităţii sale - consemnarea în pagină de carte a istoriei localităţii de baştină, comuna Ibăneşti, cele nouă cărţi pe care şi-a pus semnătura, ca autor sau coautor, fiind mărturia prezenţei sale în rândul celor care au pus umărul la configurarea profilului acestei aşezări botoşănene.

De curând, domnia-sa ne-a prezentat o nouă carte, apărută la editura botoşăneană Quadrat, Legende, tradiţii şi obiceiuri ibăneştene - un bogat documentar privind viaţa spirituală a aşezării în care, ca fiu al satului, în cei 72 de ani de viaţă, a trăit, a muncit şi a sperat alături de consătenii săi, contribuţia fiind cea de inginer şi mai apoi de profesor, pregătind temeinic generaţii de tineri aflaţi pe băncile şcolii din localitate.

Aşa cum o arată şi titlul, noua apariţie editorială, ordonată în cincispre-zece capitole, se străduieşte să ne prezinte un bogat buchet de informaţii despre localitate, începând cu legendele  care au circulat cu privire la înaintaşi, imaginea satului în evoluţie, cititorul aflând fapte ce demonstrează lupta localnicilor cu vitregiile vremurilor, trăirea sărbătorilor tradiţionale, stampa cu descrieri de curţi boiereşti, cronica a peste 150 de ani de activitate a şcolii, evenimente şi fapte care au marcat viaţa ibăneştenilor, în timp.
Sârguincios şi meticulos culegător al creaţiilor ce definesc profilul aşezării, Octavian Vitcu trece în revistă datinile ibăneştene, momentele principale din viaţa consătenilor săi, Naşterea Domnului şi celelalte sărbători de sfârţit şi început de an sunt puse în pagină îmbinându-se armonios în folclorul românesc, cu elemente specifice locale, satul Ibăneşti oglindindu-se fidel în tot ceea ce este reprezentativ. Evident, trebuie amintite, alături de creaţiile vechi, şi cele ce sunt de dată recentă, inspirate din actualitate.

Paginile cărţii lui Octavian Vitcu evocă momente principale din viaţa sătenilor ibăneşteni, obiceiurile cultivate legate de naştere, căsătorie, înmor-mântare fiind nu numai descrise, ci şi însoţite de creaţii din care nu lipsesc notele de ironie, umor, uneori verbul acid relevând intransigenţa faţă de ceea ce tinde să atingă moralitatea tradiţională, imaginea neîntinată a personajelor  legendare, ce patronează autoritar aceste străvechi aşezări care au fiinţat pe aceste locuri.

Octavian Vitcu a investit eforturi demne de laudă pentru culegerea unor creaţii care reflectă fidel firea şi profilul ibăneşteanului. Ca şi în cărţile precedente, în care zugrăveşte viaţa satului său, a consătenilor săi, şi în paginile acestei lucrări, el reuşeşte să ne prezinte atmosfera din cadrul unei comunităţi, construind şi reconstruind, aşa cum subliniază Prof. Ing.  Romică Magopeţ, primarul comunei Ibăneşti, „cu înţelepciune şi mult studiu, latura interioară şi exterioară a umanităţii, creând astfel o punte între trecut şi viitor.”

Din paginile cărţii lui Octavian Vitcu străbat sentimentele de dragoste ale autorului pentru rădăcinile sale ibăneştene, pentru spaţiul cu valori autentice, pentru spiritualitatea ţinutului nord-moldav, recunoscut ca loc al formării sale ca om, intelectual şi educator, care şi-a închinat anii maturităţii sale „satului etern, satului ibăneştean”, cel pe care îl poartă în suflet şi l-a slujit cu credinţă.

Prof. Dumitru Ivan,
directorul Editurii Quadrat Botoşani

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Dumitru Ivan: Anul Marii Uniri

Friday, 9 November 2018

Dumitru Ivan: Noi şi Europa

Wednesday, 20 June 2018

Neștiutele căi ale dragostei

Wednesday, 31 January 2018

Un secol de istorie

Friday, 22 September 2017

O carte, un document, o mărturie

Tuesday, 22 August 2017

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 19 ianuarie: Sf. Cuv. Macarie cel Mare şi Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, Mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia

astăzi, 08:03

Dar, venind cei din sat, l-au făcut preot fără voia lui, deşi era încă tânăr. Deci, făcându-se acest lucru, Macarie a început să ducă o viaţă mai aspră, căci venea...

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

Saturday, 18 January 2025

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...