O carte poartă cu sine IMAGINEA VIEŢII

Preluând atmosfera de şoc mediatic pe care Badea Cârţan a declanşat-o prin costumaţia sa în rândul jurnaliştilor din Roma, domnul profesor Mihai Matei îşi intitulează cartea recent apărută la Editura Quadrat Botoşani A coborât un dac de pe Columnă.

Ţinuta vestimentară a ardeleanului dornic să păşească pe pământul Romei îl face să fie asimilat chipurilor intrate în nemurire...

Pentru autor este doar pretextul folosit la intrarea în care şi-asumă rolul de călăuză în Cetatea Eternă a zilelor noastre şi de a ne vorbi mai apoi, în paginile cărţii, despre ceea ce este imaginea vieţii în acel loc şi în alte locuri, despre oamenii de azi ai Italiei şi nu numai.

În spaţiul în care vremea a fixat evenimente, de-a lungul mileniilor, pe locurile în care titanii Renaşterii şi-au lăsat amprenta existenţei şi a operelor ce-i reprezintă, timpul este prea scurt pentru a le vedea şi a vorbi de toate. Roma, despre care ştim atâtea, Florenţa, care prin arhitectură şi operele de artă a căror depozitară este, întregul ţinut al Toscanei, imaginea celui care a fost Luciano Pavaroti, dar şi informaţia că spre sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial Florenţa a fost salvată de românul Nicolae Petrescu-Comnen, fost ministru şi diplomat, ne captează atenţia şi ne fac să fim părtaşi la bucuria autorului de a  cunoaşte Italia, viaţa de pe acest meridian. Toate acestea îl determină pe autor să cuprindă în noua apariţie mai multe părţi, referindu-se la zone şi la evenimente ce nu fac corp comun cu partea de început. Astfel, domnul Mihai Matei continuă demersul pe teritoriul S.U.A., în Peninsula Florida, întâmplarea făcând ca descinderea pe pământul american, zonă cunoscută din scrieri anterioare, să înfăţişeze imaginea de curând refăcută, în urma unui adevărat potop, cu care această parte a Americii s-a confruntat în anul 2017.

Ceea ce putea nota turistul în acele zile este legat de eforturile făcute de administraţia locală pentru revenirea la normalitate, pentru asigurarea funcţionalităţii tuturor serviciilor şi înlăturarea stării de distrugere pe care apele şi agenţii atmosferici dezlănţuiţi au provocat-o în desfăşurarea distrugătoare a acelui „potop”: „Ceea ce  am observat imediat, chiar din aer, a fost faptul că nu se văd urmele uraganului, care a măturat acest mare spațiu, nu de mult. Totul este acum curat, degajat, ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic. Este încă o dovadă a forței administrației portuare și a Aeroportului, de a folosi mijloacele tehnice moderne și capacitatea lucrătorilor, ingeniozitatea inginerilor și tehnicienilor de a rezolva, asemenea situații dramatice.” 

Tot în această secţiune a cărţii, având în vedere că această călătorie peste Ocean este ultima, datorită şi faptului că starea de sănătate suportă mai greu traversarea Atlanticului, autorul face un bilanţ al acestor excursii. Ni se aminteşte că în aceste ocazii Oceanul a fost traversat de 26 de ori, numărul kilometrilor parcurşi astfel depăşind cifra de 500.000.

Ceea ce am citit din însemnările domnului profesor Mihai Matei reprezintă doar un crâmpei din bucuriile trăite în itinerariile nordamericane, acestea fiind de dimensiuni ce nu pot fi cuprinse în limitele unui număr de pagini dintr-o carte. Modul de viaţă propriu oamenior din această zonă a Terrei, având benefice influenţe asupra celor doi turişti, doamna Otilia şi domnul Mihai Matei, aflaţi în vizită, de fiecare dată la fiul lor, doctorul Emil, medic cu statut de cetăţean american, le-a asigurat confort, asistenţă medicală, deplasări în deplină siguranţă în oraşe şi staţiuni de renume, au vizitat muzee importante, au fost oaspeţii locurilor din care pământenii au făcut fructuoase deplasări în spaţiul cosmic.

În cea de-a treia secţiune a cărţii cititorul este invitat să cunoască momentele de plăcută trăire pe care le oferă autorului lansarea unei cărţi. Cartea anului 2017 s-a structurat pe perioada ultimului secol de existenţă a comunei botoşănene, locul de obârşie a domnului Mihai Matei: „Brăeşti - 100 de ani de istorie”. Este vorba, de fapt, de o dublă lansare: cea din Botoşani, desfăşurataă într-un spaţiu oferit de Hotelul şi Restaurantul „Rareş”, în faţa unor participanţi din rândul intelectualilor şi prietenilor apropiaţi ai autorului, din municpiul reşedinţă de judeţ, şi cea de la Brăeşti, cu participarea unor locuitori, a reprezentanţilor organelor locale, a cadrelor didactice şi elevilor Şcolii gimnaziale.

În ambele acţiuni, s-a subliniat efortul autorului de a aduce la lumină evenimente trăite de locuitorii comunei, în timp, traversând momente istorice de mare importanţă care au marcat viaţa acestei aşezări, situată iniţial în judeţul Dorohoi şi mai apoi în judeţul Botoşani - întregirea Ţării, după Primul Război Mondial, creşterea economică şi dezvoltarea socială ce au urmat, Al Doilea Război Mondial, suportat cu mari sacrificii, umane şi materiale, încheierea războiului şi schimbarea orânduirii cu toate cele ce pot fi legate de instaurarea impusă a socialismului, pe plan economic şi social, trăirea Revoluţiei din Decembrie 1989, ca punct de revenire la democraţie şi libertate.

Dezbaterile ce au avut loc cu aceste prilejuri au declanşat hotărârea autorului de a aprofunda cercetarea asupra locurilor natale, care se va reflecta în paginile unei noi lucrări ce va avea ca subiect viaţa şi dezvoltarea şcolii în comuna Brăeşti.

În următoarea secţiune a cărţii, autorul ne aduce în atenţie aniversarea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani a cărui vârstă de 130 de ani a trecut aproape neobservată, lucru nemeritat de această instituţie botoşăneană care, se ştie, are merite bine conturate în viaţa municipiului şi în învăţământul preuniversitar românesc.

Chiar şi cu această menţionare, într-un număr de pagini ale unei cărţi, această „uitare” nu poate fi trecută cu vederea...

Spuneam la începutul acestor rânduri că e greu de cuprins întregul areal de care se face vorbire în  paginile cărţii „A coborât un dac de pe Columnă”. Ca de obicei, autorul face apel la imagini, astfel că în cea de-a cincea secţiune, „Album fotografic” avem informaţii video, care ne prezintă aşezări din Italia, realităţi de pe continentul nordamerican, momente de participare la lansarea de carte de la Botoşani şi Brăeşti.

Noua apariţie editorială a domnului profesor Mihai Matei marchează încă un pas al istoricului făcut în consemnarea actualităţii, îndeosebi, dar şi a dorinţei de a împărtăşi şi celor din jur impresiile sale despre lumea în care trăim, despre tot ce ne-ar interesa citind paginile unei cărţi. Aşa cum căuta Badea Cârţan adevărul şi frumuseţea în cărţile pe care le iubea din toată inima, dorind, şi prin ele, unitatea tuturor românilor.

Prof. Dumitru Ivan, 
directorul Editurii Quadrat Botoşani

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Dumitru Ivan: Anul Marii Uniri

Friday, 9 November 2018

Dumitru Ivan: Noi şi Europa

Wednesday, 20 June 2018

Neștiutele căi ale dragostei

Wednesday, 31 January 2018

Un secol de istorie

Friday, 22 September 2017

O carte, un document, o mărturie

Tuesday, 22 August 2017

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiectul lui Valeriu Iftime, Botoșaniul legat de Iași pe calea ferată: ”Una dintre cele mai importante teme!” (Video)

astăzi, 08:16

Un astfel de proiect a fost gândit de comuniști, însă nu s-a investit ca să fie funcțional, iar în momentul de față continuă să fie lăsat în paragină. Noul președint...

Imagini rare: De la Botoșani la munte! (Foto)

astăzi, 07:35

De data aceasta, Bogdan Chirilă a surprins o imagine extraordinară, fapt posibil doar câteva ore, dimineața. Este vorba despre Munții Stânișoarei. ”Vârful Bivolu (1530 ...

Mamă, l-am văzut pe tata cu una… (Foto, Video)

astăzi, 07:15

Bulișor vorbește cu mama lui la telefon: -Mamă, l-am văzut pe tata cu una grasă și urâtă la piață. -Avea batic? -Da, unul negru. -Eu eram. Să vezi ce bătaie îți iei acasă!...