Românii cu restanțe la bănci se pot trezi fără niciun ban în conturi. Au fost puse popriri și pe alocațiile copiilor

Românii cu restanțe la bănci se pot trezi fără niciun ban în conturi. Au fost puse popriri și pe alocațiile copiilor
Românii care au restanţe la bănci au început să se trezească, peste noapte, fără niciun ban în cont. Ca să nu rămână cu datoria nerecuperată, băncile trec peste ce spune legea şi pun poprire fără să îi înștiințeze. Unora dintre restanțieri li s-au luat chiar și alocațiile copiilor. Pentru a ieşi din asemenea încurcături, cei care o păţesc trebuie să apeleze la instanţă.

Legea spune că băncile pot pune poprire pe cel mult jumătate din veniturile unui restanţier. Pe hârtie, pentru că în practică nu se întâmplă tot timpul chiar aşa, informeaza digi24.ro.

Mai mult, sunt şi cazuri în care oamenii rămân fără alocaţia copiilor, asta deşi legea spune că aceşti bani nu pot fi blocaţi.

"E posibil ca alocaţiile să vină pe cardul poprit. Executorul judecătoresc, în momentul în care are cunoştinţă despre poprirea sumelor de bani cu titlu de alocaţie, face adresă la bancă şi precizează că în ce priveşte sumele de alocaţii să nu se efectueze poprirea", spune Mihai Jurchescu, preşedintele Uniunii Executorilor Judecătoreşti.

Cine ajunge într-o astfel de situaţie nu poate remedia nedreptatea decât dacă are alți bani, de data aceasta pentru avocat. O acţiune în instanţă pentru contestarea popririi costă cel puţin 200 de lei, pentru taxele judiciare, la care se adaugă onorariul avocatului. După ce judecătorul va stabili că banca nu poate lua din contul restanţierului mai mult de jumătate din venituri, procesul de recuperare a banilor continuă.

"Deblocarea conturilor intervine când ori s-a recuperat suma, dacă era disponibilul necesar, ori se trece la executarea silită, dar acestea sunt etape ulterioare", spune avocatul Răzvan Ştefan Petrican.

Pe lângă alocaţiile copiilor, banca nu poate bloca nici banii pentru concediul medical, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces sau bursele de studii acordate de stat.

Băncile se apără însă şi spun că sunt obligate prin lege să blocheze sumele existente în cont după ce s-a pus poprire pe veniturile unui client.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
804

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
380

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
106

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...