Fondul de rulment trebuie sa-ti fie restituit, daca iti vinzi apartamentul. Ce sa faci ca sa il obtii?

Fondul de rulment trebuie sa-ti fie restituit, daca iti vinzi apartamentul. Ce sa faci ca sa il obtii?
Legea stabileste ca proprietarii sunt obligati sa plateasca lunar cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, prevederea fiind valabila si atunci cand vine vorba de fondul de rulment. Insa, in anumite situatii, proprietarii au dreptul sa ceara restituirea sumelor achitate pentru acest fond.

Potrivit Legii 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, toti proprietarii sunt obligati sa plateasca in fiecare luna, in avans sau pe baza facturilor de la furnizori, cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei. In aceste cheltuieli sunt incluse si cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari.

Fiecare asociatie trebuie sa tina evidenta fondurilor sale, iar acestea sunt: fondul de reparatii, fondul de rulment, fondul special si fondul de penalizari, dupa cum se arata in normele pentru aplicarea Legii 230/2007.

In anumite situatii, sumele platite pentru fondul de rulment pot fi restituite proprietarului. Un exemplu in acest sens este vanzarea apartamentului, dupa cum este de parere Adrian Totolici, economist si consultant pe Forumul AvocatNet.ro: "Este dreptul dumneavoastra, ca proprietar, sa va recuperati fondul de rulment, dar numai dupa ce vindeti apartamentul si asociatia constata ca nu aveti debite", a precizat acesta la un subiect deschis de curand pe forum. "Si solutia de a recupera banii de la cumparator este buna, pentru ca si acesta trebuie sa achite un fond de rulment. Asa ca puteti face un inscris cu noul proprietar si asociatia prin care suma existenta acum in fondul de rulment sa ramana in evidenta asociatiei ca fond de rulment al noului proprietar", a mai adaugat Adrian Totolici.

Mai exact, normele Legii 230/2007 prevad ca fondul de rulment incasat poate fi restituit la schimbarea domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel. Prin urmare, cota platita la fondul de rulment poate fi recuperata, dupa caz, de la asociatie sau de la noul proprietar/chirias.

De asemenea, normele mai stabilesc ca fondul de rulment poate fi restituit si atunci cand cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.

Ce cheltuieli acopera fondul de rulment

Asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment in scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, conform normelor Legii 230/2007.

"De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari echivalente ca marime", este explicat in actul citat.

Constituirea fondului de rulment se face prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, reintregirea fondului facandu-se lunar, prin plata sumelor de pe lista de plata. La incasarea sumei, casierul asociatiei de proprietari elibereaza o chitanta personalizata separata.

Si chiriasul este obligat sa participe la formarea fondului de rulment, insa doar daca prin contractul de inchiriere se stabileste ca acesta va participa la plata cheltuielilor curente ale condominiului. (Vezi mai mult pe avocatnet.ro)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

DNSC avertizează: Neatenția și entuziasmul sărbătorilor vă pot lăsa pradă infractorilor cibernetici! Cum vă puteți proteja!

astăzi, 16:29
19

”Este esenţial să rămâneţi la curent cu cele mai recente ameninţări, deoarece sărbătorile vin împreună cu riscuri de fraudă online. Infractorii cibernetici folosesc frecven...

Bărbați condamnați pentru infracțiuni în Suceava, arestați și încarcerați în Penitenciarul Botoșani!

astăzi, 15:22
32

Un bărbat domiciliat în localitatea Hănțești, condamnat la pedeapsa de 1 an 6 luni închisoare, a fost identificat de către patrula Secției 8 Poliție Rurală Adâncata pe raza c...

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
158

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...