PreÈ™edintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să È›inem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem cumpărăturile. Potrivit oficialului, ar trebui să alegem doar magazine special amenajate, dotate È™i autorizate, precum măcelarii, magazine alimentare, anumite spaÈ›ii amenajate în pieÈ›e.
Să cumperi, de exemplu, ouă sau carne de miel de la persoane care vând pe marginea drumurilor sau din portbagajul maÈ™inilor este o practică pe cât de des întâlnită, pe atât de periculoasă. Motivul? Vânzătorul nu are posibilitatea să asigure condiÈ›iile optime de transport, depozitare È™i comercializare. Riscăm, practic, să cumpărăm produse neconforme sau chiar nesigure care ne pot afecta sănătatea, transmit reprezentanÈ›ii ANPC. „Dacă acel loc de unde cumpărăm nu este autorizat pentru o astfel de activitate, ANPC nu recomandă cumpărarea de produse. Este foarte important. Să nu ne asumăm acest risc, pentru că noi credem că acele produse sunt de casă. În acele situaÈ›ii nu se poate oferi nici bon fiscal. Dacă dorim să facem o reclamaÈ›ie ulterioară, este important ca în momentul unei astfel de achiziÈ›ii să solicităm È™i să păstrăm bonul fiscal pentru a face dovada că am realizat acea achiziÈ›ie din locaÈ›ia respectivă. Vă daÈ›i seama că un vânzător ambulant, de pe marginea drumului, dintr-un loc neautorizat, nu vă poate oferi acest lucru”, a precizat Sebastian Hotca.
Apoi, trebuie să È›inem cont de prospeÈ›imea produselor. „Este extrem de important, mai ales în ceea ce priveÈ™te carnea de miel. Este important ca aceasta să aibă È™tampila controlului sanitar-veterinar. Este important ca înainte de cumpărarea produselor, cumpărătorul să verifice starea ambalajelor, integritatea È™i etanÈ™eitatea acestora, încadrarea produselor în durata valabilității, data limită de consum este de asemenea extrem de importantă, să verificăm aceste lucruri la momentul achiziÈ›iei”, a mai declarat Sebastian Hotca.
Concret, la comercializarea cărnii È™i a produselor din carne trebuie să verificăm semnele de alterare ce presupun modificări ale aspectului produsului respectiv: aspect de mâzguit, cu prezenÈ›a mucilagiilor, culoare È™i consistență modificate, prezenÈ›a corpurilor străine. Carnea trebuie să prezinte, la suprafață, o peliculă uscată, de culoare roz până la roÈ™ie, să fie fermă È™i elastică, atât la suprafață cât È™i în secÈ›iune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt. Carnea achiziÈ›ionată sub forma refrigerată se va transporta, în condiÈ›ii igienice, cât mai repede la domiciliu È™i se va depozita la frigider. În ceea ce priveÈ™te produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate È™i pentru care există suspiciunea deteriorării conÈ›inutului, acestea nu trebuie achiziÈ›ionate.
Continuarea pe adevarul.ro