Şofer începător? Ce (nu) poți face când conduci o mașină şi ce vehicule (nu) poți conduce

Şofer începător? Ce (nu) poți face când conduci o mașină şi ce vehicule (nu) poți conduce
Şoferilor începători le sunt prevăzute anumite restricţii în ceea ce priveşte condusul pe drumurile publice, conform Codului rutier. Ei trebuie să circule mereu cu un semn distinctiv şi, în acelaşi timp, trebuie să respecte anumite limite în privinţa vitezei sau a anumitor tipuri de autovehicule.
 
Potrivit Avocatnet.ro, un şofer începător (adică cineva cu experienţă de condus mai mică de un an) este obligat să afişeze un semn distinctiv pe vehiculul condus, conform Regulamentului pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
 
Acest semn trebuie să fie un "disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm și diametrul punctului de 10 mm" (semnul e supranumit „lămâie”).
 
Poziţionarea acestui semn diferă în funcţie de tipul de vehicul condus. De exemplu, şoferii de autoturisme trebuie să afişeze acest semn "pe parbriz, în partea din dreapta jos și pe lunetă, în partea stângă jos".
 
Atenţie! În cazul în care semnul distinctiv lipseşte, şoferii riscă o amendă între 290 şi 435 lei, conform OUG nr. 195/2002.
 
De asemenea, şoferii care au experienţă de condus mai mică de un an pot circula în afara localităţilor doar cu o viteză maximă cu 20 km/h mai mică decât le este permis şoferilor care nu mai sunt începători. Astfel, şoferii începători vor avea în vedere limitele de viteze aplicabile în general, dar vor scădea 20 km/h din maximul admis. Pentru a vedea care sunt aceste limite, precum şi amenzile pentru nerespectarea lor, a se vedea articolul acesta.
 
În fine, şoferii începători nu pot să conducă vehicule care:
 
-transportă mărfuri sau produse periculoase;
-sunt destinate testării;
-sunt folosite pentru probe;
-sunt destinate transportului public de persoane, inclusiv în regim de taxi.

Oricum, vehiculele destinate transportului public de persoane sau de mărfuri, precum şi cele destinate transportului de produse periculoase nu pot fi conduse decât de către cei care deţin atestat profesional sau autorizaţie specială.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânărul fermier din Botoșani: Viața între doctorat și câmpurile de rapiță din satul natal! (Foto)

astăzi, 10:09
65

Gabriel Iustinian Saveliev este din comuna Broscăuți, județul Botoșani. A studiat la Facultatea de Agricultură din cadrull Universității de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad&rdq...

”Minune” în sediul Poliției Locale din Botoșani, cu o femeie din Ialomița!

astăzi, 09:44
96

În cursul zilei de miercuri, în jurul orei 10.30, o patrulă a Poliției Locale Botoșani, care acționa în zona străzii Independenței din municipiu, a observat în parcarea u...

Doctorița cu 290 de luări de mită de la bolnavi de cancer, oprită de judecători să lucreze la stat, dar lăsată să lucreze la privat

astăzi, 09:16
164

Anca Ababneh Dumitrovici a recunoscut că a primit mită de 280 de ori în mai puțin de o lună. Avocații săi au susținut că nu a putut să refuze banii și cadourile primite de la bolnavi p...