Şofer începător? Ce (nu) poți face când conduci o mașină şi ce vehicule (nu) poți conduce

Şofer începător? Ce (nu) poți face când conduci o mașină şi ce vehicule (nu) poți conduce
Şoferilor începători le sunt prevăzute anumite restricţii în ceea ce priveşte condusul pe drumurile publice, conform Codului rutier. Ei trebuie să circule mereu cu un semn distinctiv şi, în acelaşi timp, trebuie să respecte anumite limite în privinţa vitezei sau a anumitor tipuri de autovehicule.
 
Potrivit Avocatnet.ro, un şofer începător (adică cineva cu experienţă de condus mai mică de un an) este obligat să afişeze un semn distinctiv pe vehiculul condus, conform Regulamentului pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
 
Acest semn trebuie să fie un "disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm și diametrul punctului de 10 mm" (semnul e supranumit „lămâie”).
 
Poziţionarea acestui semn diferă în funcţie de tipul de vehicul condus. De exemplu, şoferii de autoturisme trebuie să afişeze acest semn "pe parbriz, în partea din dreapta jos și pe lunetă, în partea stângă jos".
 
Atenţie! În cazul în care semnul distinctiv lipseşte, şoferii riscă o amendă între 290 şi 435 lei, conform OUG nr. 195/2002.
 
De asemenea, şoferii care au experienţă de condus mai mică de un an pot circula în afara localităţilor doar cu o viteză maximă cu 20 km/h mai mică decât le este permis şoferilor care nu mai sunt începători. Astfel, şoferii începători vor avea în vedere limitele de viteze aplicabile în general, dar vor scădea 20 km/h din maximul admis. Pentru a vedea care sunt aceste limite, precum şi amenzile pentru nerespectarea lor, a se vedea articolul acesta.
 
În fine, şoferii începători nu pot să conducă vehicule care:
 
-transportă mărfuri sau produse periculoase;
-sunt destinate testării;
-sunt folosite pentru probe;
-sunt destinate transportului public de persoane, inclusiv în regim de taxi.

Oricum, vehiculele destinate transportului public de persoane sau de mărfuri, precum şi cele destinate transportului de produse periculoase nu pot fi conduse decât de către cei care deţin atestat profesional sau autorizaţie specială.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Loc de dat cu... EPIGRAMA! (I)

Duminică, 12 August 2018
631

Dacă ar trăi Păstorel, ar fi singurul care ne-ar atrage atenţia că epigrama trebuie să existe şi, probabil, ne-ar face şi "lista de bucate" ce ar aduce un plus de "calciu&q...

Transferat în stare gravă la Iași, după un accident în plină noapte!

Duminică, 12 August 2018
1946

Un tânăr în vârstă de 26 de ani a fost grav rănit în urma unui accident petrecut la Ungureni. Medicii de la Botoșani au decis ulterior ca victima să fie transferată la Iași, într-o clinic...

Cei care au atacat-o vineri pe jandarmerita ar fi ultrasi din galeria unei echipe de fotbal bucurestene

Duminică, 12 August 2018
1099

Cei doi care au fost retinuti de autoritati pe motiv ca au batut crunt o jandarmerita la protestul diasporei, de vineri, din Piata Victoriei, sunt membri ai unei galerii de fotbal bucurestene, mai cun...