LEONARD LUTIA - Poveste cu prieteni

LEONARD LUTIA - Poveste cu prieteni
Intr-un timp al extremului individualism si al manifestarilor egocentrice, adolescentii ne vorbesc despre prietenie si valorificarea acesteia, despre generozitate si frumusetea ei. O prietena a publicatiei noastre, ea insasi invitata in urma cu ceva timp la aceasta rubrica, a pledat emotionant pentru un coleg de generatie. Ioana Pinzariu, eleva la Liceul de Arte Stefan Luchian, ne-a povestit despre Leonard Lutia. Leonard canta (si) folk, dar in alta trupa decat cea din care face parte Ioana, invata in Botosani, dar la alt liceu: Seminarul Teologic. 

"Va recomand un baiat de 17 ani. Interpreteaza muzica acustica, are o voce exceptionala, are premii nationale la muzica folk. Pe langa muzica acustica, mai are ca hobby si chitara electrica, este liderul unei formatii de muzica pop-rock, cu ea a avut concerte in oras si in tara. Este pasionat si de desen, isi doreste chiar sa faca o cariera in domeniul artelor vizuale. Este din Saveni, dar invata in Botosani", ne-a scris Ioana, care ne-a oferit si fotografii cu cateva dintre lucrarile lui Leo.

Impresionati de gestul prietenilor, i-am facut Ioanei invitatia de a povesti mai mult despre Leo. Ne-a convins ca merita pe deplin un loc in galeria botosanenilor. Si recunoastem, un motiv foarte important este acela ca Leo, prin felul sau de a fi si de a trai, a cultivat si dezvoltat sentimente frumoase in randul prietenilor sai. Si nu e putin lucru!


"Leonard Lutia (sau Leo) m-a impresionat de prima data cand l-am intalnit (la concursul Folk fara Varsta) cu bunul simt de care dadea dovada, spre deosebire de altii de varsta noastra. Trupa din care facea parte, Icarus, a legat o frumoasa prietenie cu trupa noastra, Pasiuni pe Corzi. Este un baiat perseverent, dornic de cunoastere (nu de putine ori l-am "chinuit cu vocalize").

Invata la Seminarul Teologic din Botosani, iubeste sa deseneze si sa picteze, si pot spune ca talentul il ajuta atat in artele vizuale cat si in muzica: are o voce foarte frumoasa de tenor, este autodidact in domeniul chitarii, iar desenele sale te aduc intr-o lume demna de cele mai frumoase romane.

Muzicalitatea sa nu se exprima doar in artele vizuale, ci si in versurile pe care le scrie impreuna cu Emi si Ovidiu, colegii sai de trupa. Un alt lucru pe care l-am observat la Leo cu incantare este afectiunea fata de parintii sai, dar si fata de colegii sai de trupa, de care mereu imi vorbeste cu drag. De curand a participat la primul sau concurs solo, dupa alte premii nationale cu grupul Icarus. A fost emotionat, dar a avut o stapanire de sine neasteptata, a luat Mentiune, dar consider ca, peste cateva luni, va ajunge la un nivel destul de inalt in muzica vocal-instrumentala", marturiseste Ioana Pinzariu.

"L-am cunoscut pe Leo, acum cateva saptamani, la o repetitie. In acea seara am cantat si am povestit mult. Primul lucru care m-a impresionat, dintre multe altele, a fost timbrul vocii lui. Este foarte talentat si munceste foarte mult. Muzica vine din suflet, iar sufletul ne este dat de Dumnezeu, asa ca putem spune ca muzica este o parte din Dumnezeu, iar Leo stie sa cante astfel incat noi, ascultatorii, sa putem descoperi acea parte divina pe care nu multi reusesc sa o atinga. Muzica este ceva divin, ceva ce foarte putini inteleg, iar muzicienii sunt cei ce traduc divinitatea prin intermediul sufletelor lor, divinitatea ajungand apoi la sufletul ascultatorilor. Leo este un foarte buna "traducator", reusind sa transmita publicului emotia si maretia muzicii sale. Ii doresc mult succes in continuare si il felicit pentru reusitele lui si pentru ca este un om deosebit", spune flautista Lorena Palade.

Leonard Lutia a avut numeroase participari in concursuri judetene si nationale, multe finalizate pe podium.
A obtinut:
-Locul 2 la Festivalul "Folk fara varsta" 2009, sectiunea grup.
-Premiul I la "Tinere sperante" 2009
-Premiul I la Festivalul "Raza de soare" 2009
-Mentiune la Festivalul national de folk "Poarta sarutului"-Tg.Jiu

Solo: Mentiune la Festivalul national "Iarna bobocilor" 2009-Suceava

A participat la tabara de muzica folk, la Calafat.
A avut spectacole in judet, dar si in Bucuresti, cu formatia de folk si trupa de rock.


(Material realizat la initiativa si cu sprijinul Ioanei Pinzariu si al Lorenei Palade)
 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
384

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
680

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
193

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...