La multi ani, domnule profesor NICOLAE URSU!

La multi ani, domnule profesor NICOLAE URSU!

NICOLAE URSU

Este profesor, dirijor, un om de o exemplara atitudine in fata artei si a artistilor, dar si a publicului, fata de care a manifestat mereu un respect iesit din comun.
 
Personalitate culturala marcanta a ultimilor zeci de ani, Nicolae Ursu isi petrece zilele intr-o modestie artistica rar intalnita in spatiul nordic al Botosanilor.
 
Profesor la Liceul de Arta Botosani, dascal de elita intr-un spatiu educational din ce in ce mai greu de controlat, dirijor al Filarmonicii botosanene, Nicolae Ursu transmite frumusetea artei tocmai prin aceasta liniste a muzicii, o armonie a sunetului impletita cu miracolul baghetei dirijorale.
 
S-a nascut pe 2 iulie 1949, in localitatea Darju, din judetul Harghita.
 
A inceput sa studieze muzica la Liceul de Muzica din Brasov, avand ca instrument principal cornul. A continuat apoi la Conservatorul de Muzica Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, unde i-a avut ca maestri pe Emil Simon (dirijat orchestra), Cornel Taranu (armonie, forme muzicale, stilistica), Max Eisikovits (contrapunct si fuga), Gheorghe Merisescu si Romeo Ghircoiasiu (istoria muzicii), Dorin Pop (dirijat cor) si altii.
 
Dupa absolvirea Conservatorului, de mai bine de trei decenii, Nicolae Ursu a activat ca profesor la Liceul de Arta din Botosani, fiind, insa, prezent periodic la pupitrul dirijoral al Filarmonicii botosanene.
 
Principala sa activitate este, insa, cea de la catedra, unde timp de 30 de ani s-a aflat in preajma copiilor. Nicolae Ursu este, in timpuri in care imaginea cadrului didactic are mult de suferit, unul dintre oamenii care construiesc si mentin sanatos un sistem care parea de multe ori ca se prabuseste. Si nu este vorba numaidecat despre fragilul sistem de invatamant, extrem de contestat in ultimii ani, ci de ceea ce inseamna dascalul din spatele catedrei, omul care se incapataneaza sa creada in misiunea sa, in ciuda tuturor vicisitudinilor de tot felul.
 
Nicolae Ursu dovedeste o disponibilitate mereu eleganta si mereu in slujba artei, indiferent ca este vorba despre a participa la un concert ca simplu privitor sau in calitate de dirijor, sau despre implicarea in activitati ale elevilor ori ale altor institutii de cultura.
 
Profesorul Nicolae Ursu este dascalul care stie sa modeleze artistic invataceii care bat la portile Liceului de Arta, dar si omul care, in fata unei orchestre, echilibreaza discursul muzical si il aseaza pe fagasul firesc al calitatii.

La aniversare, Stiri.Botosani va lasa cititorii sa vorbeasca. Cei care in anii din urma si-au amintit de dragul nostru profesor, care au tresarit de fiecare data cand am adus in atentia publicului zambetul cald al lui Nicolae Ursu. Cei care il respecta si nu il vor uita niciodata.

Redam mesaje prin care, de-a lungul anilor, cititorii nostri si-au manifestat respectul si dragostea neconditionata pentru profesorul Nicolae Ursu (am pastrat semnaturile postate de cititori):


Cu admiratie!
O adevarata personalitate ce-si revarsa cu toata daruirea energia in slujba muzicii. (Marieta Baciu)

Cu respect
Modest, dedicat profesiei de dascal, ascunde o personalitate complexa din care se revarsa, din pacate prea rar, talentul dirijoral, dezvaluindu-ne, de la pupitrul orchestrei simfonice locale, lumea marii muzici, in interpretarea proprie. Il mai banuiesc, mea culpa, ca asterne pe portative, fraze muzicale, mestesugite, pe care le viseaza raspandite in sala, intr-un concert de gala "URSU", spre deliciul melomanilor. Un autentic artist! (Anitei)

Numai de bine...
Ca fost elev, nu am de spus decat lucruri bune despre Maestrul Nicolae URSU... Sa-i dea Dumnezeu. o mare de sanatate pentru a indruma in continuare cu aceeasi daruire elevii Liceului de Arta. Va multumim, Maestre! (Bogdan)

Excelentei Sale
Tot respectul si admiratia pentru asa un OM care nu precupeteste nimic pentru a ajuta pe cei care bat la "portile muzicii". La multi ani, MAESTRE! (M.D.)

Suntem mandri
Domnule director, va respectam, va iubim si apreciem devotamentul dumneavoastra pentru tot ce inseamna MUZICA.Suntem ca la conducerea liceului unde invatam este OMUL care slujeste cu adevarat ARTA. (Clasa a VI-a B)

De peste mari si tari
"Draga maestre, inca imi amintesc de prima ora de orchestra in Liceul de Arta Botosani...au trecut anii, dar parca a fost ieri; imi amintesc chiar si zambetul din coltul mustati; rabdarea, umorul ce va caracterizeaza si personalitaea puternica m-a inspirat si impulsat in tot ce am facut in cariera mea. Multi ani si multa sanatate MAESTRE" (Virgil)

Un dirijor de exceptie cu rafinamentul scolii germane(Schumann, Mendelssohn) un pedagog deosebit, un artist dedicat muzicii si educatiei in aceeasi masura! (cititor)

Un om si o personalitate exceptionala si, culmea, de o simplitate si modestie rar intalnita in zilele noastre... a presarat anii de liceu ai copilului meu cu blandete, daruire pana la sacrificiu, omenie, respect si tot ce tine de demnitatea umana si profesionala. O persoana pe care nu poti sa n-o iubesti si sa n-o respecti! La multi ani, domnule profesor si sa ne traiti multi ani si buni de-aci inainte! Sa va ocroteasca Cel de Sus drumul pe care il faceti atat de frumos pentru copiii pe care ii invatati! Multa sanatate si putere de munca! (Iuliana)

Cu veneratie,
Sunt tatal a doi elevi care au facut gimnaziul la aceasta unitate scolara. Va multumesc pt efort, alaturandu-ma tuturor celor ce va respecta cu traditionalul: LA MULTI ANI! (Ioan Plesca)

Un fost coleg
Subscriu cu tot sufletul la omagiile minunate ale celor ce V-au cunoscut, draga Maestre si iubit Coleg, si Va transmit urarile de bine cu regretul de a fi lipsit din viata Dv. timp de 36 de ani. (Tiberiu Popovici)


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doctorița cu 290 de luări de mită de la bolnavi de cancer, oprită de judecători să lucreze la stat, dar lăsată să lucreze la privat

astăzi, 09:16
78

Anca Ababneh Dumitrovici a recunoscut că a primit mită de 280 de ori în mai puțin de o lună. Avocații săi au susținut că nu a putut să refuze banii și cadourile primite de la bolnavi p...

Marcel Ciolacu anunță regionalizarea României. ”Asta nu înseamnă că se vor desființa!”

astăzi, 08:45
167

Ciolacu a dat ca exemplu Polonia și arată că se face un studiu foarte amplu privitor la modul în care va fi reorganizată România.”Reforma bugetară și reorganizarea teritori...

Suferința unui copil de 6 anișori: De la un accident banal, la confruntarea cu un inamic necruțător!

astăzi, 08:16
316

Părinții s-au alarmat și l-au dus la medic. Pentru că totul s-a întâmplat în timpul pandemiei, așteptarea pentru programare și diagnostic a fost o încercare grea.Dup...