ION MURARIU - Din Dorohoi, lumea se cucereste usor! - VIDEO

ION MURARIU - Din Dorohoi, lumea se cucereste usor! - VIDEO

Artistul intre culori!

Cata forta, viata, har si frumusete trebuie sa fi primit un om ca sa strabata cu lumina secolul in care s-a nascut si sa patrunda cu curaj, dar si o coplesitoare pace, spre marele mileniu care i se deschide in fata?

Sa aiba acest Nord al Romaniei, acest Dorohoi al lumii, atata rezerva divina incat sa isi hraneasca inepuizabil fiii? Sau poate ca acest Dorohoi al lumii, din acest Nord al Romaniei, se hraneste din aceste uriase entitati?
 
Maestrul Ion Murariu se apropie de venerabila varsta de 90 de ani! Culoare, poezie, muzica. Picteaza, canta la chitara, iubeste poezia. Este privit drept unul dintre cei mai mari acuarelisti ai Romaniei. S-a nascut pe 12 septembrie 1922, la Dorohoi, judetul Botosani, unde a urmat si cursurile scolii primare.

Intre 1941-1946 este student la Academia de Arte Frumoase din Iasi, avandu-i ca profesori pe Otto Brise, Jean Cosmovici si Nicolae Popa. In primii de Academie ieseana participa la concursul Premio citta Firenze, unde obtine o mentiune.

"Nu am avut nici un model in plan artistic, insa m-am ghidat dupa formele practicate de profesorii si, implicit, pictorii din aceasta inima culturala a tarii. Multi dintre profesorii ieseni facusera studii la München si Viena, iar subiectele de examen erau asemanatoare cu cele date la institutiile similare din Europa. La Academia din Iasi se studiau in forme savante desenul si culorile. Iar colorismul care i s-a atribuit nu a fost, in nici un caz, o influenta a scolii germane, ci un dat al temperamentului artistic din aceasta parte a Europei. Altfel spus, in Moldova se picteaza, si acum, altfel decit in alte regiuni ale tarii", marturisea, in 2001, pictorul Ion Murariu.

Talentul sau este remarcat inca din anii de studii, participand la numeroase expozitii individuale si de grup, lucrarile sale fiind din ce in ce mai apreciate pe masura ce nota personala a culorii isi face tot mai vizibila prezenta in spatiul artistic romanesc si international.

La doi ani dupa absolvirea Academiei, se stabileste in Bucuresti, iar din 1950 devine membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania.

In 1994 este gratulat cu Premiul National Stefan Luchian, an in care devine si Cetatean de Onoare al municipiului Botosani. Ion Murariu este distins si cu titlul de Cetatean de Onoare al orasului Dorohoi.

"N-am impresia ca pictura si acuarela lui Ion Murariu se supun unor legi diferite de cele ale construcţiei plastice: nici n-ar fi fost firesc să fie aşa, de vreme ce Ion Murariu e, mai presus de toate, un artist care-şi ascultă îndemnurile, temperamentul", scria criticul de arta Dan Grigorescu. "Pictura sa are o densitate a pastei, culorile se suprapun, in straturi puternice, la care, adaugand sarcasticele comentarii antirazboinice, inflexiunile de provenienta expresionista, de aici, se dovedeşte ca definirea lui ca "poet al priveliştii" e cel mai putin unilaterală".

Chiar daca este la o varsta inaintata, artistul Ion Murariu strange in jurul sau iubitori de culoare, muzica si literatura, devenind deseori o forta artistica, menita sa nasca nucleul cultural al timpului sau.

Tusa puternica, de o forta nebanuita, care da nastere unei energii neasteptate, cromatica echilibrata, expresivitatea figurii umane si naturaletea gesturilor surprinse in ulei sau acuarela, in tuse puternice, fac din creatia lui Ion Murariu o lume vie, in miscare, o arta care are puterea de a strabate secolul, si chiar mileniul.

"Indiferent de locul care mi-a servit drept sursa de inspiratie, am avut in minte, intotdeauna, locurile natale. Asta poate si din dorinta ardenta de a recupera, in plan simbolic, anii copilariei. Totul e legat, deci, de Moldova si de peisajele sale inconfundabile", spune cu induiosatoare melancolie Maestrul.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Discursul Academicianului Ioan Aurel Pop, de Ziua Culturii Române: "Cum s-a putut ajunge la asemenea aberații educaționale?"

Marţi, 16 Ianuarie 2018
171

Acad. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai, a susținut o cuvântare despre importanța culturii și a studierii istoriei în școli, punând accentul pe necesitatea &...

Nu scăpăm de frig, vin ninsori şi ploi!

Marţi, 16 Ianuarie 2018
708

În intervalul 16 ianuarie, ora 12.00-17 ianuarie, ora 20.00, precipitațiile vor fi în extindere treptată, începând cu regiunile vestice și vor cuprinde cea mai mare parte a ...

Cel mai slab leu din istorie. Euro atinge un nou maxim istoric, pe fondul crizei politice

Marţi, 16 Ianuarie 2018
217

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, marţi, un curs de 4,6599 lei pentru un euro, în creştere cu 3,43 bani, respectiv cu 0,74% faţă de ziua precedentă, moneda naţională aj...