CRISTINA BĂLAN: Soprana îndrăgostită de folclorul autentic!

CRISTINA BĂLAN: Soprana îndrăgostită de folclorul autentic!

CRISTINA BALAN

Nascuta pe 13 noiembrie 1981, la Botosani, Cristina Balan a absolvit Liceul de Arta "Stefan Luchian" din orasul natal, urmând apoi cursurile Academiei de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, sectia canto clasic.

Pasiunea pentru folclorul autentic a determinat-o sa studieze în paralel si acest domeniu, sub îndrumarea marelui artist Ioan Bocsa, participând totodata si la un curs de master class sustinut de prof. univ. Gheorghe Rosu.

Cristina Balan a fost membra a ansamblului "Icoane", condus de prof. doctor Ioan Bocsa, dar a activat si în ansamblul "Floricica de la munte", din Piatra Neamt.

Repertoriul clasic abordat de soprana Cristina Balan cuprinde Bellini, G. Donizzeti, Puccini, Mozart, Bach, Handel, Caudella, Brediceanu, Bretan, Popovici.

A sustinut numeroase recitaluri în tara si a participat la festivaluri de muzica populara. În ultimii ani s-a stabilit la Bistrita, unde este si profesor de canto clasic si folclor la Liceul de Muzica "Tudor Jarda". De asemenea, îndeplineste functia de referent de specialitate la Centrul Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud,  coordoneaza grupurile folclorice "Doruri bistritene", al Liceului de Muzica, si Pro Opera, grup de muzica culta.

Pro Opera a fost înfiintat în anul 2006 si reuneste artisti lirici profesionisti, solisti ai Operei Nationale Române Cluj-Napoca, dar si studenti ai Academiei de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. Repertoriul adoptat este extrem de vast si diversificat, cuprinzând fragmente din opere si operete.

A lansat deja doua CD-uri ale grupurilor folclorice si de muzica clasica pe care le coordoneaza. Nu uita anii copilariei, parfumul Botosanilor si dragostea de folclor, când se juca cu prietenii ei "de-a concursurile populare". "Organizam festivaluri de folclor, cântam cu totii, aveam pâna si juriu. Era frumos si amuzant", povesteste Cristina Balan în presa bistriteana, prilej cu care îsi marturiseste, amuzata, si primul moment de emotie maxima când – în clasa a VII-a fiind - a cazut de pe scena: "Cântam într-un cor bisericesc. Tin minte ca eram si racita si aveam foarte multe emotii. Am cântat foarte putin dintr-o piesa si, fiind agitata, am facut o miscare brusca si am picat de pe scena", povesteste Cristina Balan.

La Liceul de Arta "Stefan Luchian" Botosani a studiat canto, în paralel colaborând si cu orchestra populara "Raspozii Botosanilor", sub conducerea lui Ioan Cobâla.

Modelul sau este însa fostul profesor de la Academia de Muzica, Ioan Bocsa, activând si în grupul folcloric "Icoane", al interpretului popular. "Are un gust artistic aparte. Este un om cu suflet mare, corect, cu o personalitate puternica. Stiu ca a jucat în câteva filme. Cred ca un rol de haiduc l-ar prinde foarte bine", spune despre fostul sau profesor Cristina Balan.
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Patru posturi de subofițer scoase la concurs din sursă externă de ISU Botoșani!

astăzi, 18:00
22

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a scos la concurs patru posturi de subofițer, prin încadrare directă.Posturile sunt:-&nb...

Marcel Ciolacu îi jignește pe moldoveni: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți!” (Video)

astăzi, 15:43
308

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei cere demisia lui Marcel Ciolacu pentru jigniri publice aduse tuturor moldovenilor.Iată comunicatul de presă remis astăzi, 26 aprilie:”Pentru jign...

Un bărbat din Botoșani deține singurul exemplar din România al unui Crysler Imperial din anii 60

astăzi, 15:30
178

Nicușor Constantin – secretar al filialei din Botoșani a Retromobil Club – manifestă o pasiune deosebită pentru mașinile de epocă, el fiind deținătorul mai multor bolizi cu o vechi...