VIOREL BACIU: "Din ce în ce mai greu gasim oameni care nu mimeaza inteligenta"

VIOREL BACIU: "Din ce în ce mai greu gasim oameni care nu mimeaza inteligenta"

 VIOREL BACIU  viata-libera.ro

Viorel Baciu s-a nascut la Botosani, pe 23 februarie 1962. Traieste si… se amuza pe malurile Dunarii, la Galati. A sustinut numeroase expozitii personale în România, a câstigat premii la majoritatea festivalurilor din tara. Este autorul lucrarii Istoria Jandarmeriei române în caricatura, care îi aduce mai târziu Placheta si Diploma de excelenta, oferite de Ministerul de interne. Initiaza si organizeaza 4 editii ale Festivalului Umor pe valuri Galati. Participa cu desene la Summit-ul Pamântului de la Johannesburg 2002. Expune lucrari de grafica satirica la Cercul Militar National, alaturi de Florian Doru Crihana, în septembrie 2002.

Pe 23 februarie Viorel Baciu implineste 50 de ani, prilej cu care isi lanseaza la Galati, orasul unde locuieste, Cartea femeii si Cartea barbatului. La aceasta se adauga si vernisajul unei expozitii personale a artistului, în cadrul Galeriei "Florian Doru Crihana".

"50 de ani este o vârsta care-i sperie pe multi. Eu nu vreau sa confirm prejudecata aceea potrivit careia de acum începe numaratoarea inversa. Intervalul 40-60 de ani eu îl consider vârsta a doua, dar sper ca mintea sa-mi ramâna cea de la vârsta întâi", spune, in presa galateana, Viorel Baciu.

"Vin în fata Mariei Sale, Publicul, cu o serie de 30 de caricaturi din diferite perioade ale creatiei mele si îi las pe privitori sa decida daca este vorba despre o evolutie sau o involutie". Întrebat ce e cu avalansa de lansari – doua brosuri si doua postere în aceeasi zi, Viorel Baciu explica: "Am asteptat 50 de ani ca sa pot face  aceste lucruri. Toate vin la timpul lor, nu le puteam face nici la 20, nici la 30 de ani. Pur si simplu, acum s-a împlinit timpul ca sa ma apuc serios de umor: pâna acum m-am antrenat doar".


 
"Cartea femeii pentru gusturile barbatului" si, pentru echilibru, "Cartea barbatului pentru gusturile femeii", cu alte cuvinte, caricaturi de Viorel Baciu, dupa maxime celebre, cu o prefata de Nicolae Bacalbasa. Unul dintre posterele ce vor fi lansate la Galati prezinta  branduri de turism si personalitati europene care ne-au marcat viata, iar celalalt este replica la nivel mondial a acestora – "What a wonderful World". Primul va ajunge în Parlamentul European, iar cel de-al doilea în Turcia, la canalul de televiziune TNT Turkiye Tv.

"De mic mi-am fixat ca tinta sa ajung la 50 de ani ca sa pot întelege toate mesajele pe care le vedeam: "Cetateni, nu calcati iarba!", "Cetateni, respectati linistea!" s.a.m.d., dar nicaieri nu am vazut anuntul "Cetateni, gânditi!", motiv pentru care l-am ales ca laitmotiv al unei campanii adresata celor cu mintea odihnita", afirma caricaturistul. "Din ce în ce mai greu gasim oameni care nu mimeaza inteligenta si tot mai multi sunt cei care râd la comanda, politica sau nepolitica. Umorul e o chestiune dificila, în ciuda aparentelor. Când reusesti sa faci un om sa zâmbeasca privind un desen sau citind câteva cuvinte înseamna, ca artist, ca ti-ai atins scopul – în 30 de secunde sa-l vezi fericit", marturiseste Viorel Baciu, pentru Viata Libera.

La multi ani, Viorel Baciu, la 50 de ani!





 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Daniel Botezatu: Canibalii din politica de partid!

Marţi, 21 Mai 2024
47

Canibalii din politică! După cum se știe, sunt un candidat independent la funcția de consilier local al Primaria Municipiului Botosani.În această calitate, în perioada imediat urm...

Sabina a plecat dimineață la școală, dar nu a mai ajuns acasă. Sunați la 112 dacă o vedeți!

Marţi, 21 Mai 2024
770

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 13 ani, din sat Draxini, comuna Bălușeni.Fata a plecat de acasă marți dimineață, în jurul orei 7:00,...

Poliția în alertă: Copil de 13 ani dispărut, a plecat de acasă pe bicicletă, cu un ghiozdan în spate!

Marţi, 21 Mai 2024
228

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unui minor de 13 ani, din satul și comuna Dersca.Marți, în jurul orei 14:00, Vlăduț a părăsit domiciliul, iar p&aci...