CONSTANTIN PAVEL - Si-a cumparat casa din banii castigati cu un desen!

CONSTANTIN PAVEL - Si-a cumparat casa din banii castigati cu un desen!

CONSTANTIN PAVEL

Premiat in Italia, Belgia, Japonia. Este membru al trustului de presa londonez Cartoonsand Writers Sindicate si presedinte pentru Romania al Federatiei Organizatiilor Caricaturistilor europeni.

Constantin Pavel poate spune ca si-a faurit viata prin arta, caricatura oferindu-i prilejul de a se exprima si de a transmite ceea ce societatea insasi ridiculizeaza din plin.
 
Artistul s-a nascut pe 27 aprilie 1951, la Botosani. Isi aminteste ca pasiunea pentru caricatura a prins contur abia pe la 15 ani, cand a inceput a desena asiduu dupa ce si-a vazut un coleg publicand constant in ziarul botosanean Clopotul, pe cand desenele sale erau refuzate. Nu a publicat in Clopotul, dar cunoscuta revista umoristica a timpului, "Urzica", i-a preluat repede creatiile. A debutat in anul 1970, la 19 ani.

Un debut care i-a deschis drumul catre marile reviste de gen ale Romaniei.

In prezent, Constantin Pavel locuieste in Focsani, fiul sau mostenindu-i talentul.
Chiar daca, in perioada ceausista, a avut probleme cu autoritatile, a stiut sa iasa viu si nevatamat din lupta cu Securitatea.

Cu un an inainte de Revolutie, la Focsani a "aterizat" un jurnalist din Japonia, dupa ce Constantin Pavel castigase unul dintre cele mai prestigioase premii, pe care Clubul mondial al caricaturistilor il decerneaza anual. A primit 4.000 de dolari, cu care si-a cumparat si mobilat, in acele vremuri, o casa. Artistul isi aminteste cum interviul s-a consumat in prezenta "oficialilor" de la Cultura!

Primul important premiu a fost în 1982, la Montreal, cand a castigat si 1.000 de dolari. Au urmat medalii internationale obtinute in Italia, Olanda, Belgia, Japonia, America, dar si in România.

Ultimul mare premiu a fost obtinut cu un desen despre fotbal, la Stuttgart.

Pasiunea ii este continuata de singurul fiu, care se numeste intocmai ca tatal sau si care se afla in fata unei cariere internationale, la fel ca parintele sau.

Iata o marturisire din Canada, inaintea unei expozitii internationale de caricatura, prima la care caricaturistul junior participa.

"Ma numesc Pavel Constantin. Ar trebui sa fiu al II-lea sau Junior, pentru ca tatal meu se numeste tot Pavel Constantin. Faptul ca desenez e tot o coincidenta. Am crescut printre albume de caricatura, creioane, tus, acuarele, carioci si radiere. Pe vremea aceea, televizorul incepea pe la 7 si se termina la 10. Asa ca ma uitam la taica-meu cum deseneaza. Si uite asa, un pic de genetica, un pic de lipsa de altceva mai bun si m-am trezit ca mazgaleam si eu. Am inceput sa desenez pe bani, ici si colo. Am facut desene pentru nume destul de serioase, Cotidianul, Gazeta Sporturilor, dar si pentru altele, mai mici, acum defuncte", marturisea fiul artistului zamislit in Botosani.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

MAGDA URSACHE: Risipind, risipind...

astăzi, 22:43
65

Ne risipim şi risipim. Suntem din ce în ce mai risipitori. Mentalul stabil şi tradiţional e batjocorit în fel şi chip, personalităţile sunt şi ele minimalizate, ţintele fiind ...

Prefectul de Botoșani, în teren cu şeful de la Drumuri Naţionale. Mobilizare pentru deszăpezire! FOTO

astăzi, 22:13
479

Căderile abundente de zăpadă înregistrate în ultimele 24 de ore şi viscolul semnalat pe arii extinse în judeţ au mobilizat drumarii care au acţionat continuu atât pe drum...

Putin câștigă alegerile din Rusia cu peste 74% din voturi - exit poll

astăzi, 21:01
109

Toate sondajele la iesirea de la urne il indica pe Vladimir Putin drept castigator al alegerilor prezidentiale desfasurate duminica in Rusia, transmit agentiile de presa internationale.Presa rusa ...