Marieta Ilcu-Raileanu este nascuta in Darabani, pe 16 octombrie 1962. Este licentiata a Academiei Nationale de Educatie Fizica si Sport, Bucuresti, si activeaza ca antrenor de atletism in Hunedoara.
In peste 20 de ani de atletism, Marieta Ilcu Raileanu a obtinut 10 medalii, la cele mai importante competitii atletice internationale: Campionatele Mondiale, Campionatele Europene, Cupa Mondiala si Jocurile Mondiale Universitare.
Este campioana mondiala la saritura in lungime, la Toronto, in 1993, si campioana mondiala universitara, in lungime, la Zagreb, in 1987.
"De-a lungul carierei mele am obtinut zece mari medalii, aur, argint si bronz, numai la competitii din elita atletismului mondial: la campionate europene, mondiale, jocuri mondiale universitare sau cupa mondiala. Mi-am dorit medalii si pot sa spun ca sunt una dintre performerele fericite care a obtinut rezultate mari. Mi-as fi dorit si o medalie la Jocurile Olimpice, dar, din pacate, am participat doar la o singura Olimpiada, cea de la Barcelona, din 1992, si era spre sfarsitul carierei mele. Am concurat atunci accidentata la un picior si nu am adus rezultate. Am fost in forma insa pentru Olimpiada de la Seul, din 1988, dar atunci era alt regim si Romania a deplasat doar cinci atleti acolo. Din pacate, am privit Olimpiada de la televizor", spunea, in urma cu cativa ani, Marieta Ilcu-Raileanu.
In prezent, desi ocupa un post aparent pretentios, in cadrul Directiei Judetene de Sport din Hunedoara, Marieta Ilcu-Raileanu antreneaza copiii.
"Sportul de performanta cere sacrificii. Sa obtin ceea ce am obtinut am facut foarte mari sacrificii, insa nu pot sa spun ca imi pare rau, pentru ca am avut o viata frumoasa si un ritm de trai care mi-a deschis ochii, si capul, si mintea sa vad ceea ce se intampla in viata si in lume in general", marturiseste atleta.
A primit numeroase invitatii de a preda in universitati din Japonia, Germania, Kenia, dar a refuzat de fiecare data, din fidelitate fata de tara si pamantul sau. Acum, in vremuri in care sportul se lupta intre politica si lipsuri de tot soiul, regreta deciziile din trecut.
La 12 ani a castigat un concurs de selectie. Astfel ca, dupa 3 ani de vioara, s-a trezit pe stadion, unde fugise de acasa, cu toate riscurile. Au urmat, apoi, zile, ani grei: sute de tone de haltere de ridicat si milioane de kilometri de alergat.
"Este foarte important ca optica guvernului si a celor care ne conduc sa se schimbe, pentru ca sportul a fost oglinda Romaniei, este modalitatea cea mai buna de a fi reprezentati la nivel international si trebuie sa fie o parte importanta din politica tarii. Nu vorbesc numai de sportul de performanta. Fara de niste oameni sanatosi si la minte, si la trup, nu facem nimic", spune Marieta Ilcu-Raileanu, fosta campioana mondiala la atletism
MARIETA ILCU-RAILEANU - "Fara de niste oameni sanatosi si la minte, si la trup, nu facem nimic!"
Stiri Botosani Tuesday, 16 February 2010 Oamenii cetățiiSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Adevărul despre răscoala de la 1907. Cum a început revolta și cât de antisemită a fost, de fapt!
astăzi, 10:30
A fost un eveniment major al istoriei românilor, dar care a născut controverse, mai ales din cauza transpunerii ideologice a evenimentelor în perioada comunistă. Răscoala de la...
Chipuri ale eroismului: Pompierii botoșăneni au câștigat din nou lupta cu flăcările! (foto)
astăzi, 09:50
Ceea ce nu se vede este efortul susținut, care a durat aproape două ore, la temperaturi sub limita înghețului. Tura lor continuă până mâine dimineață și sunt gata să inte...
LOC DE DAT CU…EPIGRAMA (342)
astăzi, 09:20
Citesc „Înconjurat de șefi proști și de angajați leneși” (Editura „Litera”, București, 2023), autor Thomas Erikson. Volumul face parte din colecția &bd...