BOGDAN COVALIU - Medicina, intre ONU si uluitorul sistem romanesc!

BOGDAN COVALIU - Medicina, intre ONU si uluitorul sistem romanesc!

 BOGDAN COVALIU  

Este nascut pe 8 mai 1985, in Botosani, a absolvit Facultatea de Medicina din Cluj, a fost presedintele Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania. Cea mai importanta realizare a sa, pe langa profesia de medic, este mandatul la ONU, experienta obtinuta dupa ce a activat ca vicepresedinte relatii externe la Uniunea Studentilor din Romania.

A ajuns la medicina fiind convins ca va avea cea mai frumoasa profesie, cel care i-a insuflat pasiunea pentru acest domeniu fiind un unchi care este asistent medical.

Inca din anul intai de facultate, la Cluj, activeaza in cadrul Organizatiei Studentilor Medicinisti (OSM) din Cluj. A sustinut si initiat propriile campanii de sanatate publica, desfasurand o intensa activitate de voluntariat.

In scurt timp a intrat in Consiliul de Administratie al Universitatii de Medicina si Farmacie, dar a si reprezentat OSM in cadrul Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR), unde ajunge in biroul executiv ca vicepresedinte pe relatii interne, dupa ce o perioada s-a ocupat de proiecte pe sanatate publica, ca asistent al ofiterului national pe sanatate publica.

In decembrie 2008, castiga un mandat de un an ca presedinte al FASMR.

Cea mai mare provocare o parcurge tot in anul 2008, cand afla despre competitia de selectie a celei de-a treia generatie a delegatilor de tineret la Organizatia Natiunilor Unite (ONU). Obtine mandatul, din 82 de aplicanti fiind alesi doar doi studenti: botosaneanul Bogdan Covaliu, student in Cluj, si o timisoreanca.
Anul trecut, cei doi au predat stafeta urmatoarei generatii de delegati de tineret, dupa o experienta uluitoare si o alta perceptie asupra a ceea ce inseamna organizatiile de tineret si activitatile de voluntariat.

In 2010, in ultimul an de facultate, a organizat targul de cariere in domeniul medical. Bogdan Covaliu se arata dezamgit, intr-un interviu acordat unei publicatii de profil, cu privire la perspectivele medicului in Romania. "As pleca din Romania in primul rand pentru un nivel de trai mai ridicat, pentru a nu mai fi subiectul de batjocura, sarcasm si dispret din partea societatii romanesti. Pacientii isi pierd pe zi ce trece respectul si increderea fata de medici, iar doctorii sacrifica zilnic din demnitatea lor pentru a putea continua sa trateze. Aceasta situatie e alimentata in principal de catre o parte a mass-media, cu ingaduinta guvernantilor. As mai pleca din Romania pentru a invata, pentru a ma familiariza cu noi modalitati de abordare a bolilor, noi proceduri, noi echipamente, noi culturi. Fiind la inceput de drum, as pleca din Romania pentru a ajuta oamenii care au mai multa nevoie de cunostintele mele decat concetatenii mei. M-as alatura unei organizatii de voluntariat precum Medecine sans Frontieres si as pleca sa cunosc lumea si sa fac bine, fara sa-mi pese de salariu, siguranta financiara sau ziua de maine", spune tanarul medic, precizand ca, totusi, nu ar pleca pentru mai mult de trei ani!

"E necesar un set de masuri care sa-i faca pe medici sa se simta apreciati si recompensati direct proportional cu eforturile depuse, nu pusi la colt de intreaga societate si calcati in picioare de pilele celor bogati sau privilegiati", crede Bogdan Covaliu.
 
Surprinzator, botosaneanul nu viseaza la destinatii confortabile pentru orice tanar medic! Ar pleca in Africa! "Pentru o experienta care te implineste si te desavarseste ca si medic, dar si in Australia, pentru avantajele financiare si profesionale pe care ti le ofera un sistem de sanatate avansat", marturiseste Bogdan Covaliu in publicatia de specialitate pulsmedia.eu.

Bogdan Covaliu ramane, pe langa un excelent reprezentant al tinerilor romani la ONU, un medic pentru care profesia trece dincolo de nevoile, neimplinirile si saracia pe care statul roman le "ofera" cu generozitate. Pentru Bogdan Covaliu, medicina este un mod de viata!  

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

După 20 de ani, coșmarul unui infirm obligat să cerșească și în Botoșani s-a terminat! (Video)

astăzi, 07:25
21

Un individ cu dublă cetățenie, română și moldovenească, este suspectat că a forțat o persoană vulnerabilă, cu infirmități grave, să cerșească timp de mai mulți ani.A fost pla...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţit Mc. Vasilevs, Episcopul Amasiei; Sf. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis (Cernavodă)

astăzi, 06:58
12

În vremea prigoanelor venite asupra creştinilor la sfârşitul secolului al 3-lea şi începutul celui de-al 4-lea, în cetatea Axiopolis din Dobrogea (numită astăzi Cernavodă...

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
145

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...