VIORELA FILIP: E liber numai cel care respecta legea!

VIORELA FILIP: E liber numai cel care respecta legea!

VIORELA FILIP: Am fost mahnita de ce s-a intamplat!

Un festival pentru copii care s-a incheiat joi, la Botosani, risca sa devina, dintr-un eveniment dedicat muzicii si copilariei, un punct de pornire pentru un lung sir de dispute la nivel national.

 Cateva conflicte intre factorii implicati au starnit un subiect extrem de delicat, dar niciodata pus pe tapet la vedere. Cat avem voie sa "imprumutam" din munca unor artisti fara a detine dreptul de autor sau acordul compozitorului?

Disputele au inceput sa apara imediat ce s-a tras cortina peste Festivalul "Micul Print", organizat de Casa de Cultura a Sindicatelor Botosani.

"Un copil de la o gradinita din Dorohoi, concurent care a obtinut si trofeul festivalului, a interpretat in concurs o piesa consacrata, care face parte din albumul Portativul Copiilor, album care contine si negativele pieselor compuse de Jolt Kerestely. Piesa Cum era candva la Mosi, text Viorela Filip, muzica Jolt Kerestely, a obtinut premiu la Mamaia, in 2004, la sectiunea Creatie, tocmai pentru textul acestei melodii", ne-a explicat Viorela Filip in cursul zilei de vineri.
 

In festivalul botosanean, piesa a fost anuntata sub titlul "In lumea balciului", fapt care a starnit nu numai indignarea, dar si mahnirea cunoscutei artiste.

"Daca voiam sa o numesc astfel, In lumea balciului, o numeam eu, nu trebuia sa o faca o educatoare din Dorohoi! E adevarat ca traim intr-un balci continuu, dar melodia aceasta nu are legatura cu asa ceva. Nu avem nimic cu faptul ca melodia a fost modificata, fiind adusa la un tempo mai mic, pentru a putea fi cantata de copil. Desi cred ca, atunci cand trimiti un copil intr-un spectacol, trebuie sa vezi si ce poate face acel copil. Daca acesta nu poate canta melodia, mai bine renunti. Pentru ca, astfel, poti pune la indoiala si capacitatea de orchestrator a compozitorului, aducandu-i si lui prejudicii de imagine", spune Viorela Filip.

Atitudinea clara a artistei nu are nicio legatura cu oarece pretentii pecuniare, desi ar avea dreptul, nici cu alte intentii juridice, desi indrumatoarea copilului, alaturi de organizatori, ar putea intra sub incidenta legii.

"Eu sunt profesor la Scoala Populara de Arte din Bucuresti. Prin mainile mele au trecut sute de copii, multi dintre ei fiind acum nume mari in muzica. Nu ai voie sa faci ceea ce ti se nazare. In America functioneaza o regula: e liber numai cel care respecta legea!", precizeaza Viorela Filip, completand: "Sa se inteleaga foarte clar ca nu am cerut bani de la copii. Dimpotriva, si eu, si Jolt Kerestely, pentru ca am permisiunea sa vorbesc si in numele sau, am facut cadouri copiilor, le-am oferit gratis cantecele, negativele".

In sprijinul sau, mai degraba, pentru a intari cele spuse de Viorela Filip, am solicitat un punct de vedere al unui parinte care, de ani de zile, a intrat in contact cu numerosi compozitori si textieri. Am vrut sa intelegem cat de departe este drumul pana la artist, daca un compozitor este greu abordabil sau daca un demers pentru obtinerea unui acord este dificil de obtinut.

"Da, e un lucru foarte grav sa schimbi o melodie fara acordul compozitorului sau al textierului. Exista reguli pe care noi, cei implicati, le respectam. Cerem acordul compozitorului si atunci cand postam pe You Tube o melodie. Am facut acest lucru acum cateva zile. I-am trimis un e-mail compozitorului Marius Teicu si ne-a raspuns prompt, dar foarte amabil, ca, daca profesorul considera ca inregistrarea si calitatea interpretarii nu aduc prejudicii de imagine nici copilului, nici compozitorului, atunci postarea se poate face", povesteste mama Codrutei Barariu, dorohoianca de 12 ani care a cucerit numeroase premii nationale.

"Cu doamna Viorela Filip ne cunoastem de multi ani. Este un nume mare in muzica romaneasca si a fost extrem de draguta cu toti copiii si i-a ajutat intotdeauna, fara castiguri materiale. Ii dau dreptate doamnei Viorela Filip", spune mama Codrutei.

Bani pentru piese? Da, se cumpara piese, dar se si ofera foarte multe. De dragul copiilor.

"Compozitorii cer foarte rar bani pentru piesele lor. Insa este foarte suparator atunci cand ei ofera pe gratis aceste melodii, iar altii fac bani din comercializarea lor, ajungandu-se la un adevarat trafic. De aceea, compozitorul Nicolae Caragea, care a sprijinit-o intotdeauna pe Codruta, ne-a rugat sa il informam de fiecare data atunci cand Codruta va canta piesele dumnealui, in spectacol sau in aparitii TV", a incheiat mama Codrutei Barariu.

"Nu vrem sa omoram pe nimeni. Am fost doar mahnita de ceea ce s-a intamplat. Daca voiam sa schimb titlul unei piese, o faceam eu, nu era nevoie sa o faca altcineva. Trebuie sa se inteleaga ca nu asteptam decat sa fim anuntati. Am facut multe pentru copii, inclusiv pentru copiii din Botosani. Nu suntem inaccesibili. Suntem oameni obisnuiti. Ne bucuram sa ne fie cantate cantecele, pentru ca pentru asta muncim", spune Viorela Filip.    

 Chiar daca greseala a fost facuta de educatoarea copilului care a castigat trofeul, Viorela Filip spune ca si organizatorii au partea lor de vina.

"Organizatorii aveau datoria de a asigura cadrul legal al evenimentului. Ei trebuie sa fie in cunostinta de cauza cu tot ceea ce se intampla in cadrul unei manifestari. Cand se organizeaza un festival este nevoie si de acordul autorilor pentru ca, in cazul in care se schimba ceva in melodie sau text cineva trebuie sa raspunda. Pentru ca se mai practica, nu de putine ori, pentru a se evita responsabilitatea, sa se schimbe ceva in numele melodiei, in orchestratie si astfel se eschiveaza. In schimb, se aduc grave prejudicii de imagine. Doamna de la Dorohoi ar putea intra, clar, sub incidenta legii", a incheiat Viorela Filip.

Un alt compozitor a avut parte de situatii neclare in acest festival. O melodie compusa de Cristian Alivej a fost disputata de doi dintre instructorii care activeaza in judetul Botosani: Paul Ciprian Mihai, instructor la Clubul Copiilor Dorohoi, si Cristina Rosu, presedinte al Asociatiei Culturale Vivat Veselia. "Am fost acuzat ca am preluat o melodie fara a avea acordul compozitorului Cristian Alivej, desi nimeni din competitie nu a prezentat asa ceva. Cu toate acestea, eu dispun de un acord scris al compozitorului, care mi-a precizat intr-un e-mail ca melodia poate fi interpretata de copilul meu", a spus Paul Ciprian Mihai.

De partea cealalta, Cristina Rosu spune ca melodia apartine de drept unui alt copil, care dispunea si de drepturile de autor.

"Melodia respectiva fusese realizata pentru un copil de la Vivat Veselia. Dintr-o eroare, Cristian Alivej a trimis melodia si domnului Mihai, desi piesa fusese personalizata pentru un copil din cadrul Asociatiei Vivat Veselia. L-am contactat pe compozitor, care a recunoscut ca s-a petrecut o eroare, cerandu-si scuze. E adevarat ca nici domnul Mihai nu avea de unde sa stie acest lucru, deci amandoi, si eu, si dumnealui, am avut dreptate", a mentionat Cristina Rosu, la adresa careia profesorul dorohoian a inaintat si reclamatii vizavi de faptul ca prezenta in juriu a presedintelui de la Vivat Veselia, asociatie la care activeaza multi dintre copiii care au concurat, ar fi fost un conflict de interese. 

"Copiii din competitia Micul Print au reprezentat gradinita, nu Asociatia Vivat Veselia, iar concurentii s-au prezentat cu cantece pe care le-au pregatit in gradinite, cu doamnele educatoare. Nu cred ca prezenta mea in juriu s-a constituit intr-un conflict de interese, pentru ca a avut loc o discutie cu organizatorii si cu doamnele educatoare. S-a ajuns la concluzia ca, atata timp cat acesti copii reprezinta gradinita, nu este vorba despre niciun conflict", explica Cristina Rosu.

Asadar, un festival mic, intr-un orasel la fel de mic, starneste dispute pe care nu avem de gand sa le inscriem nicidecum in randul subiectelor de scandal. Punerea pe tapet a acestei probleme este doar un semnal de alarma pentru organizatorii de evenimente, pentru cadrele didactice, dar si pentru parinti. Nu intotdeauna compozitorii se vor multumi sa spuna: "Sunt mahnit".

Va urma, in mod sigur, o atitudine dura din partea acestora, atunci cand vor asista la preluarea pieselor fara acord, la interpretari deficitare sau la alte aspecte menite sa le prejudicieze imaginea.

Pentru ca, asa cum spune decent si cu bun simt Viorela Filip, e liber numai cel care respecta legea!
 

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
121

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
87

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
257

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...