Un botoșănean s-a trezit cu întreaga proprietate donată de Primărie. În loc de 2 metri pătrați, Patrimoniul i-a „luat” tot

Un botoșănean s-a trezit cu întreaga proprietate donată de Primărie. În loc de 2 metri pătrați, Patrimoniul i-a „luat” tot

Un botoșănean s-a trezit cu proprietatea donată, după ce Serviciul de Patrimoniu din subordinea Primăriei a înaintat un raport de specialitate eronat Consiliului Local, structura din urmă aprobând procedura.

Potrivit punctului 22 de pe ordinea de zi a ultimei ședinței ordinare a CL, numitul Marian Tudusciuc și-ar fi exprimat disponibilitatea să doneze domeniului public al municipiului Botoșani un teren de 2489 de metri pătrați, situat pe aleea Nicolae Pisoski, din Cișmea, adică întreaga proprietate funciară pe care o deține și pe suprafața căreia construiește un imobil.

Conform proiectului aprobat de către consilierii locali, inclusiv costurile de dezmembrare a terenului, închirierii și autentificării actului de donație urmau să fie suportate tot de către acesta.

Numai că la mijloc se află o confuzie și gafele angajaților Serviciului de Patrimoniu. Luni, redacția noastră a consemnat ceea ce purta aerul unei inițiative nobile, în conformitate cu cele prevăzute în actele oficiale ale Primăriei. Însă bărbatul în cauză a sesizat că, în realitate, este vorba despre o încurcătură de pomină a angajaților Primăriei.

Eu nu donez decât o suprafață de 2 metri pătrați, așa cum fac mai mulți proprietari din această zonă. La sugestia reprezentanților Primăriei, am decis să donăm fășiile de teren din proprietatea noastră, pentru că ni s-a explicat că drumul trebuie să aibă o anumită lățime, să poată fi asfaltat, să încapă și autoutilitarele, să avem spațiu pentru trotuare. Când am văzut că toată proprietatea mea figurează ca donație, nu mi-a venit să cred. Eu abia am cumpărat terenul, am obținut autorizație pentru ridicarea unui imobil tip parter, iar intabularea urma să aibă loc în primăvară. Acum mă trezesc că nu mai am nimic. Am vorbit chiar și cu un avocat, să știu ce am de făcut, în caz că se întmplă ceva mai departe, după ce a fost aprobată o asemenea chestiune și a devenit act oficial”, a declarat Marian Tudusciuc, „donatorul” în cauză.

Acesta a mers la Primărie imediat ce a luat cunoștință despre proiectul conform căruia averea sa era donată în totalitate domeniului public. Acolo, potrivit celor relatate de către bărbat, a discutat cu arhitectul șef, care ar fi recunscut că este vorba despre incompetența aparatului de specialitate în cauză. Mai exact, raportul de specialiatate a fost avizat juridic de către Sebastian Iulius Ghrase și de către șefa Serviciului, Daniela Artimon.

Consiliul Local a aprobat deja proiectul de hotărâre, acceptând „donația” generoasă a botoșăneanului. Conform celor precizate de către viceprimarul Marian Murariu, în subordinea căruia se află Serviciul de Patrimoniu, decizia nu are efecte juridice, întrucât nu a ajuns la notar.

Cred că este vorba despre o confuzie. În ultimul act din cadrul proiectului, numitul precizează că donează „fâșia de teren necesară”, de unde colegii de la Patrimoniu probabil au interpretat greșit. Este un volum de muncă imens pentru ei, însă, într-adevăr, au greșit. Voi informa chiar mâine colegii de la Serviciul Juridic. Hotărârea de Consiliu Local va fi anulată, cel mai probabil, la următoarea ședință ordinară, de la finele acestei luni. S-a mai întâmplat, după cum știți, ca, din diverse considerente, anumite Hotărâri să fie revocate, uneori la cererea Prefecturii. Nu va fi lezat în nici un fel cetățeanul respectiv, iar situația va fi rezolvată intern. Totuși, cred că e bine să întocmească în acest sens o hârtie și arhitectul șef. Dumnealui le-a spus locuitorilor din zonă să doneze fâșii de teren de 2 metri pătrați, pentru ca, în viitor, calea de acces să fie conform normelor și în beneficiul lor. Însă chiar mâine îi voi mustra pe domnii de la Patrimoniu, care se pare că nu au acordat importață unui detaliu semnificativ. Îmi pare rău că sunt pus în această situație, însă cert este că cetățeanul nu va avea de suferit”, a explicat viceprimarul Marian Murariu.

Erorile Serviciului de Patrimoniu sunt cu atât mai greu de înțeles, întrucât, pe 20 decembrie 2019, același Marian Tudusciuc a obținut autorizația pentru construirea unui imobil cu un singur nivel pe terenul respectiv, lucrările de construcție fiind deja demarate. Mai mult decât atât, botoșăneanul susține că scrisul cu cerneală albastră din acordul anexat în final nu îi aparține, aceasta fiind, cel mai probabil, concluzia celor din Serviciu.