Un rinichi nou l-a salvat. Un botoșănean a scăpat de coşmarul celor trei dialize săptămânale

Făcea dializă de la începutul acestui an, câte trei şedinţe pe săptămână la un centru din Botoşani. Bărbatul de 38 de ani care a primit un rinichi nou la Spitalul "Parhon" din Iași a fost ales dintr-o listă de aşteptare de circa 400 de persoane.

Un rinichi nou l-a salvat. Un botoșănean a scăpat de coşmarul celor trei dialize săptămânale

Un botoșănean a primit şansa la o viaţă normală zilele acestea, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ în urma unui transplant de rinichi. Bărbatul a fost diagnosticat de la vârsta de opt ani cu diabet zaharat de tip I, fiind totodată diagnosticat şi cu boală cronică de rinichi, care în timp a progresat până la insuficienţă renală, necesitând transplant.

Potrivit Ziarul de Iași, șansa a venit de la un donator aflat în moarte cerebrală, un bărbat în vârstă de 60 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral, aflându-se în moarte cerebrală de mai multe zile la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ. Acolo s-au deplasat zilele trecute echipe de prelevare, care au recoltat cei doi rinichi şi ficatul, doar un rinichi ajungând la Iaşi, celelalte organe fiind redirecţionate către Bucureşti.

„Sun­tem recunoscători şi mulţumim familiei donatorului pentru că a acceptat să facă acest gest de donare şi a schimbat viaţa mai multor persoane, în mod particular în cazul acestui pacient, care nu va mai fi nevoit să se ducă de trei ori pe săptămână la sedinţele de dializă. Ne dorim ca pe viitor să putem transplanta ambii rinichi recoltaţi din zona Moldovei la Iaşi, având o listă de aşteptare de peste 400 de pacienţi. De asemenea, există infrastructura necesară şi o echipă de transplant formată din mai mulţi medici chirurgi care pot efectua două intervenţii în paralel, şi lucrul acesta s-a mai realizat şi se realizează în mod obişnuit“, a precizatpentru sursa citata dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

În cazul acestui bărbat, evoluţia insuficienţei renale a fost lentă, fiind vorba despre o nefropatie diabetică care a evoluat în 10 - 15 ani, pe fondul unor valori glicemice mari care au dus la o degradare lentă a funcţiei rinichiului. Făcea dializă de la începutul acestui an, câte trei şedinţe pe săptămână la un centru din Botoşani. Medicii precizează că diabetul zaharat şi hiper­tensiunea arterială sunt principala cauza a insuficienţei renale, aproximativ 20% dintre pacienţii care fac hemodializă având diabet de tip I sau II. Momentan, pacientul se recupe­rează în Compartimentul de Trans­plant Renal de la unitatea medicală, fiind cel de-al 16-lea transplant din acest an.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
271

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
462

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
140

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...