Sute de botoşăneni cu viroze respiratorii şi pneumonii. Încă se aşteaptă vaccinul antigripal!

În plin sezon cu infecţii respiratorii, vaccinarea antigripală încă nu a început în judeţul Botoşani.

Sute de botoşăneni cu viroze respiratorii şi pneumonii. Încă se aşteaptă vaccinul antigripal!

Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică, în ultima săptămână 765 de botoşăneni au fost diagnosticaţi cu viroze respiratorii şi 216 cu pneumonii, 550 dintre aceştia fiind copii până în 14 ani. Peste 100 de persoane au avut nevoie de spitalizare.

Cu toate acestea, campania de vaccinare antigripală încă nu a debutat. La sfârşitul lunii octombrie, oficialii Ministerului Sănătăţii anunţau că poate începe campania de vaccinare antigripală gratuită, din sezonul epidemic 2017-2018 şi că primele doze urmau să ajungă în teritoriu, ceea ce însă nu s-a întâmplat.

În ce priveşte persoanele care vor fi imunizate prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, acestea vor fi în special cele aflate la risc, respectiv persoane cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical precum şi gravide. Conform recomandărilor OMS, campania de vaccinare trebuie sa înceapă la finalul lunii octombrie/ începutul lunii noiembrie.  

 

Vor fi vaccinate pesrsoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane  cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare,  boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC. 

Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa.

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
379

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
672

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
192

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...