Pachete medicale 2018-2019: Ce servicii gratuite vei primi la dentist, indiferent că ești asigurat sau nu

Pachete medicale 2018-2019: Ce servicii gratuite vei primi la dentist, indiferent că ești asigurat sau nu
Pentru anul curent și anul viitor, românii asigurați, dar și cei neasigurați în sistemul public de sănătate vor beneficia de servicii dentare decontate de casele de sănătate, potrivit unui proiect de act normativ lansat recent în dezbatere publică și care urmează să fie aprobat de Guvern. Lista de servicii va fi mai lungă pentru cei asigurați în sistemul sanitar autohton decât pentru cei neasigurați, iar majoritatea serviciilor sunt prevăzute cu decontare integrală, adică fără plată.
 
Pachetele medicale la stat pentru perioada 2018-2019 vor fi curând aprobate la nivelul Executivului, fiind detaliate în Proiectul de Ordin al Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în 2018 a pachetelor de servicii medicale pentru 2018-2019. Acest document mai are nevoie doar de aprobarea sa de către ministru și de către președintele CNAS, precum și de publicarea în Monitorul Oficial pentru a se aplica.
 
Aceste pachete de servicii medicale sunt diferite pentru cei asigurați în sistemul public de sănătate față de cei care nu sunt asigurați, însă ambele includ, în mai mică sau mai mare măsură, serviciile dentare de care vor putea beneficia românii la stat. Le vom lua însă pe rând.
 
Servicii de bază pentru asigurați
 
Pentru cei asigurați vorbim de pachetul de servicii medicale de bază, care cuprinde, la medicina dentară, ceva mai multe servicii decât pentru cei neasigurați. În proiectul de ordin se regăsesc lista cu serviciile dentare și tarifele acestora, pentru care există trei posibilități de decontare de către casă:
 
-decontarea pentru copii, unde vorbim de acoperirea integrală a tarifelor (adică nu se mai plătește nimic)
-decontarea pentru adulți (peste 18 ani), unde vorbim fie de acoperirea integrală a tarifelor, fie de reduceri de 60%;
-un al treilea tip de decontare, pentru beneficiarii unor legi speciale, unde acoperirea este, de asemenea, integrală.

Conform proiectului, adulții vor putea merge la consultație gratuită o dată pe an, iar copiii, chiar de două ori. Concret, pentru decontarea integrală sau de 60% din tarif sunt prevăzute următoarele acte terapeutice: tratamentul cariei simple, obturaţia dintelui după tratamentul  afecţiunilor pulpare sau al gangrenei, pansamentele calmante, extracția dinților cu anestezie, diverse proteze, aparate și dispozitive utilizate în tratamentul malformațiilor congenitale, reparații și reconstrucții.
 
"În cadrul grupei de vârstă peste 18 ani - numai pentru tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă, casele de asigurări de sănătate decontează 100% tarifele aferente serviciilor de medicină dentară pentru care (...) este prevăzut procentul de 60%", mai scrie în proiect.
 
La ce servicii dentare gratuite vor avea dreptul cei neasigurați?
 
Așa cum spuneam, pachetul de servicii medicale pentru cei neasigurați în sistemul public de sănătate e ceva mai subțire, dar sunt prevăzute câteva servicii dentare la stat foarte importante, cu gratuitate.
 
Mai exact, conform proiectului de ordin, vorbim de următoarele servicii fără costuri: pansamente calmante/drenaj endodontic, tratamentul afecțiunilor parodonțiului cu anestezie, chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei, reducerea luxaţiei articulaţiei temporo-mandibulare, reparația și rebazarea protezelor și reparațiile aparatelor ortodontice.
 
Important! Aceste persoane vor suporta integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate-radiografii dentare şi tratamentul prescris.
 
Atenție! Proiectul de ordin privind pachetele de servicii medicale NU se aplică încă. Acesta trebuie aprobat de ministrul sănătății și de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.

sursa: avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

De ce profesorul bun e rău!

Joi, 13 Decembrie 2018
472

Știu că pe rol se află un proces în care un ONG (îmi scuze că nu îi cunosc numele) a dat în judecată mai multe mari universități pentru încălcarea prevederilor LE...

Vești pentru șoferi! Cum ar putea fi modificat punctul de amendă

Luni, 10 Decembrie 2018
377

Vești bune pentru toți șoferii! Punctul de amendă ar putea fi modificat. Cel puțin asta se arată într-un proiect de act normativ depus la Senat. Astfel, punctul de amendă ar putea ...

Româncă din Italia: "Mi-au pus amendă și mi-au sechestrat pe loc mașina". Noile prevederi ale Codului rutier, contestate de românii din peninsulă

Luni, 10 Decembrie 2018
770

Românii din Italia și-au manifestat nemulțumirea în ultimele zile față de modificările Codului rutier care interzic persoanelor care au rezidenţa în Italia de mai mult de 60 de...