De la 1 martie, medicii si asistentele vor avea salarii "aproape europene": Cine pierde, cine castiga si de unde bani?

Peste mai putin de doua saptamani, la 1 martie, isi produce efectele a doua etapa din Legea Salarizarii pentru sistemul medical, iar salariile medicilor si asistentilor urca direct la nivelul prevazut pentru 2022.

Este vorba de majorari semnificative, intre 70 si 172%, ministrul Sanatatii anuntand ca unele salarii vor depasi chiar si 4.000 de euro.

Intre timp, insa, se duc negocieri pentru a se stabili sporurile pentru intreg personalul medical. Si legea deja spune ca acestea sa nu depaseasca un plafon de 30% din fondul de salarii, chiar daca unele sectii primesc sporuri foarte mari, de pana la 100%.

O imagine complexa si complicata, cu negocieri intre sindicalisti si Ministerul Sanatatii, cu dispute la nivelul personalului medical, unde vor exista categorii avantajate si unele dezavantajate si, undeva lasati la coada, pacientii. La ce sa ne asteptam cand mergem la spital dupa 1 martie 2018? O radiografie a situatiei actuale ne ofera cateva raspunsuri la aceasta intrebare.

De ce vor exista nemultumiti

Legea Salarizarii a prevazut doua etape in ce priveste personalul medical platit din fondurile publice: de la 1 ianuarie a fost majorat brutul cu 25% fata de salariile din decembrie, inclusiv cu sporuri, odata cu transferul contributiilor in sarcina angajatului.

Apoi, incepand cu 1 martie 2018, salariile brute, insa doar pentru medici si asistentii medicali, cresc direct la nivelul din 2022, calculat in raport cu luna ianuarie, deci fata de salariile cu 25% marite.

Prima ruptura s-a produs aici. De ce nu beneficiaza de aceleasi cresteri intreg personalul medical? Raspunsuri concrete nu au fost date. De la conducerea Ministerului s-a insistat pe faptul ca aceste majorari vor aduce personalul vizat "pentru prima data aproape de nivelul din Uniunea Europeana, astfel incat unele salarii vor depasi 4.000 de euro". Asta, in viziunea Ministerului Sanatatii, ar urma sa opreasca exodul medicilor si asistentilor si sa elimine din sistem conditionarea actului medical de spaga (ca si cum ar fi o cutuma, si nu un act ce este deja sanctionat de legea penala).

A doua ruptura se produce la sporuri. Pragul de 30% este imposibil de respectat in special in cazul spitalelor multidisciplinare, unde personalul din multe dintre sectii beneficia de spor de 85-100%. Si, dupa cum ne-a declarat liderul Sanitas, Leonard Barascu, sporurile nu vor fi calculate la salariile din martie, ci la cele din ianuarie, cu 25% crestere la brut.

Dezbinare in spitale

Pe paginile de Facebook ale federatiilor sindicale din sistemul medical a inceput un razboi al comentariilor. Reprezentanti din fiecare categorie spun ca e nedrept, se compara cu colegi din alte specialitati care lucreaza in conditii de risc mai mare si vorbesc despre inechitati care se vor adanci in 4 ani, pana in 2022, cand Legea Salarizarii isi va fi produs efectele pentru tot personalul medical. Si sindicatele confirma aparitia unor astfel de situatii.

"Sa luam infirmiera care astazi nu ia de la 1 martie, dar in fiecare an, timp de 4 ani ani, va primi 25% la ceea ce are in momentul respectiv. In 4 ani de zile, aici e o mare dificultate cu ceilalti, ajungem ca ea sa aiba mai putin cu 2 milioane ca un asistent medical, asa cum asistentul acum e nemultumit ca merge spre 5.100 si medicul merge spre 16.000. Vedeti, oricum am da-o, ei sunt nemultumiti", a exemplificat liderul Sanitas, Leonard Barascu.

Medicul Bogdan Tanase, presedinte al Aliantei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, spune ca vinovati pentru situatia de dezbinare la care se ajunge sunt si liderii sindicali, care "au facut 'campanie' cu promisiuni de genul o sa va facem salarii cat ale doctorilor", dar si guvernantii.

"Discutiile de genul asta nu sunt per ansamblu productive, dar dintotdeauna au fost folosite de guvernanti pentru a controla ca le spune 'stai, uite, doctorii las ca le tinem salariile asa, ca ei oricum iau spaga' sau 'va dam bani ca voi munciti mai mult decat doctorii si nu luati spaga lor'. Cam asta e nivelul la care se poarta discutiile la firul ierbii si, din pacate, si la nivel inalt. E clar ca doctorii fara asistenti nu pot face treaba, dar si reciproca e la fel de valabila, nici asistenti fara doctori nu-si au obiectul activitatii. Trebuie sa gasim asa un punct de convergenta, altfel ne mancam intre noi si nu ajungem nicaieri", a declarat medicul Bogdan Tanase. Citeste integral pe Ziare.com...

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI