Dr. Eduard Cristian Gherghel: Ce trebuie să fac pentru a slăbi în mod eficient și sănătos?

Dr. Eduard Cristian Gherghel: Ce trebuie să fac pentru a slăbi în mod eficient și sănătos?

Medicul botoșănean Eduard Cristian Gherghel oferă o serie de sfaturi și răspunsuri la întrebările cele mai frecvente atunci când vine vorba despre a slăbi eficient și sănătos. Astfel, medicul cardiolog atrage atenția că este foarte important să ne schimbăm stilul de viață, dar și să aplicăm "regula de aur în nutriție", și anume respectarea celor trei mese principale.

Iată sfaturile pe care medicul Eduard Cristian Gherghel le-a postat pe pagina de Facebook:
 
"Trebuie să-mi schimb stilul de viață. Nu e ușor dar nici foarte greu. Trebuie doar motivație.

Și ce motivație este mai bună decat păstrarea sănătății ?

Regula de aur în nutriție este respectarea celor 3 mese principale.

Fără aceasta, toate eforturile noastre sunt în zadar. Vom reuși doar rezultate de scurtă durată, ineficiente. Nu țineți cure de slăbire! Curele de slăbire duc la îngrășare! În general sunt restrictive, greu de ținut și dezechilibrate d.p.d.v. nutritiv. Majoritatea pacienților le țin 1-2 luni, slăbesc cateva kg, după care le pun la loc și alte cateva în plus.

Eu vă povestesc despre nutriție. Adică așa cum ar trebui să mancăm toți, indiferent de starea de sănătate. Respectând aceste principii de nutriție, persoanele normoponderale își vor păstra greutatea în mod sănătos, iar persoanele supraponderale vor slăbi cateva Kg, în funcție de voința și motivația fiecăruia.

Să revenim la ideile principale:

Obligatoriu 3 mese principale, dar și 2 gustări de fructe crude între mese (2-3 fructe crude, diferite, nu stoarse, nu în compoturi). Trebuie să mancăm la 3 ore. Exemplu: mese principale la orele 7-13-19, gustări de fructe la orele 10-16.

Trebuie reduse sucurile, produsele de patiserie, cofetărie, fast-food (doar o dată pe săptămână ne putem oferi un bonus).

Reduceți sarea (mai ales alimentele conservate cu multă sare, procesate, cum ar fi: mezeluri, semipreparate, afumături, branzeturi sărate, murături, vegeta, delikat, conserve la cutie : peste sau pate de ficat). Sarea reține apa în țesuturi, mai ales la persoanele supraponderale sau hipertensive, cei cu insuficiență renală, hepatică, cardiacă, tiroidiană, venoasă. Pacienții cu edeme la membre inferioare au 5-10 kg în plus doar pe fondul retenției hidrosaline.

Preferați carnea de pasăre, peștele (de 2 ori pe săptămană, o dată pe săptămană: peste gras oceanic), lactate mai slabe (lapte dulce, lapte bătut, mai puțin branză grasă, smântană, unt), 1 ou fiert pe zi, paine (6 felii pe zi, nu albă), evitați caloriile albe (paine albă, paste albe, orez alb).

Hidratare minim 2 l/zi, minim 10 pahare de apă (1 pahar înainte și 1 după fiecare masă).

Reduceți consumul de alcool (alcoolul nu îngrașă, dar crește apetitul).

Minim 30 minute efort moderat zilnic, minim 5 zile pe săptămană. Cel mai la îndemână sport este mersul pe jos (în pas vioi), urcatul scărilor (evitați liftul, scările rulante), lăsați mașina mai departe,nu chiar la scară.

Vă doresc poftă bună și succes!"

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Loc de dat cu… EPIGRAMA (XLV)

Duminică, 16 Iunie 2019
161

"Epigrame elenistice" (Editura "Pim", Iaşi, 2017) este o carte care trebuie luată în seamă. În primul rând fiindcă este scrisă de o poetă care şi-a pr...

A doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh: Lunea Sfântului Duh - VIDEO

Duminică, 16 Iunie 2019
121

In a doua zi dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh, adica in Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sfantul Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi, precum indica Penticostarul, la Sinaxaru...

Evaluarea Națională 2019: Greșelile cele mai frecvente la examenul de română și strategii de evitare a lor!

Duminică, 16 Iunie 2019
414

Greșelile gramaticale din neatenție și din cauza stresului sunt cel mai des întâlnite la proba de Limba și literatura Română de la Evaluarea Națională, spune pentru Edupedu.ro...