Două medicamente foarte folosite în România au fost retrase de pe piață. La ce pericol au fost expuși bolnavii!

Bolnavii pot continua tratamentul cu pastilele pe care le mai dețin ”atâta timp cât sunt respectate indicațiile terapeutice aprobate și posologiei recomandate”, avertizează Casa de Asigurări de Sănătate.

Două medicamente foarte folosite în România au fost retrase de pe piață. La ce pericol au fost expuși bolnavii!

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a propus retragerea de pe piață a două medicamente folosite de mulți români. Este vorba despre DORETA EP 75 mg /650 mg comprimate cu eliberare prelungită (clorhidrat de tramadol/paracetamol) și PANADOL ARTRO 665 mg cu eliberare prelungită.

Bolnavii pot continua tratamentul cu pastilele pe care le mai dețin ”atâta timp cât sunt respectate indicațiile terapeutice aprobate și posologiei recomandate”, avertizează Casa de Asigurări de Sănătate.

Motivul penru care aceste două medicamente foarte populare, în special în rândul celor tratați de boli grave, precum cancerul sau în cauzul celor care fac recuperare postoperatorie, este riscul de supradozaj foarte ridicat și afectarea sănătății ficatului în cazul în care aceste medicamente sunt folosite pe perioade lungi, scrie evz.ro.

Supradozajul este definit drept cantitatea mai mare sau egală cu 10 g paracetamol pe kg/corp la adulți sau 150 mg paracetamol pe kg/corp la copii. Paracetamolul în doze ridicate afectează ficatul, specialiștii atenționând că ”este cel mai frecvent utilizat în scopul de autoagresiune cu intenție de suicid”.

Decizia de suspendare a autorizației de punere pe piață a fost luată în 19 februarie 2018 de Comisia Europeană, iar acum se face notificarea în România. S-a constatat că, în cazul supradozei, ”concentrația plasmatică maximă se poate atinge mai târziu, iar concentrațiile înalte, în special după doze mari, pot persista timp de câteva zile, se pot înregistra momente de vârf duble”. Toate centrele medicale au fost informate că antidotul recomandat, în caz de supradozaj sau suspiciune, este N-acetilcisteină NAC.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Expoziția „Sacrul în artă” la Muzeul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești!

astăzi, 13:29
17

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a un...

Botoșăneanul care a ucis-o pe Mihaela, trimis în judecată!

astăzi, 12:56
203

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a lui P.F., în vârstă de 54 de ani, din municipiul Botoşani....

Vrei să cânți în fanfara Jandarmeriei Române?

astăzi, 12:42
31

Centrul de Instruire pentru Muzici Militare al Ministerului Apărării Naționale a alocat în acest an 3 locuri pentru nevoile Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cursul de for...