Căpușele bagă spaima în botoșăneni: Când este obligatoriu să te prezinți la medic!

Aproape 70 de botoșăneni s-au prezentat în ultimele două luni la Unitatea de Primire Urgențe Botoșani, acuzând că au fost mușcați de căpușe, 44 dintre cazuri înregistrându-se numai în prima săptămână din luna mai, 13 dintre acestea fiind la copii. 

Medicii atrag însă atenția că mulți dintre pacienții care vin la Urgențe nu au neapărată nevoie de intervenție medicală, ci mai degrabă este vorba despre spaima că sunt în pericol din cauza mușcăturilor de căpușă. Mai mult, spun specialiștii, la nivelul județului Botoșani, în populaţia de căpuşe incidenţa căpuşelor infestate cu spirochetul care dă boala Lyme este scăzută, cele mai multe cazuri înregistrându-se în mediul forestier.

 

Din această cauză, cele mai multe cazuri care ajung la urgență beneficiază de toaletarea plăgilor, nefiind nevoie de vreun tratament. Însă, atrag atenția specialiștii, prezentarea la medic este absolut necesară dacă apare eritemul migrator. "Acesta este primul semn și primul stadiu al infecției bolii Lyme. Sau în cazul în care căpuşa rămâne ataşată de piele, pentru a fi scoasă de personalul specializat”, spune medicul Ștefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean.

Cea mai periculoasă formă a căpuşei este nimfa, atunci când insecta are în jur de 2 milimetri şi se observă greu pe piele. De aceea, în cazul în care ieşim într-o zonă de pădure, la picnic sau mergem într-o drumeţie, trebuie să folosim haine de culoare albă pentru a repera rapid capușele cățărate şi trebuie să acoperim zonele de piele expuse, de exemplu cu şosete.

La întoarcere, trebuie să dezbrăcăm hainele folosite şi să verificăm întreg tegumentul, dar mai ales tegumentele de sub brațe, în și în jurul urechilor, în interiorul buricului, în spatele genunchilor, în jurul taliei și mai ales în păr. Este de preferat să facem duș imediat ce ajungem acasă.

În cel mai bun caz zona unde se află căpușa se înroșește, apar mâncărimi, arsuri și, rareori, durere intensă. De obicei, însă, simptomele grave apar după ce căpușa a căzut. Acestea pot fi: febră, simptome foarte asemănătoare cu cele ale gripei, erupții cutanate, slăbiciune inexplicabilă, amorțeală, durere și chiar inflamația articulațiilor, palpitații, respirație scurtă (sacadată), greață sau vărsături.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ilie Stan și-a „mitraliat” jucătorii după înfrângerea în fața moldovenilor: „Îmi vine să plâng! Nu se poate!”

astăzi, 19:54

Confruntarea dintre cele două echipe a putut fi urmărită în direct pe Digi Sport 1. De asemenea, abonații Digi România au mai putut urmări partida pe site-ul digisport.ro, dar și &ic...

Mașini făcute praf într-un accident în Suceava, două persoane transportate la spital! (Foto)

astăzi, 19:00

Un accident rutier s-a petrecut, duminică după-amiază, pe raza localității Vicovu de Jos. În eveniment au fost implicate două autoturisme. Au intervenit pompierii militari, cu o autospe...

Reacția lui Leo Grozavu, după ce FC Botoșani a câștigat la Buzău și a rupt seria de 3 eșecuri consecutive!

astăzi, 18:37

În urma victoriei înregistrate, FC Botoșani a urcat pe locul cinci în play-out, cu 25 de puncte. De cealaltă parte, Gloria Buzău a rămas pe ultima poziție, cu 16 puncte. La f...