Despre sarcina extrauterină, cu ginecologul Gina Puflea. "Sunt şanse mari ca pacienta să aibă şi o sarcină normală"
SANATATE!

Despre sarcina extrauterină, cu ginecologul Gina Puflea. "Sunt şanse mari ca pacienta să aibă şi o sarcină normală"
Nu există bucurie mai mare pentru o femeie ca aceea că va aduce pe lume o viaţă nouă, că va deveni mamă. Deşi conştientă că urmează luni de sarcină care vor fi cu totul altfel decât viaţa de dinainte, apoi o viaţă întreagă în care va trebui să-şi prioritizeze altfel treburile zilnice, prioritatea având-o copiii, gravida "pluteşte pe norişori", mai ales când sarcina se dezvoltă aşa cum trebuie.

Există însă cazuri în care avem de-a face cu sarcini extrauterine, denumite ectopice. Potrivit cercetărilor medicilor specialişti şi a statisticilor, două cazuri din o mie sunt sarcini extrauterine, ceea ce înseamnă că ovulul fertilizat s-a implantat în afara uterului, de cele mai multe ori într-unul din tuburile falopiene.

Înainte de toate, să le luăm pe rând: După "întâlnirea" spermatozoidului cu ovulul în trompele uterine, ovulul fecundat ar trebui, în mod normal, să coboare în uter şi să se implanteze în mucoasa acestuia pentru a-şi continua dezvoltarea. Uneori se întâmplă însă ca "oul" să rămână în trompa uterină sau să migreze către alte organe, cum ar fi ovarele, colul uterin sau oriunde în cavitatea abdominală. În aceste cazuri vorbim de sarcină ectopică sau extrauterină. Dezvoltarea ovulului fecundat nu poate continua timp îndelungat în afara uterului, prin urmare sarcinile de acest fel nu ajung la termen.

Medicul ginecolog Gina Puflea, coordonatorul Secţiei de Obstetrică- Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati, susţine că literatura de specialitate citează şi cazuri în care sarcina ectopică a ajuns la 28 de săptămâni.

"Dar este un caz extrem de grav pentru că placenta se inserează pe toată suprafaţa peritoneală, poate să fie şi pe suprafaţa rectului, şi pe suprafaţa intestinelor şi tot ce înseamnă organe care ocupă pelvisul. Apoi, când încerci să elimini sarcina, poţi să lezezi uterul, colonul, vezica. De aceea se încearcă să se scoată produsul de concepţie care este învelit în membranele lui, dar cam atât pentru că nu este protejat de uter şi toate ansele apasă pe el, atunci calitatea produsului de concepţie este precară. Revenind, însă, placenta se lasă acolo unde este, nu se mai extrage pentru că rişti să tragi porţiuni din rect, din colon, acolo unde s-a inserat placenta. Placenta este un ţesut care penetrează şi atunci poate să distrugă, susţine medicul specialist.

În principiu, sarcina extrauterină se menţine în jur de 7-8 săptămâni de evoluţie, până când apare fie avortul tubar- pur şi simplu se decolează oul şi se avortează şi este găsit în afara trompei, însă se rup şi vase iar gravida sângerează.

"Ca simptomatologie, apar simptomele de sarcină pentru că acolo există trofoblast (adică strat celular periferic al oului, format atunci când acesta este încă în stadiul de blastocist- între a 5-a şi a 7-a zi după fecundaţie-, care se află la originea placentei), cu greţuri, cu vărsături. Apare însă şi acea sângerare- sepia, sângerare maronie- trenantă. Asta este semnul dominant. La Echografie, însă, nu vezi sacul în cavitatea uterină. În rare cazuri poţi să-l vezi pe trompă, dar se întâmplă rar, sau pe ovar. De regulă, asta îţi atrage atenţia- testul de sarcină este pozitiv, dar nu se vede ovulul în uter, deci clar că e o sarcină extrauterină şi trebuie să stai în expectativă", subliniază medicul Gina Puflea.

O sarcină extrauterină poate creşte destul de mult astfel încât să determine ruptura organului în care se află, provocând o hemoragie masivă şi punând, astfel, în pericol viaţa gravidei. Pe de altă parte, sarcina extrauterină poate determina distrugerea trompei uterine la nivelul căreia se dezvoltă, ceea ce înseamnă că va fi mai dificil pentru femeia afectată să aibă o nouă sarcină.

"Corect este să operezi înainte de a se rupe trompa pentru că femeia se anemiază, pierde sânge, hemoragia fiind abdominală. Se poate prin tehnici chirurgicale clasice sau se poate prescrie un medicament, Metotrexat- un chimioterapic ce se foloseşte în oncologie dar acţionează pe toate ţesuturile care au o diviziune rapidă, inclusiv pe ţesuturile embrionare, pentru că opreşte evoluţia. Un caz în care sarcina este grefată pe trompă, dar se opreşte din evoluţie, atunci nu mai rupe trompa, ci se lizează uşor singură şi atunci nu trebuie intervenit chirurgical", adaugă medicul specialist.

Apare natural întrebarea: poate face ceva o femeie pentru a evita o sarcină extrauterină? Da, spune medicul Gina Puflea: "Să trateze foarte bine inflamaţiile de sferă pelvină deoarece cauza unei sarcini extrauterine este inflamaţia de la nivelul trompei, trompa îşi micşorează foarte mult calibrul, spermatozoidul trece, iar în treimea externă a trompei întâlneşte ovulul, are loc fecundarea şi când începe să se dividă, dimensiunea nu-i mai permite să treacă înapoi. Şi atunci el rămâne pe trompă şi se dezvoltă. Deci tot ce înseamnă inflamaţii pelvine trebuie foarte bine tratate din adolescenţă şi din prima tinereţe".

În cazul în care pacienta depăşeşte sarcina ectopică, va dori totuşi să aducă pe lume un copil, printr-o sarcină dezvoltată normal, la locul ei. Este posibil acest lucru, susţine medicul ginecolog. "Dacă se merge pe metoda clasică şi se face salpingectomie, pacienta rămâne cu o trompă, ambele ovare şi uterul, deci şansele de a rămâne însărcinată sunt foarte mari. Dacă se merge pe tratament conservator cu Metotrexat, atunci e şi mai bine pentru că rămâne cu ambele trompe. Şansele sunt foarte bune pentru o sarcină, apreciez că în cel mai rău caz sunt de 50%", afirmă medicul ginecolog- obstetrician Gina Puflea.

 

Spune-ne opinia ta