Botoşăneni infectaţi cu HIV, după ce au întreţinut relaţii sexuale neprotejate

Zece botoşăneni s-au infectat în acest an cu virusul HIV, iar alţi trei au fost diagnosticaţi cu SIDA după ce au întreținut relații sexuale neprotejate.

Botoşăneni infectaţi cu HIV, după ce au întreţinut relaţii sexuale neprotejate

În ajutorul lor vin reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, care le oferă consiliere şi monitorizare a bolii, precum şi tratament gratuit. 

 „Este suficientă o singură relație sexuală sau un singur contact cu urme de sânge a unei persoane infectate pentru ca persoana să se infecteze. Necunoscând modalitatea de transmitere a infecției cu HIV, oricând putem să ne infectăm, chiar dacă în jurul nostru nu este nimeni infectat. Nu contează datele statistice care arată realitatea la momentul actual: contează dacă eu știu sau nu știu cum să mă protejez ”, a precizat medicul Cornel Saradan, din cadrul Direcției de Sănătate Publică.

La nivelul judeţului sunt 248 de persoane seropozitive şi cele mai multe au contactat boala la peste 40 de ani, cel mai probabil pe cale sexuală. 

 „Din păcate, cazurile noi de infectări vin la persoanele adulte, de peste 40 de ani, ceea ce presupune că, în fapt, calea de transmitere nu mai este cea pe care o știm noi, intraspitalicească, ci consumul de droguri și relațiile sexuale neprotejate”, a precizat Carmen Alexa, preşedintele Asociației Tereza din Botoşani.

Ziua Mondială a HIV/SIDA a fost marcată şi în acest an la Botoşani, prin încercarea de conştientizare a riscurilor la care se expun botoşănenii. Asociaţia Tereza Botoşani, în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Botoşani și Crucea Roşie, implementează la nivelul judeţului Campania „InspiRED”, un proiect al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Campania se derulează în școlile din județ, cu teme legate de prevenirea infecției cu HIV în rândul tinerilor, însă este și o campanie stradală, piețe și pietonale, care constă în distribuirea de materiale informative pe tematica HIV. 

„Mesajele campaniei din anul acesta se concretizează pe promovarea testării HIV, ca mijloc principal de prevenire și control al infecției cu HIV. Informăm publicul larg de importanța testării și ce presupune testarea pentru HIV în România. Testarea HIV este gratuită, dacă se solicită un test HIV la Direcția de Sănătate Publică, iar o noutate este apariția pe piața românească a autotestului HIV, care poate fi făcut și acasă”, a declarat Carmen Alexa, președintele Asociației Tereza Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elicopter SMURD chemat de la Târgu Mureș pentru o pacientă din Botoșani, aflată în stare gravă!

Vineri, 25 Mai 2018
601

Consecințele incendiului de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași, din urmă cu câteva săptămâni, se simt mai ales în situații critice, așa cum s-a întâmpl...

În comă alcoolică, după banchetul de final de clasa a XII-a!

Vineri, 25 Mai 2018
4238

A băut și s-a distrat, numai că nu a știut când să se oprească. Și pentru că nu a fost de ajuns, dimineața a continuat petrecerea cu băutură cumpărată de la un nonstop. Cantitatea m...

VIDEO Singura medie de 10 din țară, la bacalaureatul olimpicilor, aparține botoșăneanului Ștefan Bălăucă! Un sfert dintre candidați nu au promovat!

Vineri, 25 Mai 2018
4868

Echivalarea probelor de bacalaureat cu rezultatele obținute la olimpiadele internaționale la disciplinele română, matematică și fizică, i-au adus lui Ștefan Bălăucă încă o ...