Botoşăneni infectaţi cu HIV, după ce au întreţinut relaţii sexuale neprotejate

Zece botoşăneni s-au infectat în acest an cu virusul HIV, iar alţi trei au fost diagnosticaţi cu SIDA după ce au întreținut relații sexuale neprotejate.

Botoşăneni infectaţi cu HIV, după ce au întreţinut relaţii sexuale neprotejate

În ajutorul lor vin reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, care le oferă consiliere şi monitorizare a bolii, precum şi tratament gratuit. 

 „Este suficientă o singură relație sexuală sau un singur contact cu urme de sânge a unei persoane infectate pentru ca persoana să se infecteze. Necunoscând modalitatea de transmitere a infecției cu HIV, oricând putem să ne infectăm, chiar dacă în jurul nostru nu este nimeni infectat. Nu contează datele statistice care arată realitatea la momentul actual: contează dacă eu știu sau nu știu cum să mă protejez ”, a precizat medicul Cornel Saradan, din cadrul Direcției de Sănătate Publică.

La nivelul judeţului sunt 248 de persoane seropozitive şi cele mai multe au contactat boala la peste 40 de ani, cel mai probabil pe cale sexuală. 

 „Din păcate, cazurile noi de infectări vin la persoanele adulte, de peste 40 de ani, ceea ce presupune că, în fapt, calea de transmitere nu mai este cea pe care o știm noi, intraspitalicească, ci consumul de droguri și relațiile sexuale neprotejate”, a precizat Carmen Alexa, preşedintele Asociației Tereza din Botoşani.

Ziua Mondială a HIV/SIDA a fost marcată şi în acest an la Botoşani, prin încercarea de conştientizare a riscurilor la care se expun botoşănenii. Asociaţia Tereza Botoşani, în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Botoşani și Crucea Roşie, implementează la nivelul judeţului Campania „InspiRED”, un proiect al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Campania se derulează în școlile din județ, cu teme legate de prevenirea infecției cu HIV în rândul tinerilor, însă este și o campanie stradală, piețe și pietonale, care constă în distribuirea de materiale informative pe tematica HIV. 

„Mesajele campaniei din anul acesta se concretizează pe promovarea testării HIV, ca mijloc principal de prevenire și control al infecției cu HIV. Informăm publicul larg de importanța testării și ce presupune testarea pentru HIV în România. Testarea HIV este gratuită, dacă se solicită un test HIV la Direcția de Sănătate Publică, iar o noutate este apariția pe piața românească a autotestului HIV, care poate fi făcut și acasă”, a declarat Carmen Alexa, președintele Asociației Tereza Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fondurile Prima Casă au fost distribuite băncilor după noi reguli. Vezi cum se dau banii anul acesta

astăzi, 16:22
29

Plafonul de garanţii aprobat luna trecută de Ministerul Finanţelor Publice pentru acest an este cu 20% mai mic faţă de cel din 2017.La finalul anului trecut, Ministerul Finanţelor Publice a ...

Botoşăneni ajunşi la spital după accidente în gospodărie

astăzi, 15:12
132

Este cazul unui italian stabilit în Botoşani şi care s-a tăiat la un deget de la mâna dreaptă după ce a utilizat defectuos un flex.Bărbatul, de 69 de ani, a suferit o plagă la d...

Start de an în forţă pentru antreprenorii botoşăneni. Numărul firmelor nou înfiinţate s-a dublat

astăzi, 14:07
85

Astfel, în luna ianuarie 2018 s-au înregistrat 136 de operatori economici, în condiţiile în care în aceeaşi lună a anului trecut au fost înregistraţi 62. C...