Botoşăneni infectaţi cu HIV, după ce au întreţinut relaţii sexuale neprotejate

Zece botoşăneni s-au infectat în acest an cu virusul HIV, iar alţi trei au fost diagnosticaţi cu SIDA după ce au întreținut relații sexuale neprotejate.

Botoşăneni infectaţi cu HIV, după ce au întreţinut relaţii sexuale neprotejate

În ajutorul lor vin reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, care le oferă consiliere şi monitorizare a bolii, precum şi tratament gratuit. 

 „Este suficientă o singură relație sexuală sau un singur contact cu urme de sânge a unei persoane infectate pentru ca persoana să se infecteze. Necunoscând modalitatea de transmitere a infecției cu HIV, oricând putem să ne infectăm, chiar dacă în jurul nostru nu este nimeni infectat. Nu contează datele statistice care arată realitatea la momentul actual: contează dacă eu știu sau nu știu cum să mă protejez ”, a precizat medicul Cornel Saradan, din cadrul Direcției de Sănătate Publică.

La nivelul judeţului sunt 248 de persoane seropozitive şi cele mai multe au contactat boala la peste 40 de ani, cel mai probabil pe cale sexuală. 

 „Din păcate, cazurile noi de infectări vin la persoanele adulte, de peste 40 de ani, ceea ce presupune că, în fapt, calea de transmitere nu mai este cea pe care o știm noi, intraspitalicească, ci consumul de droguri și relațiile sexuale neprotejate”, a precizat Carmen Alexa, preşedintele Asociației Tereza din Botoşani.

Ziua Mondială a HIV/SIDA a fost marcată şi în acest an la Botoşani, prin încercarea de conştientizare a riscurilor la care se expun botoşănenii. Asociaţia Tereza Botoşani, în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Botoşani și Crucea Roşie, implementează la nivelul judeţului Campania „InspiRED”, un proiect al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

Campania se derulează în școlile din județ, cu teme legate de prevenirea infecției cu HIV în rândul tinerilor, însă este și o campanie stradală, piețe și pietonale, care constă în distribuirea de materiale informative pe tematica HIV. 

„Mesajele campaniei din anul acesta se concretizează pe promovarea testării HIV, ca mijloc principal de prevenire și control al infecției cu HIV. Informăm publicul larg de importanța testării și ce presupune testarea pentru HIV în România. Testarea HIV este gratuită, dacă se solicită un test HIV la Direcția de Sănătate Publică, iar o noutate este apariția pe piața românească a autotestului HIV, care poate fi făcut și acasă”, a declarat Carmen Alexa, președintele Asociației Tereza Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Care este echipa care a vrut să îl ”fure” pe Andone și cum a răspuns antrenorul de la Botoșani!

astăzi, 07:48
7

Bogdan Andone e aproape să reușească o minune la FC Botoșani, formație pe care a preluat-o în iarnă, cu 12 puncte după 21 de etape.“Mi-a zis că mă salvează în decembrie...

După 20 de ani, coșmarul unui infirm obligat să cerșească și în Botoșani s-a terminat! (Video)

astăzi, 07:25
102

Un individ cu dublă cetățenie, română și moldovenească, este suspectat că a forțat o persoană vulnerabilă, cu infirmități grave, să cerșească timp de mai mulți ani.A fost pla...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sf. Sfinţit Mc. Vasilevs, Episcopul Amasiei; Sf. Glafira; Sf. Mc. Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis (Cernavodă)

astăzi, 06:58
17

În vremea prigoanelor venite asupra creştinilor la sfârşitul secolului al 3-lea şi începutul celui de-al 4-lea, în cetatea Axiopolis din Dobrogea (numită astăzi Cernavodă...