Anchetă la Maternitatea Iași, după ce patru nou-născuți au fost infectați cu bacteria Klebsiella. Doi copii au murit!

Anchetă la Maternitatea Iași, după ce patru nou-născuți au fost infectați cu bacteria Klebsiella. Doi copii au murit!

Autoritatile iesene au demarat o ancheta dupa ce in ultima vreme patru nou-nascuti au fost infectati cu bacteria Klebsiella la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie din Iasi, iar doi dintre copii au murit, scrie Agerpres. 

'Spitalul ne-a sesizat pentru ca au fost patru copii infestati cu Klebsiella, din care doi au decedat. (...) A fost o infectie asociata asistentei medicale. E clara treaba acolo. E Klebsiella. Am inceput o ancheta chiar din ziua in care am fost anuntati de spital, de vineri. Am efectuat un control medico-sanitar. Intr-adevar, acolo este o problema din cauza supra-aglomerarii, pentru ca sunt primiti copii prematuri din toata regiunea', a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iasi. 

Potrivit sefului DSP, sectia de Terapie Intensiva Neonatologie 2 are aprobat un numar de 25 de paturi, insa de multe ori sunt amplasate 30 de paturi sau chiar mai multe. 

'Deserveste intreaga zona a Moldovei si sectia este in permanenta supra aglomerata. In perioada iulie-noiembrie 2017 au fost asistati 318 nou nascuti. Rata de mortalitate a fost cea mai mica pe tara', a spus seful DSP. 

Seful DSP a spus ca a facut si o plangere la politie. Conform unui ordin al Ministerului Sanatatii, spitalele sunt obligate sa ne sesizeze si sa raporteze astfel de cazuri. 

'Deocamdata suntem intr-o etapa preliminara, pentru ca am prelevat si noi probe de sanitatie, de sterilitati, de ape sterile, medici si echipament personal. Asteptam rezultatele. Avem cateva posibile cauze pe care le-am putea lua in considerare', a declarat directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi, Liviu Stafie. 

Anca Bivoleanu, purtatorul de cuvant al Spitalului de Obstetrica si Ginecologie din Iasi, sustine ca 'a fost o coincidenta nefasta'. 

'Imi exprim intreaga compasiune pentru cele doua decese. Din pacate este sectie de Terapie Intensiva Neonatala, unde au loc si decese, nu numai la noi, ci oriunde in lume. Avand in vedere cele doua decese, ne-am autosesizat si am efectuat un control epidemiologic. La toate probele recoltate nu au fost identificati germeni patogeni. (...) A fost o coincidenta nefasta. (...) Tot timpul se fac verificari, incepand cu medici, asistenti, rezidenti, infirmiere. Tot timpul se fac analize si teste. Nimeni nu intra in sectie daca sufera de vreo boala infecto-contagioasa sau sa fie contaminat. Noi ingrijim copii oamenilor. Sunt sute de copii, de la 500 de grame la 2.500 grame, care au fost salvati', a declarat dr Bivoleanu. 

Potrivit acesteia, nou-nascutii aveau patologii diferite si cauze diferite. 

'Un copil a trait noua zile dupa nastere, celalalt 18. Un copil avea 1.100 de grame, provenea de la o mama cu 31 de saptamani, cu hipertensiune mare. Celalalt copil, avea 1.600 de grame dar mama la toate analizele efectuate si amniocultura avea un microb, respectiv aceasta Klebsiella. Oriunde in lume, pe orice statistica, exista germeni de spital. Noi nu ascundem acest lucru. Explicam mamelor, semneaza un consimtamant informat, li se explica ca oriunde in lume intr-o sectie de terapie intensiva neonatala, pediatrica sau adulti, exista risc infectios. In acest caz, un copil a fost la rezerva, un copil la salon. Repet, sunt perioade diferite, sunt zile diferite. Nu s-au intamplat in aceeasi zi, ca si cand au fost trei copii deodata si a fost o infectie.', a declarat dr Anca Bivoleanu. 

In prezent, ceilalti copii infectati cu bacteria Klebsiella sunt stabili, au fost strict supravegheati, mananca, nu mai au perfuzie si sunt echilibrati.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Italia, drama unei familii de români: Mihaela, o femeie din Botoșani, moare la câteva ore după ce dă naștere fetiței sale!

astăzi, 16:30
7537

Fără să se știe bolnavă de ceva anume, fără să fi suferit vreodată de vreo patologie, tânăra mamă a decedat în dimineața zilei de sâmbătă, 17 noiembrie, la spitalul din...

Ilan Laufer: "Sunt născut la Maternitatea Polizu din părinți români". Presa israeliană: Ilan Laufer s-a născut în Israel la Rishon Lezion și a emigrat în România

astăzi, 13:28
946

"Dragi români, mă numesc Ilan Laufer, din părinți români, născut la Maternitatea Polizu, nu departe de Guvernul României", a declarat Ilan Laufer în conferința d...

Toți polițiștii și militarii sunt vizați! De ce vor beneficia

Marţi, 20 Noiembrie 2018
1467

Este vorba despre un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 210/1999 privind concediul paternal. Conform proiectului, poliţiştii, militarii, soldaţii, gradaţii profesionişti şi funcţionar...