Anchetă la Maternitatea Iași, după ce patru nou-născuți au fost infectați cu bacteria Klebsiella. Doi copii au murit!

Anchetă la Maternitatea Iași, după ce patru nou-născuți au fost infectați cu bacteria Klebsiella. Doi copii au murit!

Autoritatile iesene au demarat o ancheta dupa ce in ultima vreme patru nou-nascuti au fost infectati cu bacteria Klebsiella la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie din Iasi, iar doi dintre copii au murit, scrie Agerpres. 

'Spitalul ne-a sesizat pentru ca au fost patru copii infestati cu Klebsiella, din care doi au decedat. (...) A fost o infectie asociata asistentei medicale. E clara treaba acolo. E Klebsiella. Am inceput o ancheta chiar din ziua in care am fost anuntati de spital, de vineri. Am efectuat un control medico-sanitar. Intr-adevar, acolo este o problema din cauza supra-aglomerarii, pentru ca sunt primiti copii prematuri din toata regiunea', a declarat Liviu Stafie, directorul DSP Iasi. 

Potrivit sefului DSP, sectia de Terapie Intensiva Neonatologie 2 are aprobat un numar de 25 de paturi, insa de multe ori sunt amplasate 30 de paturi sau chiar mai multe. 

'Deserveste intreaga zona a Moldovei si sectia este in permanenta supra aglomerata. In perioada iulie-noiembrie 2017 au fost asistati 318 nou nascuti. Rata de mortalitate a fost cea mai mica pe tara', a spus seful DSP. 

Seful DSP a spus ca a facut si o plangere la politie. Conform unui ordin al Ministerului Sanatatii, spitalele sunt obligate sa ne sesizeze si sa raporteze astfel de cazuri. 

'Deocamdata suntem intr-o etapa preliminara, pentru ca am prelevat si noi probe de sanitatie, de sterilitati, de ape sterile, medici si echipament personal. Asteptam rezultatele. Avem cateva posibile cauze pe care le-am putea lua in considerare', a declarat directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi, Liviu Stafie. 

Anca Bivoleanu, purtatorul de cuvant al Spitalului de Obstetrica si Ginecologie din Iasi, sustine ca 'a fost o coincidenta nefasta'. 

'Imi exprim intreaga compasiune pentru cele doua decese. Din pacate este sectie de Terapie Intensiva Neonatala, unde au loc si decese, nu numai la noi, ci oriunde in lume. Avand in vedere cele doua decese, ne-am autosesizat si am efectuat un control epidemiologic. La toate probele recoltate nu au fost identificati germeni patogeni. (...) A fost o coincidenta nefasta. (...) Tot timpul se fac verificari, incepand cu medici, asistenti, rezidenti, infirmiere. Tot timpul se fac analize si teste. Nimeni nu intra in sectie daca sufera de vreo boala infecto-contagioasa sau sa fie contaminat. Noi ingrijim copii oamenilor. Sunt sute de copii, de la 500 de grame la 2.500 grame, care au fost salvati', a declarat dr Bivoleanu. 

Potrivit acesteia, nou-nascutii aveau patologii diferite si cauze diferite. 

'Un copil a trait noua zile dupa nastere, celalalt 18. Un copil avea 1.100 de grame, provenea de la o mama cu 31 de saptamani, cu hipertensiune mare. Celalalt copil, avea 1.600 de grame dar mama la toate analizele efectuate si amniocultura avea un microb, respectiv aceasta Klebsiella. Oriunde in lume, pe orice statistica, exista germeni de spital. Noi nu ascundem acest lucru. Explicam mamelor, semneaza un consimtamant informat, li se explica ca oriunde in lume intr-o sectie de terapie intensiva neonatala, pediatrica sau adulti, exista risc infectios. In acest caz, un copil a fost la rezerva, un copil la salon. Repet, sunt perioade diferite, sunt zile diferite. Nu s-au intamplat in aceeasi zi, ca si cand au fost trei copii deodata si a fost o infectie.', a declarat dr Anca Bivoleanu. 

In prezent, ceilalti copii infectati cu bacteria Klebsiella sunt stabili, au fost strict supravegheati, mananca, nu mai au perfuzie si sunt echilibrati.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Fost şef al Gărzii Financiare, condamnat la închisoare cu suspendare. I-a cerut unei subordonate să nu dispună măsurile legale în urma unui control efectuat într-un club din Botoşani!

astăzi, 11:05
308

Ionuţ Vartic, fostul şef al Gărzii Financiare Suceava şi fost şef serviciu în cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală Suceava, a fost condamnat ieri într-un dosar instru...

Guvernul nu dă vacanță: Bugetarii vor lucra pe 29, 30 și 31 mai

astăzi, 10:31
180

Bugetarii vor lucra ca de obicei în zilele de 29, 30 și 31 mai 2018, deoarece Guvernul nu intenționează să dea liber pentru a face legătura între minivacanțele de Rusalii și Ziua Co...

Electroalfa Botoşani vrea ca un sfert din business să vină de peste hotare

astăzi, 10:10
151

Electroalfa, grup specializat în realizarea de echipamente electrice de joasă şi medie tensiune, dar şi în proiecte la cheie din domeniul energetic, crede că un sfert din businessul bu...