e-romania, o e-scrocherie pe bani publici?

e-romania, o e-scrocherie pe bani publici?

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale a lansat marti, la cel mai inalt nivel si in lumina intregii prese - scris, audio-vizual, on-line si alte cate ar mai putea exista in Romania anului 2009, in prezenta sefului Guvernului, Emil Boc, si a numerosi oficiali, site-ul e-romania, menit sa contina cat mai multe informatii despre tara noastra.

Insa scopul principal, conform celor anuntate oficial, este cel de a oferi informatii cu privire la taxe, impozite, accesari de fonduri, informatii turistice, din sanatate, sport etc., in ideea de a economisi timp si bani si, desigur, de a evita birocratia.

Prezentat ca o aparitie asteptata de ani de zile, drept un site revolutionar, nascut din dorinta functionarului public de a se sacrifica intereselor cetateanului, marea opera a Guvernului se dovedeste a fi o poveste gaunoasa, greu de digerat de romani pentru ca nu denota nici cel mai mic interes pentru cetatean.

Iar daca scopul acestui site a fost de a inlesni accesul strainilor la informatii despre Romania, atunci nicio sansa: informatiile nu sunt prezentate decat in limba romana. Norocul nostru, am zice, macar nu ne-or mai sti si altii!

Mail mult, "e-romania" nu poate fi accesat. Nici e-romania.ro, nici romania.ro. Se poate, insa, accesa www.romania.gov.ro. Explicatia ar fi, conform specialistilor, faptul ca domeniul e-romania apartine altcuiva, iar acel cineva nu pare dispus sa il cedeze. Nici macar Guvernului.

Asa ca Guvernul a preferat o alta solutie, un soft despre care tot specialistii spun ca… nu costa nimic.

Si cum din nimic… nimic rasare, minunea anuntata marti arata doar ca mai-marii tarii nu au facut decat sa sparga sampania inainte de a spala sticla, care mai este si goala! Numai ca, nu se stie cum, dopul tot a sarit, cu zgomot si zarva electorala.

Ca sa va convingeti, daca aveti curiozitatea de a accesa sub-sectiunea e-judet, la Botosani veti fi nauciti de-a binelea. Va intampina fotografia cu cladirea Primariei, textul care insoteste imaginea facand referire exclusiv la Istoricul cladirii Primariei municipiului Botosani, text preluat integral de pe site-ul Primariei Botosani, sectiunea Istoricul orasului! Atat si nimic altceva despre Botosani la e-judet Botosani!

Informaticienii spun ca website-ul se situeaza la nivelul anilor 90, el fiind la indemana oricarui web designer de nivel mediu.

Informatiile sunt aproape fara continut, fara utilitate si, mai ales… inexistente.

La capitolul e-turism, de exemplu, gasim o poveste in care se aminteste extrem de des Uniunea Europeana. Iata o mostra:

Un studiu al Uniunii Europene releva faptul ca in ultimii ani s-au semnalat noi tendinte in acest domeniu, unele dintre ele cu importanta deosebita pentru viitorul turismului romanesc si constau in promovarea turismului balnear, a vacantelor scurte, extrasezoniere, in special in week-end etc. Organizatia Mondiala a Turismului a remarcat importanta economica pe care o are aceasta industrie la nivel global.

Aceeasi situatie se gaseste in mai toate sub-sectiunile.

Iata alocutiunea prim-ministrului Emil Boc la lansarea portalului e-romania, alocutiune publicata si pe site-ul oficial al Guvernului.

"Ceea ce a facut astazi Ministerul Comunicatiilor aduce o economie de timp, de bani in buzunarul cetateanului, si plaseaza Romania pe orbita modernizarii. Stim ca in acest moment in tara exista peste 12 milioane de consumatori de internet. Sunt peste 12 milioane de romani care asteapta acest program pentru a evita cozile, pentru a nu mai consuma bani, pentru a nu mai avea nervi la diverse institutii sau cozi la care ar trebui sa stea pentru a-si plati taxele, impozitele sau pentru a lua informatii. Astazi este vorba de un program cu acoperire nationala prin care, de acasa, de oriunde ne aflam, putem sa obtinem informatii cu privire la comunitatea in care traim, cu privire la Romania, la taxe, impozite, facilitati la fondurile europene, cu privire la ceea ce ne intereseaza in viata de zi cu zi. Inchei spunandu-va ca este un program de succes. Sunt convins ca romanii il vor primi ca atare, utilizandu-l si salvand timp si bani".

Romania on-line inseamna ca toate serviciile administrative care sunt necesare cetateanului vor putea fi accesate pe internet pana la sfarsitul anului 2010.

Asadar, de ce atata graba, domnilor, in a lansa un proiect cu tivul la fusta descusut, cand puteati aparea pe podium la timpul potrivit, in toata splendoarea?

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

”Minune” în sediul Poliției Locale din Botoșani, cu o femeie din Ialomița!

astăzi, 09:44
46

În cursul zilei de miercuri, în jurul orei 10.30, o patrulă a Poliției Locale Botoșani, care acționa în zona străzii Independenței din municipiu, a observat în parcarea u...

Doctorița cu 290 de luări de mită de la bolnavi de cancer, oprită de judecători să lucreze la stat, dar lăsată să lucreze la privat

astăzi, 09:16
122

Anca Ababneh Dumitrovici a recunoscut că a primit mită de 280 de ori în mai puțin de o lună. Avocații săi au susținut că nu a putut să refuze banii și cadourile primite de la bolnavi p...

Marcel Ciolacu anunță regionalizarea României. ”Asta nu înseamnă că se vor desființa!”

astăzi, 08:45
210

Ciolacu a dat ca exemplu Polonia și arată că se face un studiu foarte amplu privitor la modul în care va fi reorganizată România.”Reforma bugetară și reorganizarea teritori...