GHEORGHE BOLDUR LATESCU - Un Profesor, un OM!

GHEORGHE BOLDUR LATESCU - Un Profesor, un OM!

 GHEORGHE BOLDUR-LATESCU  www.romanialibera.ro

O viata cat o istorie a unei tari! Curaj, suferinta, inchisoare, lupta si, in final, victoria...
Nascut in Botosani, la 19 mai 1929, intr-o familie cu vechi radacini in istoria Moldovei, Gheorghe Boldur-Latescu a fost student la facultatea de Electrotehnica din Bucuresti, la 11 aprilie 1949 fiind arestat pentru participarea la o organizatie studenteasca care desfasura rezistenta armata anticomunista in Muntii Capatanii (Nordul Olteniei).

Detinut politic intre 1949 si 1951 (Jilava, Pitesti, Lagarul Peninsula Valea-Neagra de la Canal), in 1951 isi reia studiile universitare si termina facultatea de Constructii Civile si Industriale din Bucuresti.

Dupa ce lucreaza pe diferite santiere din tara, isi incepe, din 1964, activitatea de cercetare stiintifica la Institutul de Cercetari in Constructii si Economia Constructiilor (INCERC).
In 1970 isi ia doctoratul in economie, din 1972 este conferentiar universitar, iar din 1990 profesor universitar, la facultatea de Cibernetica Economica a Academiei de Studii Economice (ASE).

Este creatorul scolii romanesti de cercetare operationala, autor a 17 carti de specialitate si a peste 150 de articole, studii si comunicari in domeniul cercetarii operationale, teoriei deciziei si ciberneticii economice.

Este membru al Academiei de Stiinte din New-York, al Societatii Europene de Cultura (cu sediul la Venetia) si laureat al premiului "Virgil Madgearu" al Academiei Romane (1992).
 
Autor al lucrarii "Genocidul comunist in Romania" (3 volume, aparute la editura Albatros), care infatiseaza si analizeaza crimele comunismului in Romania, a publicat peste 200 de articole cu caracter politic in "Romania libera" si alte ziare.
 
Este membru al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (1990), membru fondator al Aliantei Civice si, din 1999, membru al Senatului Aliantei Civice.   

Ca cercetator si ca profesor, a elaborat numeroase lucrari stiintifice in domeniul ciberneticii economice si a condus zeci de doctoranzi.

Prin scrierile sale extrem de convingatoare, Gheorghe Boldur Latescu a determinat actiunea presedintelui Traian Basescu de condamnare oficiala a comunismului in Romania!

La 9 mai 1947, cu ocazia implinirii a doi ani de la capitularea Germaniei naziste, elevul Gheorghe Boldur-Latescu tine o cuvantare, la Liceul Cantemir. Spre surprinderea si incantarea profesorilor si a colegilor, tanarul nu se lasa impresionat de presiunile comunistilor si vorbeste intr-un spirit umanitar, patriotic si monarhist.

Amintindu-si acel moment, autorul comenteaza: "spusesem exact ceea ce gandeau toti". Sunt pe lume oameni care au curajul sa spuna ceea ce ne-am dori cu totii sa spunem si sa fie asa cum ne dorim (sau ar trebui sa ne dorim) cu totii sa fim. Gheorghe Boldur-Latescu face parte dintre acestia. 

 Vezi aici povestea unui boier din zilele noastre!


 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
118

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
85

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
253

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...