Fostul şef al judeţului, Florin Ţurcanu, învins de două ori de instituţia pe care a condus-o

Celebrele scrisori transmise de Consiliul Judeţean unei bune părţi a botoşănenilor, în special celor din rural, precum şi la fel de celebrele sarmale oferite de Revelion 2014 îl cam ajung din urmă pe fostul şef al Consiliului Judeţean. Singura speranţă este la Tribunalul Botoşani.

Fostul şef al judeţului, Florin Ţurcanu, învins de două ori de instituţia pe care a condus-o

Un control al Curţii de Conturi în situaţiile financiare ale Consiliului Judeţean pe 2013- 2014 a evidenţiat o mulţime de nereguli girate de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean: bani cheltuiţi fără temei legal la sărbători, mii de plicuri trimise în judeţ- ba cu asigurări date de Florin Ţurcanu că CJ va derula în cele mai bune condiţii programul de distribuţie a ajutoarelor alimentare asigurate de Uniunea Europeană, ba cu Revista Fermierul, ba mesaje de sărbători sau invitaţii la CJ pentru rezolvarea problemelor cu care botoşănenii se confruntau.

Cum inspectorii Curţii de Conturi au fixat termene clare de recuperare a sumelor cheltuite fără bază legală, CJ nu a avut încotro şi a deschis acţiuni în instanţă pentru bani împotriva fostului şef.

Într-un dosar CJ l-a chemat în judecată pe Florin Ţurcanu pentru recuperarea a aproape 65.000 de lei, reprezentând decontarea ilegală a cheltuielilor pentru trimiteri poştale de imprimate interne, sumă la care se adaugă alte peste 30.000 de lei majorări de întârziere. În acţiune, CJ arată că în perioada octombrie 2013- decembrie 2014, au fost efectuate cheltuieli nelegale cauzate de solicitările lui Florin Ţurcanu care, în calitate de preşedinte al CJ, prin cei patru consilieri personali, a expediat către cetăţenii din judeţ un volum foarte mare de corespondenţă, al cărui conţinut nu era cunoscut, plicurile venind sigilate la funcţionarul care se ocupa cu expedierea corespondenţei şi aveau diferite trepte de greutate, situaţie în care nu s-au întocmit documente justificative pentru plăţile efectuate. Vorbim însă despre 27.428 de trimiteri poştale, iar cheltuielile efectuate numai cu plicurile, etichetele autocolante şi hârtia de copiator ajungând la aproape 25.000 de lei numai în perioada ianuarie- aprilie 2014. Mai mult, alte 2.220 de plicuri care ar fi trebuit să fie expediate dar nu au mai fost plus altele care au fost expediate dar s-au întors la expeditor deoarece destinatarii erau decedaţi sau adresele destinatarilor erau greşite.

În apărarea sa, Florin Ţurcanu a apelat la pasarea responsabilităţii, susţinând că nu el era ordonator principal de credite, delegând acest drept administratorului public al judeţului, Radu Judele şi că acesta şi conducerea Direcţiei Buget- Finanţe au aprobat expedierea a 20.240 de imprimate. Ba chiar a indicat persoanele responsabile, printre care directorul Direcţiei Economice, Magda Didii, consilierul juridic şi pe Radu Judele. Instanţa nu a aprobat însă susţinerile lui Florin Ţurcanu, astfel că l-a obligat la plata sumelor solicitate de CJ, acestea depăşind 90.000 de lei.

Într-o altă cauză, CJ cere de la Ţurcanu peste 90.000 de lei reprezentând cheltuieli pentru organizarea unor manifestări dedicate zilei de 1 decembrie şi finanţarea Revelionului 2013- 2014, atunci când CJ a colaborat cu Primăria pentru organizarea sărbătorii în aer liber din Piaţa Revoluţiei. Asta fără nicio bază legală, neexistând nicio prevedere legislativă care să permită Consiliului Judeţean sau conducerii executive a acestuia să finanţeze astfel de sărbători.

Florin Ţurcanu a replicat că potrivit legii, el avea obligaţia de a conduce şedinţele de Consiliu Judeţean şi de a asigura ducerea la îndeplinire a deciziilor luate de aleşii judeţeni. Cu alte cuvinte, dacă aleşii judeţului au decis să finanţeze sărbătorile, el nu s-ar fi putut opune. Instanţa a decis însă că sunt întrunite toate condiţiile răspunderii civile delictuale, astfel că Florin Ţurcanu a fost obligat la plata a peste 93.000 de lei.

Nici în primul caz şi nici în al doilea deciziile Judecătoriei Botoşani nu sunt definitive, răspunsul final urmând să îl dea instanţa de Contencios Administrativ din Tribunalul Botoşani. Până atunci, însă, Florin Ţurcanu se confruntă şi cu procesul în care este judecat pentru fapte de corupţie alături de socrul său, în urma denunţului depus împotriva sa de către omul de afaceri Marcel Bîrsan.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

BMW condus de un bărbat beat, pe contrasens! A lovit trei maşini! FOTO

Marţi, 23 Ianuarie 2018
2191

Bărbatul, de aproximativ 40 de ani, se deplasa la volanul unui BMW, înmatriculat în Suceava, dinspre Colegiul Naţional "A.T. Laurian", iar când a ajuns la intersecţia cu strada Mihail Kogălnice...

Grav accident la Copălău! Trei persoane au fost rănite! FOTO

Marţi, 23 Ianuarie 2018
2131

Un autoturism Audi, condus de un bărbat în vârstă de 43 de ani, care se deplasa dinspre Botoşani către Iaşi, a pătruns pe contrasens, după ce conducătorul auto a pierdut ...

Incendiu puternic! Apartament cuprins de flăcări într-un bloc din Botoşani, persoane inconştiente transportate la spital! FOTO

Marţi, 23 Ianuarie 2018
6361

În momentul izbucnirii incendiului, proprietarii se aflau în apartamentul situat la parterul unui bloc de pe Aleea Nouă.. Aceştia au ieşit pe casa scării şi au cerut ajutor. Aler...