Desolidarizare de breaslă: 30 de preşedinţi şi secunzii lor din tribunale cer CSM să restabilească limitele în care judecătorii se pot manifesta public

Desolidarizare de breaslă: 30 de preşedinţi şi secunzii lor din tribunale cer CSM să restabilească limitele în care judecătorii se pot manifesta public

30 de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai tribunalelor din România - printre care și președintele Tribunalul Botoşani - solicită, printr-o scrisoare, Secţiei pentru judecători a CSM să restabilească de urgenţă cadrul în care judecătorii se pot manifesta, făcând referire la acţiunile de protest şi suspendare a activităţii din ultima perioadă.

Potrivit Mediafax, cei 30 de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai tribunalelor din România arată că, drept urmare a evoluţiilor din ultima perioadă a manifestărilor publice ale judecătorilor, "dar şi a acţiunilor generate individual de unii judecători, prin care se lansează îndemnuri la adoptarea unor forme severe de protest ori de acţiuni ale judecătorilor în spaţiul public şi în relaţia cu diferite organism naţionale şi/sau europene", adresează un apel Secţiei pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ca să restabilească, de urgenţă, cadrul şi limitele în care judecătorii se pot manifesta la nivel de mesaj public şi implicare revendicativă.

"Pe fondul procesului legislativ de modificare a legilor justiţiei, înscriindu-se într-o tendinţă oarecum firească, generată de schimbări uneori de substanţă, pe care legiuitorul le-a adus acestor legi, sistemul judiciar a cunoscut mai multe frământări cu privire la statutul şi cariera judecătorilorşi procurorilor, pe care, însă, Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de unic garant al independenţei justiţiei, le-a preluat şi gestionat în relaţia cu celelalte puteri ale statului.

Precizăm, în acest context, că modificări de esenţă precum separarea carierei judecătorilor de cea a procurorilor ori reaşezarea unor instituţii din cadrul sistemului judiciar în matca lor firească au reprezentat solicitări constante ale întregului corp de judecători, fiind în cele din urmă preluate de legiuitor, prin intermediul CSM şi transformate în lege", se arată în scrisoare.

Preşedinţii şi vicepreşedinţii tribunalelor precizează că ultima perioadă de timp este marcată de o "evoluţie îngrijorătoare şi neadecvată cu statutul de magistrat din partea unor colegi judecători, care aduce grave prejudicii de imagine justiţiei în ansamblul său, acreditând în rândul opiniei publice ideea unei justiţii care nu mai poate rămâne imparţială".

"Astfel, îndemnul la forme radicale de protest, suspendarea activităţii fireşti a instanţelor, instigarea la mişcări de stradă, dezinformările constante, rostogolirea intenţionată a unor neadevăruri nu au niciun fel de legătură cu activitatea şi statutul de judecător. Judecătorul trebuie să rămână nepărtinitor şi să fie capabil să facă aprecieri obiective şi impaţiale în cauzele cu care este sau poate fi învestit în viitor. Coborârea judecătorului în agora şi participarea acestuia la adunări publice în care există riscul deja dovedit al confiscării acestora de către diverse persoane cu orientări politice manifeste, nu poate avea decât consecinţe extrem de grave asupra ideii de justiţie, în înţelesul ei fundamental. Echitatea, dreptatea şi adevărul ca scop sunt cele care trebuie să definească magistratura", potrivit sursei citate.

Preşedinţii şi vicepreşedinţii tribunalelor îi solicită lui Cristi Vasilică Dănileţ să înceteze a-si aroga rolul de reprezentant al magistraţilor din România şi reamintesc că, în timpul exercităriii mandatului său de reprezentant al judecătorilor din cadrul judecătoriilor, în organizarea fostului CSM, "un număr impresionant de colegi judecători au solicitat la acel moment revocarea domnului judecător din demnitatea publica pe care o ocupa şi, chiar dacă acest demers nu a avut finalitatea juridică urmărită, nu poate fi ignorat din punct de vedere al legitimităţii cu care vorbeşte public domnul judecător Danilet Cristi Vasilica".

Scrisoarea conţine 30 de nume de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai tribunalelor din ţară, fără semnături olografe:

1. Szep Otto Sandor – preşedinte Tribunalul Arad
2. Flavius Bradin - vicepresedinte Tribunalul Arad
3. Mariana Vârgă – vicepreşedinte, cu atribuţii de preşedinte Tribunalul Argeş
4. Ciprian Tiţa – preşedinte Tribunalul Specializat Argeş
5. Ioana Liliana Pocovnicu – preşedinte Tribunalul Bacău
6. Carmen Domocoş – preşedinte Tribunalul Bihor
7. Liliana Elisabeta Preda – preşedinte Tribunalul Bistriţa-Năsăud
8. Ildiko Simionescu -vice preşedinte Tribunalul Bistriţa-Năsăud
9. Mihaela Ungureanu – preşedinte Tribunalul Botoşani
10. Cristina Gabriela Ciolacu – vicepreşedinte Tribunalul Braşov
11. Adriana Nicolae – presedinte Tribunalul Buzau
12. Petru Juca – preşedinte Tribunalul Caraş-Severin
13. Cornelia Iordache – preşedinte Tribunalul Călăraşi
14. George Şerban – vicepreşedinte Tribunalul Călăraşi
15. Viorel Gheorghe – preşedinte Tribunalul Constanţa
16. Dragoş Popoiag – preşedinte Tribunalul Dâmboviţa
17. Robert George Florea – preşedinte Tribunalul Galaţi
18. Adriana Pencea – preşedinte Tribunalul Giurgiu
19. Gheorghe Radu – preşedinte Tribunalul Gorj
20. Laura Sarcină – vicepreşedinte Tribunalul Gorj
21. Lorena Tarlion – preşedinte Tribunalul Iaşi
22. Loredana Geanina Antonescu – preşedinte Tribunalul Ilfov
23. Norel Popescu – preşedinte Tribunalul Mehedinţi
24. Crina Mihaela Letea – preşedinte Tribunalul Prahova
25. Liliana Oprea – presedinte Tribunalul Olt
26. Petrică Gudac – preşedinte Tribunalul Teleorman
27. Adriana Stoicescu – preşedinte Tribunalul Timiş
28. Mugurel Adrian Gheorghiţă – preşedinte Tribunalul Vâlcea
29. Daniela Matache – preşedinte Tribunalul Vrancea
30. Dinu Jelea – vicepreşedinte Tribunalul Vrancea

Materialul integral aici:..

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plouă cu bani electorali peste județele Moldovei: Înainte de alegeri, Guvernul vrea să rezolve problema WC-urilor din "fundul curții"

astăzi, 17:47
93

Executivul anunță, prin Viorica Dăncilă, că va adopta o ordonanță de urgență prin care va acorda un ajutor nerambursabil de 20.000 lei pentru amenajarea de toalete în Nord-Est-ul țări...

COD GALBEN pentru mai multe localități din județul Botoșani, până la ora 18.00!

astăzi, 16:28
907

Administrația Națională de Meteorologie a emis Cod Galben pentru mai multe localități din județul Botoșani, atenționarea fiind valabilă până la ora 18.00. Astfel, se va semn...

Metode eficiente de a-ți îmbunătăți memoria și concentrarea înainte de examene

astăzi, 16:06
125

Memoria este precum un muschi care trebuie exersat. Invatarea este un proces care necesita rabdare si cat mai multa practica. Daca inca nu ai gasit metoda sigura care sa te ajute sa memorezi mai reped...