Ministerul Educatiei: Profesorii si educatorii sunt testati medical si psihologic anual

Ministerul Educatiei: Profesorii si educatorii sunt testati medical si psihologic anual

Profesorii si educatorii sunt testati in fiecare an, din punct de vedere medical si psihologic, a comunicat Ministerul Educatiei. Aceste testari sunt obligatorii pentru personalul didactic din scoli, iar obligativitatea este prevazuta atat de hotararea de guvern privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cat si de Legea Educatiei. Precizarile Ministerului vin dupa ce seful Inspectoratului Scolar Judetean Timis a declarat pentru News.ro ca femeia care si-a ucis fetita de 4 ani a fost educatoare timp de 15 ani si ca ar fi necesara reintroducerea evaluarii psihologice a cadrelor didactice.

Comunicatul integral al Ministerului Educatiei, privind evaluarile psihologice ale cadrelor didactice

Personalul didactic din unitatile de invatamant este testat anual din punct de vedere medical si psihologic. Obligativitatea acestor teste este data de prevederile HG nr. 1169/2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, respectiv prevederile Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011. 

Astfel, unitatile de invatamant trebuie sa incheie contracte de servicii de specialitate pentru medicina muncii, in vederea testarii periodice anuale a angajatilor din fiecare unitate de invatamant. 

Reprezentantii firmei furnizoare de servicii medicale folosesc in cadrul evaluarii de medicina a muncii doua tipuri de analize/investigatii: analize medicale generale si teste psihologice aplicate de catre o persoana specializata. 

La indicatia medicului de medicina muncii, personalul didactic din institutiile de invatamant poate fi supus si unui examen psihiatric, potrivit HG nr. 1169/2011pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor. 

In acelasi timp, art. 233 alin. (2) din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 prevede urmatoarele: "Din categoria personalului didactic pot face parte persoanele care indeplinesc conditiile de studii prevazute de lege, care au capacitatea de exercitare deplina a drepturilor, o conduita morala conforma deontologiei profesionale si sunt apte din punct de vedere medical si psihologic pentru indeplinirea functiei." 

Totodata, conform prevederilor legale aplicabile, incadrarea si mentinerea intr-o functie didactica sau didactica auxiliara, precum si intr-o functie de conducere, de indrumare si de control sunt conditionate de prezentarea unui certificat medical. 

Potrivit art. 234, alin. (4) din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, in situatii de inaptitudine profesionala de natura psihocomportamentala, conducerea unitatii sau a institutiei de invatamant poate solicita, cu acordul consiliului de administratie, un nou examen medical complet. Aceeasi prevedere se aplica, in mod similar, functiilor de conducere, de indrumare si de control, precum si personalului din unitatile conexe invatamantului.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...