Daea anunță: Nu există antidot! Zeci de mii de porci au fost uciși, pentru a izola focarul de pestă porcină

Daea anunță: Nu există antidot! Zeci de mii de porci au fost uciși, pentru a izola focarul de pestă porcină

Nu exista antidot, nici vaccin si nu exista medicamente impotriva pestei porcine, spune ministrul Agriculturii, Petre Daea, care precizeaza ca singura metoda este sacrificarea animalelor. Acesta subliniaza ca a fost izolat focarul pe granita cu Ucraina, dar fermierii romani au fost nevoiti sa ucida zeci de mii de porci din cauza epidemiei.

In plus, Bulgaria construieste un gard de sarma ghimpata la granita cu Romania, pentru a se proteja de pesta porcina africana (PPA) . Gardul va fi construit pe teritoriul bulgaresc, iar pana acum s-a degajat pamantul pentru 133 de kilometri de gard.

"O facem cu mare durere (sacrificarea porcilor, n.r.), dar nu exista alta solutie, din nefericire. Acest nenorocit de virus, care a maturat Europa, Rusia, Ucraina, Moldova, Polonia, Lituania, Letonia, a fost in Cehia si Ungaria, iata ca a intrat si la noi. Noi avem o granita destul de mare cu Estul Europei, 1.400 km. Ne-a aparut in Satu Mare, a trebui sa intervenim rapid si medicii au intervenit in programul stabilit, respectand intocmai modul de actiune. Trebuie sa sacrificam 45.000 de capete", a declarat marti ministrul Agriculturii, Petre Daea, intr-o emisiune la Antena 3.

Acesta afirma ca nu exista antidot, nu exista vaccine si nu exista medicamente impotriva acestui virus, iar singura metoda este sacrificarea animalelor.

"Porcii se incinereaza. Este o munca extraordinara. Vreau sa fac un apel la populatie. Romania are capacitatea sa treaca peste asta, Romania nu capituleaza in fata unui asemenea virus, cum nu a capitulat de-a lungul vremii. Dar trebuie sa ne randuim comportamentul. In momentul in care se anunta ca exista un caz, toate animalele trebuie sacrificate, trebuie preventiv omorate toate", a spus Petre Daea.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
317

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
539

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
160

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...