"Țara mea cântă" - Concert vocal-simfonic dedicat Centenarului Marii Uniri, pe scena Filarmonicii Botoșani

"Țara mea cântă" - Concert vocal-simfonic dedicat Centenarului Marii Uniri, pe scena Filarmonicii Botoșani

Vineri, 23 noiembrie 2018, la ora 18.30, în sala Casei de Cultură a Sindicatelor Botoșani este programat concertul vocal-simfonic dedicat Centenarului Marii Uniri - "Țara mea cântă".

Dragostea de neam și țară va fi mărturisită, într-un singur glas, de elevi și instrumentiști de mare valoare, într-un concert unic, dedicat Centenarului Marii Uniri.

În cea de-a 66-a stagiune, Filarmonica de Stat din Botoșani a cooptat în parteneriat două instituții de învățământ reprezentative din municipiu, pentru a marca, într-un mod excepțional, Ziua Națională a României, la 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România.

Elevii Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sf. Gheorghe" din Botoșani  nu sunt la prima colaborare de acest fel. Ei au susținut un concert similar pe aceeași temă în luna aprilie. Cu ocazia Zilelor Orașului, seminariștii au concertat cu Armonia Lucis sub bagheta dirijorului Dragoș Cohal.

De asemenea, Liceul de Artă "Ștefan Luchian" are o serie de parteneriate permanente cu institiuțiile de cultură din Botoșani, una dintre acestea fiind Filarmonica de Stat Botoşani, alături de care elevii concertează cu diferite ocazii. 

Cele trei instituții au în portofoliu colaborări de înaltă ținută, pentru care sunt recunoscute la nivel internațional.

Evenimentul este organizat de Filarmonica Botoșani, în parteneriat cu Liceul de Artă "Ștefan Luchian" (prof. coord. Alexandru Mocanu) și Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sf. Gheorghe" (prof. coord. Cezar Grădinaru).

Dirijor și orchestrator - Dragoș Mihai Cohal. 
Soliști: Thea Cușniriuc - voce și Teodora Albu - nai

"Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sf. Gheorghe" din Botoșani este, așa cum îi spune și deviza, o școală pentru minte, suflet și trup. În cadrul activităților desfășurate în această săptămână a educației globale, s-au numărat o varietate  de realități cotidiene pe care profesorii noștri au încercat să le așeze la sufletul copiilor prin specificul care ține de tema acestei săptămâni, ce vizează schimbarea din lume, dar și mișcarea din noi. Tema Săptămânii educației globale a fost "Lumea se schimbă. Noi?", drept pentru care ieri profesorii Seminarului Teologic au desfășurat o serie de activități, între care amintim pe pr. prof Visarion Vizitiu, pr. prof. dr. Daniel Dascălu, prof.dr. Ada Alexandrina Macovei, prof. Janina Apostol, prof. Marius Râznic, prof. Crina Ștefan. Oameni care au încercat, prin proiectele lor, cum ar fi "Seminariști de nota 10" sau "Să fim oameni sănătoși printr-o alimentație sănătoasă", "Salvează o viață"- activitate derulată împreună cu Crucea Roșie, să facă din copiii noștri niște oameni pentru lumea de mâine, capabili, deschiși, sănătoși, pentru a se adapta la realități noi, dar și de a păstra valori sănătoase, tradiționale.

Merită amintită și activitatea prof. Marius Râznic, despre figurile importante ale începutului de secol XX în realizarea Marii Uniri, precum și expoziția frumoasă și atractivă pe care elevii, îndrumați de prof. Crina Ștefan și prof. Corina Țifrea, au realizat-o la școală: "Centenar- Ia românească", unde elevii au expus, căutând între valorile satului tradițonal românesc, ii care să vorbească despre dorul de unitate și despre dorința de afirmare a Unității neamului românesc", a declarat pr. prof.dr. Daniel Dascălu, directorul Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sf. Gheorghe" din Botoșani.

Aceste activități culminează cu concertul pe care Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sf. Gheorghe" îl va susține alături de Filarmonica de Stat din Botoşani, prin interpetarea unor cântări patriotice pe muzică simfonică, în cadrul unui proiect realizat cu profesorul Dragoș Cohal din Iași.  

"Grija pentru patrie, dragostea de neam și de valorile românești au fost și sunt promovate de elevii noștri printr-un alt proiect care continuă acest concert, prin susținerea unor concerte de cântece tradiționale românești, cântece patriotice, colinde și alte cântări specifice acestei perioade, la comunități românești din Italia. 

Astfel, la invitația Asociației Nepsis din Italia, în perioada 5-13 decembrie, un grup coral al Seminarului Teologic din Botoșani, însoțiți de profesori, vor concerta la întâlnirea tinerilor ortodocși români din peninsula italică, unde vor concerta în cadrul mai multor parohii, dar și la conferințele care vor avea loc în acea perioadă, amintindu-le acestora că, în An Centenar, oriunde ar fi risipiți în lume, ei reușesc să se simtă uniți, chiar dacă distanțele și granițele sunt cele care îi separă", a mai declarat pr. prof.dr. Daniel Dascălu, directorul Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sf. Gheorghe" din Botoșani.

De asemenea, Liceul de Artă "Ștefan Luchian" are o serie de parteneriate permanente cu instituțiile de cultură din Botoșani, una dintre acestea fiind Filarmonica de Stat Botoşani, alături de care elevii concertează cu diferite ocazii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
234

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
380

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
125

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...