"Amintiri sfinte de acum 100 de ani", la Botoşani

În sala "Mihai Eminescu" din clădirea Hotelului Rapsodia din Botoşani, a avut loc duminică, 18 noiembrie 2018, la ora 17:00, un eveniment închinat Centenarului Marii Uniri - "Amintiri sfinte de acum 100 de ani", organizat de Protopopiatul Botoşani. Invitatul evenimentului a fost pr. Ioan Iordachi de la Parohia "Ziua Crucii" din Botoşani. Cu acest prilej a avut loc şi lansarea volumului "Biserica Botoşăneană şi Marea Unire".

În debutul întâlnirii, prof. dr. Dan Prodan a vorbit despre înfăptuirea Marii Uniri şi însemnătatea ei pentru poporul român. De asemenea a prezentat cartea scrisă de pr. Ioan Iordachi şi a spus, printre altele, că această lucrare este nu numai o carte bine documentată, ci este o încercare de deşteptare a conştiinţei naţionale prin prezentarea faptelor „bunicilor noştri”, invitând pe cei prezenţi să o citească pentru ca mai apoi să se iniţieze un dialog pe această temă.

După cuvântul domnului profesor, pr. Ioan Iordachi a creionat, în mare, activitatea clerului şi credincioşilor din cele două judeţe (Dorohoi şi Botoşani), în perioada anilor 1915-1918. Acesta a reiterat o parte din contribuţia clerului şi credincioşilor botoşăneni, adusă la Unirea României. Alături de miile de soldaţi din nordul ţării şi-au făcut datoria, atât cu arma în mână, cât şi în serviciul sanitar, un număr de 65 de cântăreţi bisericeşti, doi seminarişti, 6 monahi şi 33 de maici şi surori de mănăstire. Pe lângă aceşti slujitori ai Bisericii întâlnim şi 26 de preoţi militari şi doi preoţi voluntari. Între aceştia menţionăm pe viitorul episcop al armatei Partenie Ciopron, pe pr. Toma Chiricuţă, dar şi pe preotul scriitor Niculai Hodoroabă.

Dacă pe front preoţii militari au îndrumat duhovniceşte pe soldaţi, pe „frontul din spatele frontului”, preoţii botoşăneni au chemat pe credincioşi să adune ajutoare în bani, alimente şi îmbrăcăminte pentru soldaţii din prima linie, pentru răniţi, prizonieri, orfani, văduve şi pentru refugiaţi. Pe lângă încurajările din momentele cele mai grele, preoţii au organizat parohiile şi pe credincioşi, întreţinând regimentele aflate în refacere şi cantonate în sate, pe refugiaţii din sudul ţării, dar şi prizonierii de război aflaţi în lagărele din judeţ.

Cel mai greu a fost în lupta cu tifosul exantematic, unde la îndemnul preoţilor au fost îngrijiţi, în cele peste 200 de spitale înfiinţate la sate, cât şi în comunele urbane, bolnavii proveniţi dintre refugiaţi, soldaţi sau chiar dintre localnici. Au murit răpuşi de această boală cumplită peste 5.000 de botoşăneni, printre care 18 preoţi, 63 de preotese, 34 de cântăreţi bisericeşti, toţi făcându-şi datoria la căpătâiul bolnavilor.

Remarcăm pe preotul Nicolae Gaşpar din Româneşti, în vârstă de 70 de ani, dar şi pe tatăl său, Nicolae Gaşpar din parohia Movila Ruptă, în vârstă de 101 ani, amândoi răpuşi de tifos.

Tot îndrumaţi de preoţi, credincioşii noştri au îngrijit orfanii şi văduvele de război, de multe ori oferind ajutoare financiare şi materiale familiilor ostaşilor aflaţi pe front.

De asemenea, s-au enumerat şi câteva dintre personalităţile judeţului, participante la evenimentele de acum 100 de ani: preotul erou lt. Gheorghe Olinescu, poetul Dimitrie Iov, scriitorul Demostene Botez, Nicolae Iorga, George Enescu, col. Dimitrie Bengescu, fiica Hortensiei Papadat-Bengescu şi preotul scriitor Niculai Hodoroabă.

În încheierea expunerii s-au adresat îndemnuri de unitate şi deşteptare a patriotismului, mai ales că încă mai avem părţi din ţară care ar trebui să fie la „sânul Maicii România”.

După partea de comunicări ştiinţifice, a urmat programul artistic închinat Centenarului: Corul Seminarului Teologic Liceal „Sfântul Gheorghe” Botoşani, dirijat de prof. Cezar Costel Grădinaru, Corul Parohiei „Cuvioasa Parascheva”, dirijat de prof. Laurenţiu Palade, şi Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoşani, dirijat de Gheorghe Bulboacă, au oferit publicului un mănunchi de cântări duhovniceşti şi patriotice, iar copiii din corul misionar au recitat cu sensibilitate poezii care au evocat jertfa făuritorilor Marii Uniri.

(Pr. Petru Fercal, Ziarul Lumina)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Blue Monday 2025, cea mai tristă zi din an. Psiholog: „Această zi comercială poate crește numărul cazurilor de depresie și anxietate”

astăzi, 09:45

Ziua de 20 ianuarie mai este cunoscută și sub denumirea de cea mai tristă zi din an. Termenul de Blue Monday sau cea mai tristă zi din an, a fost conceput pe baza mai multor factori deprimanți...

Programul "Prima Seră". Cum se pot obţine 200.000 de euro de la stat şi ce condiţii trebuie respectate!

astăzi, 09:30

Legumele şi fructele autohtone s-ar putea găsi pe mesele românilor întregul an. Acesta este planul guvernanților, care vor să implementeze programul "Prima Seră". Cei car...

Leon Dănăilă, neurochirurgul botoșănean care a efectuat peste 40.000 de operații pe creier: ”Operez în continuare, dar nu așa de mult”! (Video)

astăzi, 09:00

Face parte din Panteonul neurochirurgiei românești. A absolvit două universități de stat, zece stagii de specializare în SUA şi Europa şi este membru al Academiei Române. Alăt...