"Scriitorul" lui Gellu Dorian va fi lansat, în luna mai, la Târgul de carte LIBREX din Iaşi

"Scriitorul" lui Gellu Dorian va fi lansat, în luna mai, la Târgul de carte LIBREX din Iaşi

Editura Junimea a publicat, în colecția Integrum, a doua ediție a romanului "Scriitorul", de Gellu Dorian. Prima ediţie a apărut în 1996, la Editura Helicon, din Timişoara.

Cartea va fi lansată la Târgul de carte LIBREX din Iaşi, pe 17 mai 2019, dar va putea fi găsită în curând și la Librăria Prolibris din Botoşani.

Despre "Scriitorul", Gellu Dorian spune: "Când am scris acest roman, atipic în formula lui, în ţesătura lui narativă la începutul anilor ’90, adunând în fondul lui peste treizeci de proze scurte scrise, în cea mai mare parte, înainte de 1989, trăiam nesiguranţa profesiei pe care am dorit să o urmez cu mari speranţe de trai mai bun. Deziluzia a venit imediat, cu tumultul de libertate de la începutul democraţiei noastre originale. Ştiam că libertatea, mai ales libertatea de expresie, nu este un lucru uşor. Dar, în euforia de atunci, am luat cu asalt acea libertate. Imediat m-am trezit pe un front cu tranşee desfundate, rupt, cu edituri care-şi închideau porţile, cu reviste literare cu primele pagini în doliu – într-un vid al afirmării din care nu vedeam nici o ieşire. M-am trezit în pielea personajului pe care doream să-l construiesc în jurul acelor proze scurte, care, publicate într-o carte de povestiri, nu ar fi avut, după impresia mea, nici o şansă de izbândă. Şi atunci am purces la scrierea romanului, imaginându-mă într-o realitare, care-mi oferea mai mult decât puteam eu ficţiona. Nu mi-a fost greu. Greu mi-ar fi fost, desigur, să descind ca personajul romanului meu prin ţară, să citesc în faţa unor oameni, care m-ar fi huiduit. Am făcut-o, oricum, cu alte ocazii. Prilejul oferit de acest prim roman al meu a deschis calea de a scrie şi alte romane. Am devenit scriitorul care doreşte să trăiască din scris. Oare am reuşit. Sunt încă în viaţă!"

Născut la 13 octombrie l953, în Botoşani, Gellu Dorian este poet, prozator, dramaturg. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. Iniţiator, în 1991, al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” şi coordonator al colecţiei „Poeţi laureaţi ai Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, Editura Cartea Românească. Gellu Dorian este redactor şef al revistei de cultură „Hyperion”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Donația care traversează Europa: haine și jucării de la românii din Newcastle, pentru o comună din Botoșani

Marţi, 20 August 2019
306

Parohia ortodoxă „Sfântul Nicolae” din Newcastle (Marea Britanie) a organizat un demers umanitar pentru a ajuta locuitorii aflați în situații financ...

Revoluție culturală: un robot slujeşte într-un templu budist din Japonia!

Marţi, 20 August 2019
127

Un robot, numit Kannon, după zeitatea budistă a milosteniei, slujeşte în templul Kodaiji din Kyoto.Adesea, religiile par a se afla de partea baricadei care valorizează viaţa oamenilor ...

Octav Onicescu, de pe treptele de la Laurian până în cărțile de istorie ale civilizației: "Veţi crea, veţi avea; nu veţi crea, nu veţi avea; nu veţi fi!"

Marţi, 20 August 2019
179

Octav Onicescu este unul dintre cei mai străluciţi matematicieni din toate timpurile, cu o contribuţie importantă în mai toate ramurile matematicii, atât teoretice cât şi aplica...