"Scriitorul" lui Gellu Dorian va fi lansat, în luna mai, la Târgul de carte LIBREX din Iaşi

"Scriitorul" lui Gellu Dorian va fi lansat, în luna mai, la Târgul de carte LIBREX din Iaşi

Editura Junimea a publicat, în colecția Integrum, a doua ediție a romanului "Scriitorul", de Gellu Dorian. Prima ediţie a apărut în 1996, la Editura Helicon, din Timişoara.

Cartea va fi lansată la Târgul de carte LIBREX din Iaşi, pe 17 mai 2019, dar va putea fi găsită în curând și la Librăria Prolibris din Botoşani.

Despre "Scriitorul", Gellu Dorian spune: "Când am scris acest roman, atipic în formula lui, în ţesătura lui narativă la începutul anilor ’90, adunând în fondul lui peste treizeci de proze scurte scrise, în cea mai mare parte, înainte de 1989, trăiam nesiguranţa profesiei pe care am dorit să o urmez cu mari speranţe de trai mai bun. Deziluzia a venit imediat, cu tumultul de libertate de la începutul democraţiei noastre originale. Ştiam că libertatea, mai ales libertatea de expresie, nu este un lucru uşor. Dar, în euforia de atunci, am luat cu asalt acea libertate. Imediat m-am trezit pe un front cu tranşee desfundate, rupt, cu edituri care-şi închideau porţile, cu reviste literare cu primele pagini în doliu – într-un vid al afirmării din care nu vedeam nici o ieşire. M-am trezit în pielea personajului pe care doream să-l construiesc în jurul acelor proze scurte, care, publicate într-o carte de povestiri, nu ar fi avut, după impresia mea, nici o şansă de izbândă. Şi atunci am purces la scrierea romanului, imaginându-mă într-o realitare, care-mi oferea mai mult decât puteam eu ficţiona. Nu mi-a fost greu. Greu mi-ar fi fost, desigur, să descind ca personajul romanului meu prin ţară, să citesc în faţa unor oameni, care m-ar fi huiduit. Am făcut-o, oricum, cu alte ocazii. Prilejul oferit de acest prim roman al meu a deschis calea de a scrie şi alte romane. Am devenit scriitorul care doreşte să trăiască din scris. Oare am reuşit. Sunt încă în viaţă!"

Născut la 13 octombrie l953, în Botoşani, Gellu Dorian este poet, prozator, dramaturg. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. Iniţiator, în 1991, al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” şi coordonator al colecţiei „Poeţi laureaţi ai Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, Editura Cartea Românească. Gellu Dorian este redactor şef al revistei de cultură „Hyperion”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

astăzi, 20:13
233

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

astăzi, 19:43
378

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

astăzi, 19:17
125

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...