Noaptea Muzeelor la Botoşani- o privire prin uşa crăpată a Trecutului de către Viitor FOTO

Noaptea Muzeelor la Botoşani- o privire prin uşa crăpată a Trecutului de către Viitor FOTO
Dacă e să fim brutal de sinceri, "Noaptea muzeelor" este singurul eveniment din an care aduce la Muzeul Judeţean de Istorie şi la Muzeul de Etnografie mai mulţi oameni decât un vernisaj. Vorbim de oameni care zi de zi trec pe lângă muzee, dar nu au timpul sau dispoziţia de a intra în expoziţii.

Totul se schimbă în "Noaptea muzeelor", atunci când mii de botoşăneni îşi iau copiii sau nepoţii şi fac un pas înapoi, în istorie. Evenimentele culturale din seara de sâmbătă s-au împletit armonios- botoşănenii care au mers la premiera piesei de teatru "Priveşte înapoi cu mânie", de la Teatrul Mihai Eminescu, şi-au continuat periplul cultural la Muzeul de Etnografie.

Alţii, cu copii de vârste diferite agăţaţi de gât sau de mână, veneau de la plimbare. La intrare, o piticuţă de aproximativ 6 ani, cu un zâmbet devastator şi un aer foarte serios, oferea vizitatorilor biletele de intrare gratuită în muzeu. Vizitatorii parcurgeau toate camerele în care erau expuse vechi obiecte şi admirau vase vechi, covoare şi păretare, plus frumoasele costume populare. În odaia în care erau prezentate obiceiurile de nuntă, un copil îşi contrazicea mama că e o "paradă a modei" pe anotimpuri. Greu explicaţiile mamei i-au lămurit curiozităţile şi până la urmă a înţeles că erau costumele de nuntă din vechime.

De altfel, explicaţiile părinţilor formau zgomotul de fond al întregii expoziţii. La etaj au fost expuse lucrări în cadrul expoziţiei de artă plastică "Viziuni multiple asupra motivelor decorative tradiționale", realizată în parteneriat cu Liceul de Artă "Ştefan Luchian" și Asociația "Fioravante" Botoșani.

Pe Pietonalul Unirii, în dreptul Muzeului Judeţean, zeci de botoşăneni se odihneau pe bănci, înainte sau după ce vizitaseră expoziţiile deschise publicului: expoziţia permanentă, cu piese din Cultura Cucuteni şi nu numai, dar şi expoziţiile temporare "Botoşanii lui Eminescu" şi "Monarhia constituţională în România – 150", cu piese reprezentative pentru Casa Regală a României, aflate în colecțiile Muzeului Național Peleș și ale Complexului Muzeal Național Moldova din Iași.

Alte mirări, alte explicaţii şi mulţi, mulţi vizitatori. Chiar un muzeograf remarca multitudinea botoşănenilor care trecea pragul Muzeului dar şi profundele mirări ale copiilor. Începând cu ora 18 până la ora 22:30, în jur de două mii de oameni parcurseseră expoziţia iar manifestarea se încheia la miezul nopţii. Din expoziţia permanentă nu lipsea copia faimoasei "Venus de la Drăguşeni", dat fiind că originalul este acum admirat de chinezi, fiind vedeta unei expoziţii solicitată de statul comunist şi care reuneşte piese arheologice din întreaga ţară ce aparţin istoriei vechi.

În expoziţia temporară "Monarhia constituţională", al cărei vernisaj a beneficiat de prezenţa Principesei Maria, fiica cea mică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana, se percepea o taxă de intrare de 2 lei. Destul de ciudat, în condiţiile în care manifestarea "Noaptea Muzeelor" are tocmai scopul de a permite accesul gratuit al oamenilor la expoziţii.

Fotografii vechi ale Regilor României, surprinşi în diverse ipostaze- de la câmpul de bătălie la încoronare, medalii, documente oficiale şi corespondenţe oficiale erau admirate de botoşăneni cu vie emoţie. În finalul periplului, vizitatorii exprimau încântarea faţă de ceea ce văzuseră dar şi strângerea de inimă pentru că Muzeul are nevoie urgentă de reabilitare şi de o faţă nouă, atractivă. Iar noi ne exprimăm speranţa că următoarele "Nopţi ale muzeelor" vor aduce şi mai mulţi oameni în expoziţii.









 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 28 de ani din Darabani, prins de polițiști beat la volan!

astăzi, 20:14
72

În cursul zilei de miercuri, 8 mai 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Darabani, un autoturism condus de un tân...

Scad prețurile la gaze naturale și electricitate, anunțul ministrului Energiei!

astăzi, 19:23
85

„Au fost emise primele facturi pe luna aprilie la gaze şi energie electrică. Faţă de preţul maxim prevăzut de plafon, preţurile facturate la gaze naturale sunt cu până la 25% mai m...

Târgului Meșterilor Populari se va desfășura în perioada 10-12 mai 2024 la Botoșani

astăzi, 18:43
112

În acest an sunt așteptați la Botoșani 84 de meșteri populari din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Vaslui, Neamț, Argeș, Mureș, Prahova, Covasna, Maramureș, Harghita și Republica M...