Noaptea magică de Sânziene: Studentii români din Italia redescoperă tradiția și obiceiurile românești! Expoziția Muzeului Botoșani la Roma

Pe lânga prezentarea obiceiurilor, Muzeul Județean din Botoșani va expune în Italia ii tradiționale din colecția instituției.

Noaptea magică de Sânziene: Studentii români din Italia redescoperă tradiția și obiceiurile românești! Expoziția Muzeului Botoșani la Roma

Vineri 23 iunie, începând cu ora 18.30, în Sala de Expoziții de la Accademia di Romania in Roma, se va desfășura evenimentul Sânziene: La notte magica, desfășurat cu ocazia Zilei Universale a Iei, transmite Romanian Global News.

Evenimentul, organizat de Liga Studenților Români din Străinătate Filiala Italia, sub patronajul Ambasadei României din Italia, Institutului Cultural Român și Accademiei di Romania din Roma, în colaborare cu Muzeul Județean din Botoșani, va fi o ocazie pentru a aduce in atenție obiceiurile ancestrale din Noaptea Sânzienelor și a redescoperi IA, simbol vestimentar a tradiției artizanale și a culturii române.

Pe lânga prezentarea obiceiurilor, Muzeul Județean din Botoșani va expune ii tradiționale din colecția sa. Vor avea loc de asemenea: o șezătoare cu artizanii Elena Dascălu și Ionica Danciu, prezentarea cărții Eu sunt femeie de Maria Cristina Tudose. În final, va evolua trupa Geeskoff, urmat de un aperitiv pe ritm de muzică cu Dj Snake și Dj Skinu.

Începand cu anul 2013, pe 24 iunie − Sânzienele − celebrează ziua IEI românești, sub denumirea de Ziua Universală a Iei. Cu acest prilej, va fi prezentată IA românească, de la nașterea sa în diferitele zone din România, până la folosirea ei de mari artiști, precum Matisse, și designeri de modă, precum Yves Saint Laurent și Jean Paul Gaultier.

Evenimentul studenților din Roma a devenit un trend începând de la prima ediție, la care au participat mai mult de 150 de persoane.  "IA nu este doar o îmbrăcăminte, ci și un simbol al inspirației care însoțește de mult dialogul româno-italian": acesta este rezultatul cercetării studenților români din Roma asupra asemănărilor intre iile românești și portul tradițional italian ce va fi prezentat publicului.

Liga Studentilor Romani din Strainatate - Filiala Italia este o organizatie neguvernamentala, non-profit, apolitica si echidistanta, formata din studenti romani aflati la studii in Italia. Scopul principal al ligii este acela de a promova valorile romanesti: incurajeaza implicarea in activitati extracuriculare, oferind in acelasi timp sansa dezvoltarii diverselor abilitati si competente, acumularii de noi cunostinte si experiente, dar si oportunitatea de a interactiona cu diverse persoane pentru a adauga o caramida la constructia Europei de maine.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Actorii botoșăneni care au călcat pe covorul roșu de la Cannes revin în Botoșani! (Foto)

astăzi, 11:55
24

Comunitatea Rușilor Lipoveni din Botoșani, împreună cu Uniunea Armenilor din România - sucursala Botoșani, invită publicul pe 24 martie, la ora 12.30, în Sala “Eminescu&rd...

Mesaj devastator pentru politicieni de la copilul unor români care muncesc în Italia: ”I-au înstrăinat pe părinții mei!” / ”Noi o să fim puterea țării!”

astăzi, 11:25
80

La doar 15 ani, Denis, un adolescent de origine română născut și crescut în Italia, a devenit subiectul unei dezbateri intense după ce a postat pe rețelele de socializare un mesaj pat...

S-au oprit sau nu căutările lui Ayan pe timpul nopții? Mărturisirea unui localnic: ”Aici pot confirma!” (Foto)

astăzi, 10:34
1029

Din fericire, copilul a fost găsit luni de către polițiști. Micuțul era nevătămat, fiind predat imediat medicilor pentru a fi evaluat medical.Dispărut de duminică, în jurul orei 15....