IPS Teofan, la deschiderea noului an şcolar la Seminarul Teologic din Botoşani: "Să fiţi oameni ai lui Dumnezeu"

IPS Teofan, la deschiderea noului an şcolar la Seminarul Teologic din Botoşani: "Să fiţi oameni ai lui Dumnezeu"
Deschiderea anului şcolar la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sf. Gheorghe" din Botoşani s-a bucurat în acest an de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie şi slujba Te Deum-ului la Biserica "Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nectarie" din curtea spitalului de copii, aflat în imediata vecinătate a seminarului, din soborul slujitor făcând parte părinţii profesori şi părintele protopop Lucian Leonte, iar răspunsurile la strană fiind date de elevii seminarişti.

Manifestările festive au continuat apoi în sala de şedinţă a instituţiei de învăţământ,unde noul director al seminarului botoşănean, pr. prof. Constantin Zăiceanu, şi-a luat în primire mandatul lăsat de pr. prof. Grigore Diaconu, cel care a condus 17 ani unitatea de învăţământ.

Momente pline de emoţie la Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Sf. Gheorghe" din Botoşani, atât pentru elevi, pentru grupele de copii de la Grădiniţa Îngeraşilor, cât şi pentru cadrele didactice, întrucât la deschiderea anului şcolar a fost prezent IPS Părinte Mitropolit Teofan, care a oficiat Sfânta Liturghie şi slujba Te Deumului. Cuvântările festive au avut loc în sala de şedinţă a instituţiei de învăţământ, în prezenţa prefectului judeţului Botoşani, domnul Costică Macaleţi, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, domnul Gheorghe Sorescu, a inspectorului şcolar general, doamna Mihaela Huncă, şi a inspectorului şcolar pentru disciplina religie, domnul Cătălin Purice.

"Seminarul teologic este o şcoală unde fiecare elev, dar şi fiecare dascăl trebuie să aibă conştiinţa lucrării lui Dumnezeu"

Primul cuvânt i-a aparţinut noului director al seminarului botoşănean, părintele profesor Constantin Zăiceanu, titular al disciplinei muzică liniară şi ansamblu coral, care a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la începutul anului şcolar 2014-2015, intitulat "Educaţia - lumină pentru viaţă", după care a vorbit despre rolul unui seminar teologic în societatea actuală: "Bunul Dumnezeu a rânduit ca în anul şcolar 2014-2015 să primesc o sarcină nu tocmai uşoară - cea de director al Seminarului Teologic din Botoşani. Mereu am avut convingerea că nimic nu este întâmplător, că Dumnezeu are cu fiecare dintre noi planul Său şi de aceea cred că şi acum Dumnezeu îmi va călăuzi paşii să fac tot ceea ce este necesar pentru ca în această şcoală să fie sădită în sufletele elevilor care o frecventează iubirea şi frica de Dumnezeu, respectul faţă de oameni, şi mai ales valorile tradiţionale ale Ortodoxiei româneşti. Fiecare început al unui an şcolar este asemenea unei primăveri când semănătorul iese pe ogorul său pentru a-şi semăna seminţele care urmează să rodească. Într-o şcoală, semănătorul este profesorul, cel care vine cu toată înţelepciunea şi dragostea sa pentru a sădi cea mai aleasă sămânţă, cea a învăţăturii. Într-o şcoală teologică aşa cum este aceasta, cu atât mai mult trebuie să ne străduim să facem ca elevii noştri să devină modele pozitive în societatea actuală, să împlinească cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos care spunea ucenicilor Săi: «Voi sunteţi lumina lumii şi sarea pământului». Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că «învăţătura din constrângere nu e făcută să rămână, dar cea care pătrunde în suflet prin dragoste şi bunăvoinţă, aceea rămâne acolo pentru totdeauna». Seminarul teologic este o şcoală vocaţională, o şcoală unde fiecare elev, dar şi fiecare dascăl trebuie să aibă conştiinţa lucrării lui Dumnezeu".

"Inima mea este aici, la această şcoală"

După cuvintele celorlalţi invitaţi - domnul prefect Costică Macaleţi, domnul vicepreşedinte Gheorghe Sorescu şi doamna inspector şcolar general Mihaela Huncă - a rostit un scurt cuvânt şi pr. prof. Grigore Diaconu, cel care a condus 17 ani seminarul din Botoşani: "Dacă ar fi să privim retrospectiv, pot să afirm că în cei 17 ani nu a fost întotdeauna soare şi lumină; a fost şi vânt şi furtună, dar dintr-o clădire părăsită, dintr-un local care nu mai era de folos, am reuşit împreună cu colegii să facem o şcoală modernă. Inima mea este aici, la această şcoală, şi chiar dacă eu nu o spun, o vor spune realizările care s-au făcut de-a lungul timpului. Acum se cade să-I mulţumesc lui Dumnezeu pentru puterea care mi-a dat-o, Cuvioasei Parascheva pentru ajutorul dat şcolii, autorităţilor şi colegilor care au înţeles rostul acestei şcoli".

La final, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a mulţumit oficialităţilor pentru prezenţă şi i-a îndemnat pe elevi să fie "oameni ai lui Dumnezeu": "Să fiţi oameni ai lui Dumnezeu, cunoscători de Scriptură, aşezaţi în stare de veghe, căci comoara sufletului este vânată de foarte mulţi. Dacă veţi fi oameni ai lui Dumnezeu, veţi fi şi oameni ai ţării, şi oameni ai familiei, veţi fi în cele din urmă oameni puternici. Îl rog totodată pe Bunul Dumnezeu să-l însoţească pe noul director în noua ascultare la care a fost chemat, care este una pe cât de frumoasă, pe atât de grea, împreună cu echipa de cadre didactice, sperând ca la finalul acestui an şcolar să putem spune cu toţii că a fost un timp bineplăcut Domnului".

Manifestările de la Seminarul Teologic din Botoşani s-au încheiat cu mulţumirile aduse părintelui profesor Grigore Diaconu de către toţi cei prezenţi, IPS Mitropolit Teofan oferindu-i acestuia o icoană cu Sfântul Ierarh Grigorie Dialogul.(Ziarul Lumina)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un copil a ajuns la spital după ce taxiul în care se afla s-a izbit într-un gard! FOTO

Sâmbătă, 23 Iunie 2018
905

O cursă cu taxiul l-a dus pe patul de spital pe un copil de 8 ani, care se afla în mașină alături de părinții săi. Șoferul taxiului este cercetat pentru vătămare corporală din culpă....

Noaptea de Sânziene: "Du-te soare, vino lună, Sânzienele îmbună" VIDEO

Sâmbătă, 23 Iunie 2018
456

Potrivit traditiei, Sanzienele plutesc in aer sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, canta si danseaza, impart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile casatorite, inmultesc animalele s...

VIDEO Furtuna de dincolo de nori. Imagini spectaculoase filmate din avion!

Sâmbătă, 23 Iunie 2018
1107

Zilele acestea, toată țară a fost sub avertizare de furtuni. Fulgere spectaculoase au fost surprinse dintr-un avion Tarom aflat în zbor, la mii de metri altitudine.Imaginile incredib...