Preşedintele ACoR, despre experţii în fonduri europene: "Spuneţi-le să stea acasă, cititori de slide-uri avem şi noi!"

Critici dure a adus preşedintele Asociaţiei Comunelor din România- Filiala Botoşani, Dumitru Chelaru, la adresa "experţilor" de la Organismul Intermediar Regional POSDRU- Regiunea Nord- Est, sosiţi miercuri la Botoşani pentru o sesiune de informare în privinţa posibilităţilor de accesare a fondurilor europene.

Preşedintele ACoR, despre experţii în fonduri europene: "Spuneţi-le să stea acasă, cititori de slide-uri avem şi noi!"

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

"Vorbesc în numele tuturor primarilor- atunci când vrem răspunsuri, vrem răspunsuri, nu glume", a susţinut Dumitru Chelariu, primarul comunei Pomârla, preşedintele filialei botoşănene a Asociaţiei Comunelor din România.

Acesta s-a lansat într-o critică la adresa lipsei de cunoştinţe acelor doi experţi prezenţi miercuri la Botoşani la o aşa numită sesiune de informare pe tema proiectelor cu fonduri europene.

"Nu ne-am întâlnit ca să socializăm. Eu o să vă transmit cât pot eu de coerent şi de clar ce probleme avem şi o fac uneori cu un ton pentru care apoi ar trebui să-mi cer scuze dar nu o s-o fac până când rezultatele vor fi cele aşteptate. De exemplu, miercuri ne-am întâlnit cu o agenţie regională care, chipurile, venise să ne lumineze. Dar când la întrebările din sală ni se spune că "nu stă în măsura noastră să vă răspundem", spuneţi-le să stea acasă, că nu mai este cazul să vină încoace, cititori de slide-uri avem şi noi, avem şi legislaţia de rigoare. Noi am plecat cum am venit", a susţinut Dumitru Chelariu.

Mai mult, primarul de Pomârla a criticat atitudinea tuturor reprezentanţilor autorităţilor implicate în circuitul proiectelor cu fonduri europene. "Vi se pare o glumă când eu întreb ce înseamnă populaţie deservită? Pare un aspect banal: populaţie deservită. În acest aspect banal înseamnă 30 de puncte într-un program de apă- canalizare de 136 de miliarde. Dacă te duci la explicaţia operatorului regional, îţi spune că două mii de racorduri, că aşa înţelege el. Dacă mă duc la două mii de racorduri, ca să înţelegeţi cât de important este să primeşti un sfat de la un om cu expertiză, care ştie, şi nu te mai lasă să cheltui pentru că aici sunt sute de miliarde cheltuite pentru studii de fezabilizate, DALI-uri, etc. Aceste racorduri înseamnă nişte standarde de cost, un racord înseamnă două mii de euro. Dacă te duci să obţii 30 de puncte cu aceste standarde de cost, vezi că te costă un milion de euro numai racordurile şi atunci noi ne-am apucat să facem racordurile pentru instalaţie de apă şi canalizare. Dar restul investiţiei, respectiv aducţiunea, epurarea, înmagazinarea? Alea cu ce le mai faci? eu fac proiect numai pentru racorduri? Iar aceste lucruri nu au fost şi în sesiunea trecută şi tu te-ai apucat să spui prin sat că pui apă şi canalizare. Şi te trezeşti vorbind singur că nu ştii ce a însemnat un simplu concept de "populaţie deservită", a susţinut Dumitru Chelariu.

În replică, prefectul Dan Şlincu a anunţat că a fost sesizat Ministerul în privinţa celor doi experţi veniţi de la Organismul Intermediar Regional POSDRU- Regiunea Nord- Est.

"Vizavi de acţiunea de miercuri, când au fost prezenţi cei doi specialişti, cele două doamne de la OIR POSDRU, am trimis un punct de vedere al nostru pentru faptul că au venit total nepregătite. Ne dorim cât mai multe întâlniri de acest gen, ca să venim în sprijinul dumneavoastră", a spus prefectul Dan Şlincu.

 

Spune-ne opinia ta