Acoperire vaccinală antirujeolică redusă, semnalată de Direcţia de Sănătate Publică

Judeţul Botoşani nu are problemele altor judeţe în privinţa numărului cazurilor de rujeolă, transmite conducerea Direcţei de Sănătate Publică, însă acoperirea vaccinală trebuie să crească pentru a preînt âmpina problemele de sănătate ale copiilor.

Acoperire vaccinală antirujeolică redusă, semnalată de Direcţia de Sănătate Publică

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

În şedinţa Colegiului Prefectural, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, medicul Gabriel Ştefan Ciochină, a susţinut că o acoperire vaccinală optimă, potrivit recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ar trebui să fie de 95%. în schimb, media la nivel naţional este de 80%, diferind în funcţie de tipurile de vaccin din calendarul naţional de vaccinare.

"Cauzele pentru care există o rată scăzută a vaccinării sunt multiple, un prim aspect dar care a reprezentat un 2,8%, a fost lipsa vaccinului dar aceasta a fost o lipsă temporară şi în toate cazurile în care trebuie vaccinate se urmăreşte recuperarea la vaccinare. Au fost şi cazuri de uitare- un procent de 7,9%, dar principalele motive rămân însă refuzul părintelui sau aparţinătorului, neprezentarea la vaccinare, dar şi contraindicaţiile. Aici la nivelul judeţului Botoşani avem un procent de 20,8%. Pot fi contraindicaţii temporare sau definitive. La nivelul judeţului sunt 167 de medici vaccinatori iar dacă ar fi să facem acum o trimitere la ceea ce este un trend în spaţiul public, şi anume rujeola, aici ar trebui să menţionez că în cadrul campaniei subplimentare de vaccinare ROR, şi aici vorbim de copii sub un an la care s-a luat decizia vaccinării, procentajul de acoperire vaccinală este de 31,7%", a declarat directorul DSP.

Potrivit oficialului, în 2017, nu au fost raportate cazuri de rujeolă, iar anul trecut a fost raportat un singur caz al unui copil din alt judeţ.

 

Spune-ne opinia ta