Lămuriri în Colegiul Prefectural referitoare la munca la negru şi modalitatea de sancţionare

Legislaţia muncii s-a modificat în aşa fel încât munca fără forme legale nu mai este sancţionată cu dosar penal, ci cu amendă consistentă. Şi asta în urma numeroaselor semnale potrivit cărora, din instanţe, patronii care încurajau munca la negru ieşeau "curaţi".

Lămuriri în Colegiul Prefectural referitoare la munca la negru şi modalitatea de sancţionare

În şedinţa Colegiului Prefectural de joi, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Daniela Petronela Lozneanu, a prezentat un raport al instituţiei referitor la acţiunile derulate în primele şase luni ale anului, atât pe linie de control relaţii de muncă, cât şi pe securitate şi sănătate în muncă.

"Am efectuat 754 de controale, din nefericire au fost sancţionaţi 126 de angajatori, aplicate 139 de sancţiuni contravenţionale, un număr de 23 de amenzi în cuantum de 227.500 de lei. S-au aplicat 116 avertismente şi au fost dispuse 403 măsuri. În ceea ce priveşte munca fără forme legale, corpul de control a efectuat 747 de controale pe acest segment, au fost sancţionaţi 12 angajatori, am descoperit 29 de persoane care la momentul controlului nu aveau încheiate contracte individuale de muncă. S-au aplicat 12 amenzi, valoarea fiind de 170.000 de lei. Au fost constatate două infracţiuni pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără a avea încheiate contracte de muncă", a spus Daniela Lozneanu.

La începutul lunii august, însă, a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanţa 53 care reglementează relaţiile de muncă în ceea ce priveşte munca fără forme legale.

"În acest sens, sancţiunile sunt mult mai drastice. Dacă până acum aveam amenzi de la 10.000 lei la 20.000 de lei, în momentul de faţă avem sancţiuni dela 20.000 de lei pe fiecare persoană găsită fără a avea contract individual de muncă. A fost eliminat şi acel prag de cinci persoane, nu mai avem posibilitatea de a face plângeri penale, acestea fiind înlocuite cu amenzi, atât cât este necesar. În cazul în care avem parte de o recidivă, avem posibilitatea de a suspenda activitatea societăţii respective", a spus inspectorul şef al ITM Botoşani.

Această modificare aduce o oarecare egalizare în ceea ce priveşte duritatea sancţiunilor, în condiţiile în care, în mai multe rânduri, angajatorii trimişi în judecată au "scăpat" cu renunţări la acuzaţii sau, în cel mai rău caz, cu condamnări cu suspendare, în timp ce angajatorii care erau prinşi cu mai puţini angajaţi la negru erau obligaţi la plata unor sancţiuni consistente.

 

Spune-ne opinia ta