O lege mult așteptată de românii care stau la bloc a fost aprobată. Ce avantaje vor avea asociațiile de proprietari

Locuitorii blocurilor din România au șansa să beneficieze de o nouă lege care va fi în favoarea lor, după ce a fost adoptată de Camera Deputaților.

O lege mult așteptată de românii care stau la bloc a fost aprobată. Ce avantaje vor avea asociațiile de proprietari

   Foto: Profimedia

Această propunere inovatoare prevede o alocare mai mare a fondurilor europene nerambursabile, respectiv 90%, pentru finanțarea reabilitării termice a clădirilor de locuințe colective, reducând astfel presiunea asupra bugetelor locale sau ale asociațiilor de proprietari.

Această măsură va facilita accesul la resurse financiare mai consistente pentru lucrările de reabilitare termică, contribuind la îmbunătățirea condițiilor de trai și reducerea cheltuielilor cu încălzirea în blocurile de locuințe.

Camera Deputaților a aprobat proiectul care validează ordonanța de urgență 179/2022, act ce modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor de locuințe.

Această inițiativă legislativă are ca obiectiv adaptarea și completarea legislației cu privire la îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor de locuințe, țintind o alocare într-o proporție mai mare, respectiv 90%, din fondurile europene nerambursabile pentru reabilitarea termică a blocurilor.

Această măsură are ca scop reducerea dependenței de bugetele locale sau de fondurile asociațiilor de proprietari. Astfel, proiectul de lege propune să permită finanțarea, în perioada 2021 - 2027, unor intervenții pentru îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor de locuințe inclusiv prin utilizarea fondurilor europene nerambursabile aferente Politicii de Coeziune, prin crearea unor excepții în cadrul legislației existente.

Senatul a adoptat proiectul ca prim for sesizat pe 15 februarie 2023, iar acum Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a decis ca proiectul să devină lege, scrie Realitatea.net.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Femeie dispărută ieri de la domiciliul din Franța, sunați la 112 dacă ați vazut-o!

astăzi, 19:52
67

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 37 de ani care la data de 11 iunie a.c. a părăsit domiciliul din Franța, fără a preciza locul în care se d...

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea : Ziua de 15 octombrie va fi declarată „Ziua Părinţilor de Îngeri”, părinții primesc consiliere gratuită!

astăzi, 19:40
57

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau p&ac...

Un medicament pentru tratarea diabetului va dispărea din farmacii, cu ce va fi înlocuit!

astăzi, 18:41
130

„Conform informaţiilor primite din partea deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă (DAPP), medicamentul OZEMPIC (SEMAGLUTIDUM), în toate cele trei concentraţii (0,25 mg; 0,5 mg...