Drumuri judeţene reparate cu speranţe
BOTOSANI

Normativele arată că viabilizarea unui kilometru de drum costă în jur de un milion de lei. Cum să împarţi atunci şapte milioane de lei la peste 200 de kilometri de drumuri proaste?

Drumuri judeţene reparate cu speranţe

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Cu un pic peste 7 milioane de lei s-a ales Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri din bugetul pe anul acesta, din aceşti bani urmând să asigure şi partea de deszăpezire în iarna care va veni. Altfel spus, cum împarţi două paie la trei măgari? În condiţiile în care mai bine de o treime din drumurile judeţene asigură un clănţănit continuu al dinţilor în momentul în care circuli pe ele?

De când a ajuns la conducerea Consiliului Judeţean, preşedintele Costică Macaleţi a anunţat că va face tot ce va putea pentru ca drumurile judeţene să fie circulabile. A vorbit chiar de co- finnanţări la proiecte, de demersuri la autorităţile guvernamentale, de bani europeni. Nu s-a întâmplat nimic, pe motiv că mare parte din buget va asigura salarizarea angajaţilor din instituţiile subordonate.

"Ăsta a fost bugetul, nu am ascuns niciun ban. Sperăm că ne vom completa bugetul o dată cu rectificarea bugetară. Care este alternativa? Fondurile europene pe care dorim să le accesăm, programele guvernamentale. Chiar astăzi (marţi, n.red.) au plecat spre Bucureşti proiectele pe care dorim să le accesăm prin OG 28. Mai avem şi banii de la calamităţi. Da, am putea spune că ne-am mutat la uşa vicepremierului Sevil Shaidehh", explică preşedintele Consiliului Judeţean. Numai că banii de la calamităţi pot fi folosiţi doar pentru a aduce drumul la starea de dinaintea calamităţii, astfel că un drum ce era prost nu poate fi făcut bun.

Că este o sumă mică o admite şi directorul Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri, Cătălin Gheorghian, în condiţiile în care în anii anteriori bugetul DJDP era şi de două, de trei ori mai generos. Salvarea, crede şi directorul DJDP, sunt proiectele ce pot fi accesate prin Ordonanţa 28 şi care au fost trimise deja la Ministerul Dezvoltării.

"Pe drumuri avem depuse proiecte pentru DJ 294 C Manoleasa- Zahoreni- Borolea (aproximativ 6 kilometri, n.red), DJ 292A Corlăteni- Dimăcheni (2,5 km), DJ 293 Coţuşca- Ghireni (5,7 km), DJ 208 H Mănăstirea Vorona- Oneaga- Pădureni (17,3 km), DJ 291 D Ibăneşti- Cristineşti (4,6 km), DJ 282 A Ionăşeni- Măşcăteni (4,3 km) şi podul de la Broscăuţi pe DJ 292", spune Cătălin Gheorghian.

Desigur, nimeni nu garantează că acele proiecte vor fi primi finanţare anul acesta sau anul viitor. Nici lucrările de peticiri pe drumurile judeţene nu au început încă pentru că temperaturile nu sunt încă cele potrivite iar ploile din ultima perioadă din judeţ fac dificilă intervenţia drumarilor. Ca atare, apare întrebarea: încă un an pe nenorocirile de drumuri judeţene?

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Madalina Ursuleanu

Moartea unei mame, "salvarea" unui copilaş ajuns în sistemul de protecţie

Miercuri, 4 Octombrie 2017
1792

Pe 10 septembrie, o femeie din Agafton, comuna Curteşti, făcea o descoperire şocantă: vecina ei, de 36 de ani, murise în casă, în timp ce fetiţa ei, de 3 ani, se juca prin curtea ei....

Medicii botoşăneni şi-au ales reprezentanţii în Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor

Marţi, 3 Octombrie 2017
1906

La zece zile de la primul tur al alegerilor pentru componenţa Comisiei de Disciplină, duminică şi luni medicii din judeţ au fost aşteptaţi la Botoşani, la sediul Colegiului Medicilor, pentru a...

Medici greu de angajat la Ambulanţă şi SMURD. Raed Arafat, la Botoşani: "De doi ani încercăm să modificăm o hotărâre de guvern"

Luni, 2 Octombrie 2017
1145

În condiţiile în care la Iaşi este o "pepinieră" de viitori medici de urgenţă, Raed Arafat a cerut conducerii Consiliului Judeţean să ajusteze în aşa manieră organigrama Spitalului Judeţe...