Gheorghe Sorescu a acuzat că nu a existat în prealabil o consultare cu aleşii judeţeni pe marginea acestor sume, iar liberalii au fost puşi în faţa faptului împlinit şi a atras atenţia că există riscul ca unele primării în câteva luni să intre în faliment, pentru că nu vor mai avea capacitatea să facă anumite plăţi.
“În Consiliul Judeţean exista o bună practică, şi anume o consultare înainte de a se aproba. Şedinţa pe care o avem noi astăzi este una dintre cele mai importante de peste an, repartizăm nişte sume şi pentru partea de funcţionare şi dezvoltare, mai ales, pentru tot ce înseamnă administraţia publică. Exista o practică în a se purta nişte discuţii vizavi de sumele repartizate. Primarii liberali sunt foarte nemulţumiţi vizavi de modul cum s-a procedat. Suma este de departe una foarte mică şi discutăm de 11,3 milioane de lei, pentru arierate şi dezvoltare. Solicitările primăriilor sunt extraordinar de mari, dar asta este ca urmare a faptului că s-a venit cu nişte promisiuni să gândim multe proiecte pe care să le dezvoltăm şi suntem în situaţia în care sumele sunt extraordinar de mici, unele administraţii publice au semnate proiecte şi faptul că nu au cu ce să le continue nu este exclus să ajungem la primării în faliment, iar firmele care au semnat contractele să aibă mari probleme şi să ajungă şi în incapacitate de plată”, a spus Gheorghe Sorescu.
El a dat exemplul Primăriei Municipiului Botoşani, care a primit doar 1 milion de lei din suma de 30 de milioane de lei solicitată, iar banii repartizaţi vor merge către Teatrul Mihai Eminescu şi către Cornişa suma fiind, în opinia lui Sorescu, infimă față de necesităţile financiare pentru finalizarea lucrărilor la teatru.
“Aveţi majoritatea şi indiferent ce spunem noi hotărârile trec, dar într-o bună colaborare cred că era normal să discutăm şi plecând de la nişte lucruri reale că sumele sunt mici şi aşa vor rămâne, primarii liberali sunt nemulţumiţi, puteam rezolva punctual nişte proiecte aflate în derulare în comune”, a mai spus Sorescu.
Colega sa de partid, Mirela Saucă, a venit cu un amendament prin care a solicitat suplimentarea sumei pentru comuna Dângeni cu 595.000 de lei, pentru cofinanţarea unui proiect prin care se va amenaja un Centru Medico-Social în comună, o parte din fonduri fiind primite de la statul eleveţian.
“Dacă indicaţi de unde să iau suma o putem face”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, remarca sa rămânând fără răspuns din partea consilierilor liberali.
Social-democratul Gheorghe Vâzdoagă s-a arătat deranjat de spusele lui Sorescu vizavi de buna colaborare şi consultare şi a vorbit de cum se proceda în Consiliul Judeţean acum câţiva ani.
“Nu voiam să intervin, dar l-am auzit pe domnul Sorescu vorbind de bune practici şi de anul 2012 şi vreau să spun o istorioară a acelui an, pe care probabil dumnealui o cunoaşte. La bugetul pe 2012, preşedinte la PNL era pe vremea aia Florin Ţurcanu, a discutat cu domnul Marcu, preşedintele nostru, spunând nici mai mult nici mai puţin ca PSD să ia 50% din buget, PNL 45% şi primarii PDL să primească 5% din buget. Domnul Marcu nu a acceptat aşa ceva. În final l-a dat afară din birou pe domnul Ţurcanu şi am primit eu sarcina să iau legătura cu PDL şi să facem majoritate PSD-PDL pentru o împărţire corectă, nu să îi boicotăm pe liberali. Au spus că sunt de acord, urmare PDL şi PNL au făcut alianţă şi au dat primarilor PSD 5% şi restul au luat ei. Asta era buna practică pe vremea aia”, a spus Gheorghe Vâzdoagă.
După discuţii s-a trecut la vot, proiectul de hotărâre fiind aprobat de majoritatea social-democrată din Consiliul Judeţean.