Ședință de Consiliu Județean cu acuzații privind repartizarea banilor pentru primării!

Dacă primarii din județ, nici măcar cei liberali, nu au avut niciun cuvânt de spus în ceea ce privește modul în care Consiliul Județean a propus repartizarea sumelor pe unități administrativ-teritoriale pentru drumuri și pentru proiecte, miercuri, la ședința extraordinară de CJ, aleșii județeni din partea PNL au acuzat o împărțire politică a sumelor și au spus că proiectele de hotărâre nu întrunesc condițiile de legalitate.

Ședință de Consiliu Județean cu acuzații privind repartizarea banilor pentru primării!

Consilierul Mirela Saucă a reproșat faptul că proiectele de hotărâre au ajuns la consilieri cu puțin timp înainte de ședința extraordinară, motiv pentru care nu au putut fi consultate cu atenție și a cerut o dezbatere "serioasă" pe marginea acestora.

"Cele două proiecte aflate pe ordinea de zi a ședinței sunt de o importanță vitală pentru comunitățile locale, banii pe care ar trebui să îi aprobăm astăzi le asigură sau nu dezvoltarea proiectelor lor, pe care și le-au propus pe anul 2018. Cred că aceste proiecte au nevoie de o dezbatere serioasă având în vedere faptul că materialele ne-au fost puse la dispoziție într-un termen mult prea scurt pentru a formula amendamente serioase și a avea discuții serioase pe seama lor. Din ce am reușit să studiem, singurul criteriu care a stat la baza împărțirii banilor este cel politic. Vă solicităm, consilierii din grupul PNL, amânarea cu cel puțin 24-48 de ore a ședinței de astăzi pentru a face o analiză obiectivă și pertinentă a modului în care se împart acești bani", a spus Mirela Saucă.

În replică, președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, a spus: "Noi aici discutăm lucruri serioase și nu altfel. Ați spus să avem o discuție serioasă, am avut altfel?", cerându-i secretarului județului să intervină și să spună dacă ședința a fost convocată conform legii.

Secretarul a menționat că s-a respectat legea în ceea ce privește convocarea, iar materialele au fost puse la dispoziția consilierilor județeni în termenul legal.

Și liberalul Gheorghe Sorescu a ținut să intervină, spunând că modul în care s-a făcut repartizarea nu respectă legea și a cerut prefectului să atace hotărârea privind repartizarea banilor pentru drumuri, dacă va fi aprobat. 

"Proiectul de hotărâre care ni se propune astăzi, din punctul nostru de vedere, nu întrunește condițiile de legalitate și anume cele două criterii ce trebuie avute în vedere sunt lungimea drumurilor și starea tehnică a acestora. Din punctul nostru de vedere, niciunul dintre aceste două criterii nu sunt îndeplinite, dacă luăm în calcul că avem 1.400 de kilometri de drumuri comunale și 700 de kilometri de drumuri județene, propunerea pe care o faceți ca 10 milioane să meargă la CJ și diferența de 3 milioane să fie la comune nu respectă nici pe departe, este invers proporțional cu lungimea drumurilor. Undeva în anul 2012 o astfel de hotărâre a fost atacată de către prefectul județului și instanța a dat câștig de cauză tocmai pentru că nu s-au respectat aceste criterii. Se va supune la vot și dacă hotărârea va fi aprobată ne rezervăm dreptul și îi cerem prefectului județului să țină cont de legalitatea unor astfel de acte și să ia în calcul foarte serios să atace această hotărâre care va fi aprobată", a spus Sorescu.

Macaleți a ținut să le spună consilierilor PNL că în cursul zilei de marți a avut loc o ședință de consultare cu primarii și niciunul nu a avut nimic de obiectat.

La ședința extraordinară de miercuri, în sală a fost prezent și primarul comunei Dângeni, Cătălin Rotundu, dar acesta nu a intervenit.

Cum social-democrații dețin majoritatea în Consiliului Local, proiectul de hotărâre privind repartizarea banilor pentru drumuri și pentru proiectele de dezvoltare locală a trecut în forma propusă de conducerea instituției. 

 

 

Spune-ne opinia ta