Sărutăm mânuţa, copil frumos: ALEXANDRA, fetiţa care şi-a donat codiţele! FOTO, VIDEO

Sărutăm mânuţa, copil frumos: ALEXANDRA, fetiţa care şi-a donat codiţele! FOTO, VIDEO
A apărut în uşă cu un aer de Smărăndiţă în varianta cea mai minunată pe care mi-o puteam imagina. Ştiam că urma să o cunosc, dar tot m-a prins uimirea şi tot mi-a ridicat sufletul până peste creştet şi mai sus. Alexandra are 10 ani şi un chip în care se cuibăresc îngerii. Dar mai presus de toate nu am văzut niciodată, până la Alexandra, cum arată un trup care zâmbeşte cu totul, care tresaltă în toată splendoarea fericirii umane, în starea ei pură, primordială!

Alexandra Chisăliţă urmează şcoala la domiciliu, este în clasa a II-a şi mi-a spus imediat cum o cheamă pe doamna ei învăţătoare, apoi că e ultima zi în care mai poartă codiţe. Copilul acesta frumos şi-a crescut cu grijă părul, pe care nu l-a tăiat deloc de un an de zile.

Cele două codiţe pe care le-a îngrijit cu atâta drag au fost donate copiilor bolnavi de cancer! O altă fetiţă, într-o zi, va purta o perucă zâmbitoare care îi va alina puţin din chinul tratamentelor dure şi din durerea de fiecare zi.

Trupuşorul Alexandrei este mult prea plăpând pentru a duce drumurile şi cărările în rosturile lor lumeşti. Dar, purtată în căruciorul cu rotile sau în pasul răbdător al mamei, copila merge peste tot unde ştie că găseşte bucurie, dragoste şi unde mai învaţă câte ceva.  Prieteni dragi!

Miercurea vine la prietenii ei de la Liceul "Sfântul Stelian", la Atelierul de pictură. Săptămâna trecută a pictat pe sticlă, cu mânuţa păzită de cea a mamei, a ales culorile, a vorbit în cuvinte de lumină cum parcă nu mi-a mai fost dat să ascult. "Mâine merg la salon, o să îmi donez codiţele", a spus copila cu chip locuit de îngeri.

Peste o săptămână a venit la fel de luminoasă la prietenii ei de la Liceul "Sfântul Stelian". Codiţele plecaseră în călătorie. Părul scurt al Alexandrei se adună acum buclucaş într-o codiţă micuţă, ca un pitic numai bun de pus pe şotii şi poveşti. Elevii o întâmpină cu explozii de bucurie, iar Alexandra ştie că, în limbajul sufletesc, asta se cheamă iubire. S-a prins imediat în joc, a ascultat poveşti, apoi, cu tot cu zâmbet, a trăit toate emoţiile alături de prietenii ei, până la finalul orei.

Le-a povestit copiilor că merge şi la ore de canto, unde respectă întocmai cerinţele tehnice, care nu sunt deloc uşoare. Dar fiecare strădanie artistică a Alexandrei înseamnă un pas în plus spre viaţă, şi ea ştie asta.     

Alexandra a trecut prin multe operaţii grele şi va urma o alta, în curând. A avut parte de o naştere cu probleme, fiind diagnosticată cu paralizie cerebrală infantilă, diplegie spastică şi tetrapareză spastică (Boala Little). Dar nu se lasă învinsă şi, privind-o, învăţăm noi înşine că vieţuirea înseamnă mai mult decât hrană, acumulare de bunuri, luptă pentru salarii şi funcţii. Vieţuirea înseamnă să trăim prin aproapele nostru şi să îi uşurăm neputinţele. Chiar şi aşa, donând două codiţe!

"Donează păr copilaşilor"

Campania "Donează păr copilaşilor" a fost demarată de Ioana Andrioaie, studentă în anul II la Medicină, în Iaşi, pentru a veni în sprijinul copiilor bolnavi de cancer care, în urma terapiilor, rămân fără păr. Proiectul este inspirat dintr-o campanie similară din Anglia şi, în România, cuprinde mai multe oraşe, printre care şi Botoşani.

Studenţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" au strâns până acum peste 500 de codiţe din întreaga ţară. Confecţionarea perucilor este o muncă extreme de migăloasă. "Dacă până acum ne era greu să adunăm păr, acum primim foarte multe codiţe, însă nu avem banii necesari pentru peruci. Până acum am dăruit nouă peruci la copii internaţi în secţiile de oncologie de la Iaşi, Timişoara şi Cluj, precizează pentru Adevărul Ioana Andrioaie, studenta care a demarat proiectul în România. Ultima perucă, scrie sursa citată, a fost dăruită săptămâna trecută unei fetiţe de cinci ani, Cristina, internată la Spitalul de Copii "Sf. Maria" din Iaşi. Donaţiile în bani pentru "Donează păr copilaşilor" se pot face în următorul cont, cu menţiunea "DPC". Nume: Societatea Studenţilor Medicinişti Iaşi, IBAN:RO84RNCB0178011166540001, cod fiscal: 8740489 BCR, Iaşi, Al. I. Cuza, Str. Ştefan cel Mare, nr. 8A.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

ZIUA CULTURII NAŢIONALE fără Eminescu? Academia Română face un pas către normalitate!

Duminică, 14 Ianuarie 2018
526

15 ianuarie este, pentru România, ziua în care - la Botoșani - s-a născut Mihai Eminescu. "Omul deplin al culturii", grandios şi necuprins, nepereche şi melancolic. Comunişt...

Lumina Lină de la Agafton. "Probabil că sufletul lui Mihai acum este pe aici, prin jurul mănăstirii..." - FOTO

Duminică, 14 Ianuarie 2018
1485

Mâna firavă a maicii scrâșnește scurt pe tulpina înghețată. Adună în palme un mănunchi de trandafiri, pe galbenul cărora se răsfață zăpada oploșită peste noapte. "Îi duc în biseric...

Memoria zilei - Zavaidoc, 73 de ani de la moarte. A cântat pe scena de la Botoşani! VIDEO

Sâmbătă, 13 Ianuarie 2018
412

Astăzi se împlinesc 73 de ani de la trecerea în veşnicie a lui Marin Teodorescu, cel cunoscut mai bine sub numele de Zavaidoc (n. 8 martie 1896, Piteşti - d. 13 ianuarie 1945), renumit cântăre...